Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » NOI APARITII » ARMONII CULTURALE: Semnal editorial EVENIMENT – INTERVIU CU ALFRED NOBEL (interviu, cronici și recenzii, A5 manșetat, 360 pagini)

ARMONII CULTURALE: Semnal editorial EVENIMENT – INTERVIU CU ALFRED NOBEL (interviu, cronici și recenzii, A5 manșetat, 360 pagini)

Scrierile lui Cristian Petru Bălan sunt străbătute de o dragoste imensă și de un profund respect pentru rădăcinile sale pur românești, acest lucru devenind mai mult decât evident în cuvintele sale blânde și binevoitoare față de compatrioți. Practic, autorul nu face o paralelă contrastantă între românii din diaspora și cei din țară, ci îi unește prin punți către inimi, bătând într-o unică și românească simțire. Dacă ar fi să detaliem noțiunea de cititor și cea de scriitor, în optica lui Cristian Petru Bălan, atunci aceasta s-ar identifica perfect cu viziunea poetului: Fiecare cititor se regăseşte. Munca scriitorului este doar un instrument optic ce îi dă posibilitatea cititorului să discearnă că, fără această carte, nu s-ar fi văzut niciodată pe el însuşi (Marcel Proust).

O carte frumoasă, cu subiecte interesante, cu anamneze convingătoare, cu itinerarii și crâmpeie existențiale ce merită a fi investigate, lecturate și tratate cu respectul cuvenit. De ce trebuie citită această carte? Poate, dintr-un simplu motiv, universal valabil: Cele mai bune momente din citit sunt atunci când descoperi ceva – un gând, un sentiment, un mod special de a vedea lucrurile (Alan Bennett) Inovația abordării, dar și o nouă perspectivă, recomandă o astfel de lectură. Mai mult, dorul de țară se regăsește aici, transpus prin fiecare cuvânt, într-un dor infinit pentru România, căreia i se adaugă, inalienabil și inseparabil, Moldova de dincolo de Prut, cu ale sale personalități mustind de talent și vocație pentru cultură.

Interviu cu Alfred Nobel reprezintă un întreg eclectic (eseu, exegeză, cronică, recenzie, jurnal, evocare, interviu), încă o dovadă  a versatilității literare a autorului. În opera lui Cristian Petru Bălan își dau întâlnire oameni, personalități, destine, respectându-se subliminal ideea că… Scrisul este probabil cea mai bună invenţie a omului, legând oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetăţeni din epoci distante. Cărţile rup lanţurile timpului (Carl Sagan) dar, mai ales, conștientizându-se perfect responsabilitatea imensă față de cititori, obligându-se să nu transforme scriitorul, din om cu o personalitate complexă, într-un simplu vânzător de iluzii, deoarece: Când îi vinzi unui om o carte, nu îi vinzi câteva sute de grame de cerneală, hârtie şi lipici, ci o nouă viaţă (Christopher Morley).

GHEORGHE A. STROIA

 

Facebooktwitterby feather