Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » Apariție. Un nou număr din ”Hohote” – publicație de divertisment și satiră

Apariție. Un nou număr din ”Hohote” – publicație de divertisment și satiră

Apariție. Un nou număr din ”Hohote” – publicație de divertisment și satiră

Societatea Umoriștilor Gorjeni a editat și a pus la dispoziția cititorilor săi ultimul număr al publicației de divertisment, satiră și umor intitulată ”Hohote”,  cu oarecare dedicație pentru sărbătorile de iarnă, ce tocmai au trecut.

Remarcăm cu mare plăcere faptul că publicația amintită are darul, ca prin citirea ei, să te bine dispună și  să zâmbești, chiar dacă, așa cum susține Nicolae Bunduri. ”În nopțile cu nea, frumoase, / Îl rog pe Moș, în iarnă grea,/ Să nu ne-aducă frig în case …/ Că numai asta mai lipsea./”.

Echipa redacțională dedică primele pagini ale publicației, memoriei lui Nicolae Ursei, apreciat poet, prozator, epigramist și umorist  din Râmnicu Vâlcea, care s-a stins din viață în noiembrie 2021, din creația căruia Nelu Vasile și Any Drăgoianu fac o selecție de epigrame pentru numărul la care ne referim. Reținem din ”Ruga” lui Nicolae Ursei: ”O Doamne, mă ști păcătos/ Și Tu ești pe lume instanța, Te rog să mă ții sănătos / Că-n doctori mi-i slabă speranța!”, dar cu gândul la ”Parlamentarii” care ”…luptă cu brațul, cu pieptul,/ În plen când ajung prin hazard/ Și nu dau cu stângul în dreptul/  Ci numai cu oiștea-n gard!”, și totodată la ”Olteanul navetist”  care-n ”… tren este ca râia,/ Dar vorba lui o să vă placă,/ El merge doar cu clasa-ntâia …/ Pe-a doua n-a mai vrut s-o facă!”

În paginile publicației urmează epigrame ale regretatului George Petrone din Pașcani, care și-a părăsit confrații tot în toamna anului trecut, care parcă asemenea unui vizionar s-a gândit  și a scris glumind ”La moartea unui neprocopsit”, care ”A fost sărac și-a dus-o greu/ Și multe-a tras pe lumea asta, L-o fi bătut și Dumnezeu,/  Dar nu cum îl bătea nevasta.”

În continuare redactorul și epigramistul Vasile Nelu face o selecție din epigramele de sărbători ale lui Nicolae Bunduri din care am reținut un catren mai sus, și ale lui Nică Janet care, într-o ”Iarnă rustică”  deși strigă: ”Mărine, Gheorghe, Nicolae,/ Închideți ușa spre ogradă,/ Că iese frigul din odaie, / Și-ngheață pomii în livadă”/,  rămâne totuși cu ”Nostalgia””S-au dus, cu vremea, boii, jugul,/ Și brazdelor le ducem dorul,/ A dispărut, din glie, plugul,/ Dar ne rămâne ….plugușorul!”.

Urmează scurte interviuri ale redacției cu  Nicolae Ursei, Ion Diviza și Eugen Deutsch, iar la ceas aniversar poetul Nicolae Dragoș se oprește asupra unui sfat pe care ar dori să i-l dea unui prieten: ”Multe să știi să spui când taci,/ Iar, când vorbești, să ști ce să nu spui …/ O altă cale spre izbândă nu-i/ Dacă visezi politică să faci.”

Rodica P. Calotă, printre altele, se oprește la a da unele ”Explicații la aperitiv” apreciind faptul că ”Otravă-i pălinca la noi,/ De-o bei, ca un cățel faci sluj;/ Din cinci bucureșteni, mor doi…/Nu-mi pasă, doar eu mi-s din Cluj”.

Scriitoarea și epigramista Any Drăgoianu se gândește la cursul anilor vieții ei. Astfel ne spune că ”La 10 ani voiam să fiu mai mare”, ”la 20 de ani voiam să mai păstrez din copilărie”, ”la 30 de ani voiam să opresc timpul”, iar ”la 40 de ani voiam să nu intru în panică” pentru că nu mai putea ”avea nici 10 ani, nici 20, nici 30”  acestea devenind ”niște cifre pe un segment aparent neliniștit numit … Viața Mea”.

Vasile Vulpașu se oprește la a-i dedica câteva catrene lui Eminescu și iată ce ne spune în ”Eminescu, ziaristul””De bună seamă-s realist/ Și tot afirm pentru inculți,/ C-a fost un mare ziarist,/ Dar nu vândut cu azi sunt mulți!”/

Directorul publicației ”Hohote”, Gabriel Roșianu, este prezent și el în paginile acesteia, unde, printre altele, dorește să ne comunice opinia sa ”Despre pensie”, conform căreia ”Cel ce trudește azi cu spor,/ Speranțe are, nu e bai, Ca pensia. Să-i fie de-ajutor, Dar când o vei primi … în Rai”.

Epigramistul Gioni Butulescu are un ”Ghinion nocturn” pe care îl destăinuie: ”Azi noapte, mai spre dimineață,/ Trăiam un vis prea fericit,/ Dar, când să dau iubirii viață,/ Așa, de-odată, m-am trezit!”, iar Constantin Lupescu ne spune cum se fac legăturile între ”Frații de cruce”, prin următorul catren: ”Chirurgul, popa și groparul/ Ce buni amici sunt între ei/ Cei care-l caută pe primul/ Îi întâlnește pe toți trei.”/

Redutabilul scriitor Geo Filiș este prezent în acest număr al publicației cu un set de șarje epigramistice dintre care reținem  pe cea referitoare la ”Scumpiri și reclame” în aceste timpuri când prețul energiei a lut-o razna: ”Când cifrele-ți de pe factură,/ Au nu mai știu câte zerouri./ Mai iei o palmă peste gură,/ Când vezi … reclamă la reșouri!”.

Redactorul șef al publicației, epigramistul Grigore Marian Dobreanu   își ia ”Pana” în primire și se apucă de scris afirmând că ”Potrivită în mânuță,/ Pana, cine să priceapă,/ Pentru unii este țeapă,/ Pentru alții, periuță”  pentru ca apoi să declare cu ”Fermitate” că atunci ”Când ești sigur de-o prostie,/ Spune tare cum stă treaba./ Dacă lumea nu te știe, Atunci, chiar ești prost degeaba.”

Apoi, Valentin Groza, scrie una ”Din pandemie” când ”Rătăcit prin România,/ Mă cuprinde o angoasă;/ Teamă-mi e că sărăcia, E și ea, contagioasă!”, dar  se gândește că destinul e totuși ”Destin” și concluzia ar fi totuși că ”Mai suntem zeci de milioane,/ Români destoinici, patrioți/ Ce ne-nchinăm pe la icoane/ Și ne lăsăm conduși de hoți!”.

Poetul Spiridon Popescu, într-o poezie cu tâlc, pare a reuși să împace o ”albinuță”  ce lucra în parlament  care se certa cu  un ”trântor”, finalul fiind promisiunea albinuței făcută acestuia: ”Dacă uiți această ceartă, Cât voi sta în Parlament, Tu vei fi, îți jur pe mama, Șeful meu de cabinet”.

Spre final, doctorul Cornel Munteanu constată care sunt ”Consecințele”: ”Dup-un an de pandemie,/ Cu restricții noi și noi,/ Am căzut în pandalie/ Vreo trei sferturi dintre noi.”, iar Alexandru Hanganu, cu ”Ochii în pământ”, scrie o poezie cu dedicație sufletească regretatului său confrate în ale epigramei, Nicolae Ursei, care a părăsit clubul epigramiștilor  români mult prea devreme.

Și ca întotdeauna, pe ultima pagină, Nelu Vasile propune amatorilor dezlegători de rebus un careu după a cărei dezlegare se va putea citi epigrama ”Am fost agresat în sacra blocului” a regretatului Nicolae Ursei, remarcând totodată spațiul generos alocat acestuia în numărul publicației la care ne referim.

De menționat și faptul că  Grigore Haidău a asigurat grafica publicației, textele din casetele de titlu ale fiecărei pagini aparțin scriitorului Valeriu Butulescu, iar acest număr din ”Hohote” a apărut cu sprijinul  Asociației ”Coloana Infinitului” din Târgu-Jiu. Îl așteptăm pe următorul.

Victor Troacă

Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 13. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 14. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 15. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., în curs de apariție la Editura ”Măiastra” Târgu-Jiu.

Un comentariu

  1. Stroia George

    Domnule Troacă, suntem mai mult decât onorați să vă avem aici, pe siteul revistei Armonii Culturale. Materialele dumneavoastră erudite, pline de talent, vă reconfirmă valoarea în panteonul membrilor distinsei noastre familii culturale. Vă admirăm și vă prețuim, sincer, pentru tot ceea ce reprezentați pentru noi. FELICITĂRI!

Comments are closed.