Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » ALLA TONU – Gânduri pe marginea unei lecturi. „Crâmpeie din viața unei femei”, autor Anișoara Laura Mustețiu

ALLA TONU – Gânduri pe marginea unei lecturi. „Crâmpeie din viața unei femei”, autor Anișoara Laura Mustețiu

Alla Tonu

 

Astăzi am terminat de lecturat cartea ”CRÂMPEIE DIN VIAȚA UNEI FEMEI” scrisă de Anișoara Laura Mustețiu, dar inima și gândul mi-a rămas în sufletul cărții încă pe mult timp.

Este o carte fascinantă, plină de emoții, lumină și iubire, cum rar întâlnești și care m-a cucerit imediat, chiar din primele rânduri. Lucrarea de față emană empatie, dragoste, cunoaștere, înțelepciune, bucurie. Narațiunile autobiografice sunt adresate cititorului direct, de la suflet la suflet. Arsenalul lexical utilizat de autoare este extrem de diversificat prin culoarea artistică. Este o inepuizabilă sursă de pitoresc lingvistic, de expresivitate, de subtilități estetice, cu un limbaj viu, expresiv  de exprimare; abundă în figuri de stil precum epitete și metafore iar uneori emoția și efervescența se dezlănțuie cu toată forța, dând viață unor tablouri lirice uimitoare.

Gramatica textului este prin excelență expresivă, cu multiple și variate sugestii, conotații dintre cele mai surprinzătoare, toate conturând imagini senine și blânde, încărcate de optimism și de pitoresc.  Povestirile sunt pline de candoare și sensibilitate, dar totodată sunt pline de cugetări și reflecții surprinzător de profunde, cu o întreagă filosofie de viață: ” ce pot fi clipele? Scântei de stele ce se sting în focul efemerității…”  Își pune întrebări existențiale: ” Oare dacă am fi mai conștienți de efemeritate, am putea trăi mai intens, mai real, mai profund? ”.

Adoră natura, gingășia ei, puritatea și forța, dar și ”stelele pătate cu scântei de lumini cosmice”, pe care le compară cu visele sale ”Lucitoare și mărețe. Poate prea mărețe”. Autoarea este convinsă că ”prin iubire ne înălțăm!”. Iubirea divină, – elexirul vieții, cu lumina sa binefăcătoare, în esență, trăiește în noi pentru a fi dăruită semenilor noștri. Merge mereu cu pașii sufletului spre infinitetea orizontului pentru a absoarbe din binefăcătoarea energie, ca apoi să făurească gânduri proaspete, pașnice, folositoare, pentru că  ”gândurile bune sunt ca aerul, vitale pentru a exista”.

Protagonista cărții, fata cu ochi maronii ce ascunde sub zâmbetul cald trăiri zbuciumate, ne aduce în dar povestea vieții sale. Povestirile sunt fluide, suferințele ”ascunse, nerostite, neuitate” din alte timpuri, cu o gamă incredibilă de sentimente, cu trăiri îmbălsămate cu bucurii, cu răni îmbibate cu suferințe, cu lacrimi amare. Durerile și clipele fericite sunt amestecate și sculptate pe memoria trecutului, dar atunci când e tristă își caută un colțișor luminat. Amintirile copilăriei sunt mereu ”efervescente, răcoritoare”, cu păduri cu pomi de argint, unde ascultă ”chicoteli de fericiri trecute”.

Femeia matură evadează în negura trecutului, întâlnindu-se acolo cu copilul copilăriei, – un copil care, se pare, ”își jelește o copilărie pierdută”-, pentru a înțelege, pentru a ierta, pentru a se lepăda de dureri, pentru a-și lăsa sufletul pur, dezgolit, să renască din propria sa cenușă precum pasărea Fhoenix. Ea își caută sufletul pierdut în veșnici căutări ”de armonie, de eul înțelept, victorios, autentic”. Eroina crede cu sfințenie în forțele sale interioare. Puterea interioară în care are o încredere neclintită,  apare atunci când ”trăirile sunt strivite sub talpa destinului”. Forța interoară, forța de vindecare a sufletului,  este iubirea pentru viață. Trecutul cu durerile și suferințele sale o înverșunează și mai mult să lupte și să învingă orice obstacol. Voința nestăvilită de a trăi și de a obține victorie asupra răului, asupra amintirilor și trăirilor dureroase, victoria care transformă rănile trecutului în flori.

Crede în speranță. Pentru că speranța e tot ce are. Speranța ei este mereu prezentă și îi luminează drumul vieții, topind umbrele. Lumina blândă a speranței se contopește cu destinul, visele și idealurile strălucind în lumina ei. Adoră natura pură, neprihănită, așa cum ne-a lăsat-o Dumnezeu. Îmbrățișează cu sufletul ”frumoasa natură ce-și poartă iubirea pe chip” și care-i aduce aminte de copilăria inocentă, pură. Mirifica natură îi liniștește furtuna sufletului cu binecuvântata sa pace.

