Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Aspecte din ședința de Cenaclu Literar – Liga Scriitorilor Români, filiala Maramureș.  Apreciere maximă! NUDIS VERBIS – ÎN CUVINTE SIMPLE …

Aspecte din ședința de Cenaclu Literar – Liga Scriitorilor Români, filiala Maramureș.  Apreciere maximă! NUDIS VERBIS – ÎN CUVINTE SIMPLE …

ARS LONGA, VITA BREVIS!” (arta este lungă, viața este scurtă!) … Cică … mereu aceiași întrebare ,,feisbucistă”! Dar tu la ce te gândești? De câte ori mă întrebi … de parcă nu ai ști! Tu, prietenul meu cel mai bun, Feisbuc – ce-mi ești feisbuc! De exemplu, acuma mă gândesc la întâlnirea cenaclieră de ieri! No, esti mulțămn’it? A fost o întâlnire de suflet cu oameni de suflet! 

Printre toate cele s-a lansat Revista ,,FREAMĂT„, (an V, nr. 13, decembrie 2019) a Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureș, revistă în care sunt cuprins și eu cu un poem (poezie) inspirată din realitatea cotidiană, chiar așa numit – POEM DEDICAT ȚIE, ELIZA LAZĂR (inspirat după o realitate, cruntă!). 

În paginile acesteia apar nume ,,grele” ale literaturii din acest nord literar, dar nu numai ei! Petronela APOPEI – cu ZĂPEZILE DIN NOI, sau Al. F. ȚENE – însuși președintele Ligii, cu un articol extrem de bine conturat – PERSONALITATEA ZIARIȘTILOR ESTE UN PRODUS SOCIAL, dar și Dana HARA (Daniela Achim HARABAGIU) – cu un grupaj de poem remarcate printr-o sensibilitate profundă! Octavian MIHALCEA apare cu o Cronică literară – ENIGME ÎN DESFĂȘURARE, iar Ion NĂLBITORUEvoluția Neutrosofică în Spirală în viziunea prof. univ. dr. Florentin SMARANDACHE și a scriitorului și jurnalistului Andrușa R. VĂTUIU. Finalul de revistă cuprinde un set de poze – ASPECTE DE LA ȘEDINȚA LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, FILIALA MARAMUREȘ (unde sunt pozat chiar și eu! Șic … !) 92 de pagini – total. 

Viorel POP dedică un articol regretatului profesor, poet, folclorist Dragomir IGNAT – grăbit spre ședința de Cenaclu literar din ceruri, IN MEMORIAM DRAGOMIR IGNAT – SUB SEMNUL RECUNOȘTINȚEI. Domnule profesor – DRUM LIN, PE CĂRĂRILE STELELOR! C. BĂINȚAN – poezii, M. OROS – proză, A. OANCĂ, I. R. ROȘIIANU sau I. ONIGA – au propus poeme, în timp ce O. MUREȘAN – face o recenzie volumului monografic – LUCĂCEȘTI – FILE DE ISTORIE, al învățătorului GELU DRAGOȘ, prins și domnia sa cu poeme. V. ȚÎNCAȘ – chiar dacă are poezii foarte frumoase, în acest număr al revistei FREAMĂT – ne dăruiește câteva epigrame – savuroase, de bun gust, ironice. A. VELEA, E. BORCUTI, I. MURESAN-LAZĂR sau I. POTOP – ne încântă, precum și D. MICU, sufletul cu poezii de o profunzime adâncă, iar din Țara Lăpușului, D. NICOLAE – aduce și ne dăruie o ,,poveste culeasă din Lăpușul Românesc, de la Palaghia TOMA – Literatură populară- originalitate, varietate și genialitate. Prof. M. BERCIU ne surprinde (precum în picturile dumisale) cu un frumos și incitant fragment de proză. (Sper să nu fi fost uitat careva!). 

Un număr al revistei care se distinge prin eleganță, talent, dăruire, frumusețe literară aparte. Felicit întâi pe cei care au dat curs invitației de-a se alătură acestui proiect literar, de anvergură, și apoi pe cei care s-au îngrijit ca acest număr să apară în condiții de excepție. Bravo, tuturor! Știți cum a rostit Eminescu! Nu? ,, TRĂIASCĂ NAȚIA ROMÂNĂ!” … VIVAT! CRESCAT! FLOREAT! 

Sunt încă foarte multe lucruri minunate să fie spuse în acest context. Finalizez, lăsând posibilitatea și altor colegi din echipa cenaclieră să-și spună părerea. Doar încă un aspect – o inițiativă deloc de neglijat. Următorul număr al revistei se vrea a fi unul de antologie… deci, se pune baza unei Antologii literare a acestui cenaclu, făcându-se invitația tuturor de-a fi părtași acestui minunat, valoros și măreț proiect ce se vrea a fi dedicat literaturii și oamenilor de litere! 

Și-apoi, vorba latinului, NUNC PRO TUNC, adică ,,Acum pentru atunci!„. 

De fericire, de bucurie, eu ridic o cupă … – ERGO BIBAMUS!

 

VASILE BELE – CHIUZBAIA anul 2020, făurar

 

Facebooktwitterby feather