Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Aurel V. Zgheran: Veniți la Bacău, veniți…, cântă Tudor Gheorghe

Aurel V. Zgheran: Veniți la Bacău, veniți…, cântă Tudor Gheorghe

18 mai 2023. Va fi ziua în care simbolistica decadentă a inconvertibilului poet trist George Bacovia va ceda la Bacău suveranitatea unei astfel de înveșmântări poetice în favoarea unui grandios ceremonial al muzicii lui Tudor Gheorghe, în care-i resorbită poezia lui Tudor Arghezi, pentru ca în minunat de plăcută armonie să reverse splendoarea și fericirea unui spectacol mirabil.

Fiecare venire a atractivului sol al binelui sufletesc pentru toți de aici și de pretutindeni unde noi românii ne-am statornicit și ne-am întărit moșiile, ori unde unii de-ai noștri au plecat în căutarea unei patrii…, Tudor Gheorghe, român oltean și oltean român vrednic, patriot, bun, chipeș, cu vultur în privire și cer în suflet, aprinde scânteia unei fulminante sărbători.

Român, român de piatră de fundamentare a frizei cântecului pur românesc și poeziei nestrămutate din vatră română…, român, român de crisalide și aripi pentru dragostele noastre, pentru durerile noastre, pentru dorurile noastre, pentru viața noastră scumpă, pentru stingerea noastră naturală și neîndurătoare cu nimeni…, român, român pentru lăcașurile din noi și din patria noastră, pentru piscurile de bucurie și abisurile de jele, pentru zorul de muncă și zelul de petrecere… este și va fi etern în eternitatea stelei vii și strălucitoare a spiritualității românești, Tudor Gheorghe.

Român, român ce-așază în săpătură de piatră de fundamentare pe columna spirituală cu frize melodice și poetice, propriu-i har, dragostea, hărnicia, dăruirea adunate ca-ntr-o încimentare a temeliei cu ziditura de către clăditorul de spectacol elevat și mirific, vrednic, talentat și pasionat este Pepino Popescu.

Veniți la Bacău la spectacol, poposiți pentru odihna, bucuria și alinarea sufletului la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din vecinătatea parcului de rai în flăcări verzi, Cancicov…, veniți, cântă cântec topit în lava soarelui inimii, în lumina ochilor, în arcurile conștiinței, în calea gândurilor…, veniți la Bacău la Teatrul de Vară, e o minune de cântec și poezie în act pe 18 mai, începând cu ora 19.

Veniți să vedeți un concert de piese muzicale fermecătoare, glăsuite de eternul trubadur cu vocea clătită în apa curată din care-au băut dacii, cu versul argintat în meditații, mirări și întrebări pe urmele cărora a călcat rar și încet, într-un baston, Tudor Arghezi…

Veniți, e sărbătoare culturală, e patron cântecul, e muză însăși poezia la Bacău, de ziua muzicii și versului, cu Tudor Gheorghe glăsuitorul și primitorul celor ce vin să-l vadă, să-l audă, să-l asculte și să-l bucure cu prezența și plăcerea de-a fi împreună, în comuniune topitoare cu frumusețea actului de cultură și artă ce se întâmplă fericit atunci când Pepino Popescu aduce cerul de sus aici și urcă în locul lui cerul din adâncul sufletesc al spectatorilor, coboară stelele, flori ale cerului, pe scena înveșmântată în haine ceremoniale de muzică și poezie și urcă la Dumnezeu stelele pământului – florile pământești și ruga de pace, sănătate, iubire și cântec.

Veniți la Bacău, spectacolul magnific vă primește în brațe de-mbrățișat. Orchestra și Grupul vocal Concertino din Chișinău sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu împodobesc în acompaniament feeric glasul frumos ca muntele al lui Tudor Gheorghe și poezia frumoasă ca șiragul de mărgeane a lui Tudor Arghezi.

Veniți…!

„E timpul, slugă veche şi robul celui rău, / Tu, omule şi frate, să-ţi fii stăpânul tău.”, îndeamnă Tudor Arghezi…! Genericul „Cel ce gândește singur”, dat de poezia lui, împreună cu numele Tudor Gheorghe dat cu poleială de artist irepetabil în pleiada contemporană de artiști pe care neamul românesc și-i are în locul a ce soarta lui pierde și înstrăinează iremediabil zi cu zi, sunt coordonatele unui spectacol ce-aduce și dă fericirea la Bacău, pe 18 mai 2023…!

Demult, Arghezi nicio clipă nu se gândea că nici să cumpărăm recunoștința noastră n-am avea de unde, pe lângă că n-am avea cu ce. El slăvea forța, îndemânarea și știința dobândite treptat de omenire în mersul ei spre treapta incredibilă de civilizație, din zilele noastre:

„Cel ce gândeşte singur şi scormone lumina
A dat o viaţă nouă şi-un om de fier, maşina,
Fiinţă zămislită cu gândul și visarea,
Neînchipuit mai tare ca braţul şi spinarea.”

Azi rare sunt mijloacele prin care avem ocazia să ne dăruim momente de viață estetizată. Întâlnirea cu poezia și meditația argheziană, regăsirea cu recitatorul ei și glăsuitorul de cântec frumos Tudor Gheorghe este una din aceste ocazii ce urcă în calendar o zi de sărbătoare – 18 mai 2013 –, așterne cu dale primitoare drumul spre un loc – Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău – și face reverență în fața unui organizator impecabil – impresarul Pepino Popescu.

Veniți pe 18 mai la Bacău, unde, cu începere de la ora 19 Tudor Gheorghe va cânta mirabil și va laurea cu iubirea inimii poezia lui Tudor Arghezi.

Facebooktwitterby feather