E năpădită de trăiri diafane a copilăriei și de sentimentul sfânt numit ”acasă”. Este mereu atrasă de ”tărâmurile natale, scăldate în culori neprihănite, pure” și se întoarce mereu cu gândul în satul bunicilor, în casa ”scăldată în iubire și în nesfârșita lor bunătate”, odihnindu-se lângă amintirea chipului lor blând și luminos. Prin utilizarea cuvintelor, cu semnificații stilistice dintre cele mai colorate, întravedem sentimente de gratitudine și duioșie pentru imaginea luminoasă a bunicilor.

”Acasă” cu ei, cu îmbrățișarea și iubirea lor, locul sfânt în sufletul lor unde obișnuia să se odihnească, să se simtă ptotejată și iubită. Șoaptele amintirilor și durerea, o fac să înțeleagă mai profund viața, și ”cât de unic, prețios și ireversibil este fiecare moment trăit cu ființele pe care le iubim.” ”Acasă” e o icoană în chip de amintire în care încap bunicii, satul ei ”de basm, sfințit de străluciri diafane ale soarelui” cu spiritul viu, pur al naturii, cu munții și dealurile, cu păduri fremătătoare, cu arome de flori sălbatice, cu magica piatră a Crăivii, cu sătenii dragi; trecutul, prezentul, emoțiile, bucuriile, biserica cu clopotul ei sfânt, cămăruța bunicilor – ”cel mai fermecat loc pe pe pământ”, salcia lui Plahon și pământurile bunicului ce ”freamătă în tăcere” dar care ”nu și-au uitat stăpânul care le îngrijise odată cu atâta iubire”.

Decupează imaginile dragi și le pune pe altarul inimii, lângă prețioasele sale trăiri. Le absoarbe într-un colțișor cald al inimii, știind că ele îi vor aduce pace și alinare, atunci când va fi departe de ele, de țară și de satul copilăriei și le poartă mereu cu ea, oriunde ar fi în lume.

 

A consemnat Alla Tonu,

Membră Uniunea Scriitorilor de Limba Română

Membră Societatea Scriitorilor Români

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre ANISOARA LAURA MUSTEȚIU

Anișoara Laura Mustețiu s-a născut în Timișoara. În 1990 a emigrat în Germania unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Din 2014 locuiește în Sydney, Australia. Deşi trăiește departe de ţară, dragostea ei pentru limba şi cultura română a rămas o pasiune pe viaţă. STUDII: Liceul de Filologie Istorie, Timișoara (1989), Știinte Economice, IHK Ludwisghafen (1995), Studii de Literatura Germană și Journalism, ILS, Hamburg (2008), Bachelor of Communication, majors in Creative Writing/Business Communication, Griffith University, Australia (2017). COLABORĂRI în România şi în străinătate (2018-2020) - Poezii si eseuri: Confluenţe Literare, Gândacul de Colorado, Parnas XXI, Singur, Armonii Culturale, Pro Litera, Pro Diaspora, Climate Literare, Aşii Români, Logos şi Agape, Melodium, Centrul de Presa Ro, Vocea Literară, eCreator, Cutezătorul, Magazin Critic, poezii publicate în cărțile „Vara sentimentelor”, „Coloana dragostei,” „De vorbă cu Eminescu”, „9000 Miles Away”, „A Romanian Australian Anthology, Contemporary Poetry and Prose”, „The Wide Open Sky, Words of Power - American Anthology of Poetry”, „Antipodes Poetic Dialogue”. Eseuri: „Taina Scrisului”(2019) în Antologia Română de Eseuri „Taina scrisului”, „The World of Books” (2020) in „Worlds and Words” (în cooperare cu PEN Austria și Australia). . CĂRȚI PUBLICATE: Travel in Time, A Life Story in Poems (2020), Yarran, Stories from Australia, (2020), Un sărut pierdut pe mătasea timpului (2020), Editura Academiei Româno-Australiene, Emoții și Lumină (2021), Editura Bifrost, Crâmpeie din Viața unei Femei (2023), Prețul Onoarei (2023). . CONCURSURI internaționale de poezie: Certificate of Outstanding Performance – The Spirit of Asia Contest-70 (2020), Asian Literary Society, Mumbai. Award de Appreciation – A Borderless World Contest (October 2020), Paradisaical Renaissance, United Global Humane and Literary Place Foundation, India. Merit de Excelență pentru promovarea culturii române – Editura Globart Universum, Montreal, Canada. Activist for Peace and Human Rights – Member of World Literary Forum For Peace and Human Rights. Anișoara Laura Mustețiu este membră a Academiei Româno-Australiene de Cultură din Sydney, redactor la RadioProDiaspora, redactor șef al revistei Emoții și Lumină din Sydney.