Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Aurel V. Zgheran: Mulțumesc, Oana Zamfir (argument la cartea în curs de apariție, „Prin timp, în anturajul umbrei credincioase”)

Aurel V. Zgheran: Mulțumesc, Oana Zamfir (argument la cartea în curs de apariție, „Prin timp, în anturajul umbrei credincioase”)

Dezicându-se de caruselul emisiunilor sporite dincolo de necesar şi dincoace de valoare, puține posturi tv de știri, românești, propun şi consacră examinarea transcendenţei pierdute a valorilor adevărului.

Într-o societate în care scade numărul judecătorilor aserviți doar dezideratului de întoarcere la normalitate în sfera unei justiții fără angajamente-n malaxorul conflictelor de interese, într-o societate în care creşte numărul procurorilor cu îndrăzneala apoteotică de a urca peste judecător, într-o societate alienantă în care judecata se mută uneori de la cauză la scop, iar ancheta de la instrumente la incriminare, într-o societate în care rechizitoriul se preschimbă în provocare, într-o societate în care unii judecători şi unii procurori, la un loc, sar de la adevăr la calcule întoarse totalizant în ecuaţii ce premerg şantajului încarnat până la măduva statului, într-o societate în care se edifică instinctul ascuţirii armelor de distrugere a culturii, într-o societate în care se lucrează la diluarea importanţei instituţiilor statului, la disoluţia acerbă a statului, astfel de televiziuni, puține ca pietrele rare, ghidează lupta spre punctul cardinal opus celor în care se postulează săpături ce clatină fundaţia, mişelii ce zdruncină raţiunea, nevroze, pretexte, tertipuri incubate în laboratorul falsificărilor destabilizatoare pentru oameni!

Ele dislocă fortăreaţa solidă în care se întăreşte şi apără ilegalitatea legitimă, având ca fruntaşi aşii hoţiei chirurgicale, au echipe consecvent, profesionist, uneori eroic înrolate în teribila preocupare de a contrabalansa cu flama lampadarelelor conştiinţei naţionale penumbrele stării de debusolare în care suntem împinși cu tăvălugul. Acesta și este de fapt rostul major al mediei responsabile.

Tot ce deosebește programele tv prestigioase de celelalte, e ochiul lor magic, filamentul neconsumabil şi energia ce le menţine incandescente, inepuizabile, pe de o parte, iar pe de altă parte, că fascicolul lor luminos e fazat spre corecta și curajoasa informare!

E greu să fie azi oameni angajaţi în lupta cu răutatea umană, faţă de care cruzimea bestiilor e bunătate, iar în raport cu orice s-ar putea aştepta să întâmpine cel care spune adevărul, uşile iadului sunt redute vulnerabile! Clasa politică de azi a împins atât de sus forţele rezistenţei la interesele naţiunii încât s-a clădit un drum serpentinat până la vârf. Nu e mai puţin adevărat că spirala e în chip neobosit şi neîncetat controlată şi demascată, spre disperarea şi încrâncenarea precupeţilor de ţară care mişună în toate straturile instituţiilor, de puţine detaşamente puternice, mai presus de toate fiind posturile tv de știri corecte și interesante.

Nu sunt mulţi cei care îşi riscă sănătatea, fericirea, timpul, viaţa, în contra plevuştelor ce-ncercuiesc ţara, dar sunt eroici! Cei înmănunchiaţi întru acest ideal sunt, e drept, puțini, dar de valoare ș puternici…! Aceștia sunt de dimineaţă până dimineaţă şi dintr-o culme de an, în altă culme de an, cu ochii spre ţară! Între ei, Oana Zamfir se integrează cauzei tuturor.

Ţelul natural uman, predominant, în exteriorul degradării morale sau nu, este cvasi-instinctual, spre binele sinelui. El guvernează viaţa mentală a celor mai mulţi dintre noi. Dar, în ce o priveşte pe Oana Zamfir el este guvernat de conştiinţă. Remarcabila jurnalistă este un om rar de bun, un om rar de frumos! În caracterizarea ei este constatabilă o raportare la semeni prin cedarea unei părţi din iubirea sa, unei părţi din odihna sa, unei părţi din liniştea, sănătatea, fericirea, viaţa sa, semenilor!

Prin anchetele pe care le realizează, mai cinstit decât ceea ce fac unii procurori şi mai presus de ceea ce desăvârşesc unii judecători, Oana Zamfir reîntoarce evaluările vieţii la puritatea ce contrapunctează vanităţile, ispitele umane, demistifică raiul banilor şi consacră omul ca fiinţă ce trebuie să împartă mult şi cinstit cu cei din jur!

Câţi procurori îi mulţumesc şi îi fructifică anchetele?! Câţi judecători o înţeleg şi sunt gata să o apere?! Câţi fac front comun cu ea?! Atâția câți se și zbat pentru punerea în ordine a justiţiei patriei române…!

Pe Oana Zamfir o va cunoaşte şi înţelege cândva, mult mai mult şi mult mai adevărat, lumea internaţională! Ea propune acum o raţionalitate ce încalcă explicitatea termenului „propriu” deoarece este în fiecare moment dispusă de sacrificii, de reacţii de solidaritate, de sprijin pentru alţii, cu ardoarea de a sări în ajutor, expunându-se tirului într-o luptă ce este și a ei, dar în principal este a poporului român. Nici dacă s-ar răsturna iadul asupra sa nu s-ar opri! Va merge până la capăt, cu sabia sacrificiului suprem deasupra.

I s-a întâmplat să fie alergată pe şosea cu maşini de o parte şi de alta a maşinii sale, la volanul căreia se afla. Cu spaima morţii în sân, dar cu tăria conştiinţei curate apărătoare, a scăpat din virajurile teroarei şi este conştientă că pericolele sunt încă jar mocnit pentru ea. Nu este cert faptul că starea sănătății sale care nu este confortabilă, deși din decență și deontologie profesională nu o expune mediatic, nu ar avea o anume anamneză subterană, dar Oana Zamfir luptă! Paşii îi sunt antireflexivi, dirijaţi spre luptă, nu spre cedare. Lupta ei, până la sacrificiu, indică numai concepte globalizante în iubire şi vrerea de fericire pentru familia sa, şi pentru toţi semenii.

Jurnalista Oana Zamfir pune în evidenţă o viaţă sufletească ce ar putea fi medicament pentru societatea românească. Dar ea, la rându-i, are nevoie de medicamente şi de miracole. Un miracol este fetiţa sa, este omul care-i tot timpul lângă ea, o iubeşte, înţelege şi susţine, sunt colegii de la Antena 3, telespectatorii, mulţi şi fideli… Pe lângă acest miracol mai speră în unul: miracolul divinităţii, izvorul de viaţă al divinităţii!

Însetată azi mai mult decât oricând de darurile vieţii, Oana Zamfir bea din acest izvor în fiecare clipă, în fiecare gând, în fiecare faptă! Şi speră că le vor fi bine mai curând sau mai târziu, ei și țării sale…!

În ce mă privește, datorez jurnalistei excepționale Oana Zamfir șansa de a fi avut în ea un ghid pentru ceea ce am scris în contextul escaladării versantului periculos al cotidianului românesc mișunat de știri senzaționaliste, false, măsluite ori marcate degradant de lipsa de curaj și a avidității exprimării adevărului. Câteva dintre paginile cărții prezente sunt alcătuite sub coordonatele exemplului înrâurit asupra mea de către jurnalista Oana Zamfir, iar pentru aceasta, ultimul cu   vânt al cărții acesteia este mulțumesc…!

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather