Deși mulți artiști în aceasta perioadă au o situație mai specială pianista Corina Ungureanu-Kiss ne mărturisește că “muzica nu ne părăsește niciodată”.
De aceea dorim să știm cum își petrece timpul o artistă în perioada crizei – CORONA?
C.U.K. – Pentru mine aceasta perioadă “de liniște” să o numesc așa, îmi dă dintr-odată șansa să descopăr și să studiez alți compozitori mai puțin cunoscuți cu structurile lor patriarhale în lumea muzicii clasice ca: F. Kiel sau M. Syzmanowska și să-mi dezvolt tot mai mult orizontul muzical.
C.D.: – Să înțeleg că standurile concertelor și a ideilor de programe trebuie să se schimbe?
C.U.K.: – Imi doresc ca cei din organizare să învețe din această perioadă și să aducă noi programe și idei în lumea muzicală, nu să vorbească despre “gingășia crizei”, sau să aducă videouri mixate de solidaritate la rampă.
C.D.: – Există mulți artiști în toate domeniile care își fac griji pe plan financiar datorită anulărilor concertelor, sau a spectacolelor. Credeți că există idei cu privire la modul de a arăta solidaritate între artiști, sau trebuie să încerce fiecare să se descurce singur în această criză?
C.U.K.: – Desigur este nevoie de acțiune, care cum se știe deja, în toată lumea s-a făcut câte ceva: ori s-a dat un ajutor mic dintr-un fond de solidaritate, sau artiștii au primit un anumit procentaj din salariu – unii chiar mai primesc încă, ceea ce nu știu dacă e chiar corect având în vedere că foarte multe orchestre mari din lume sunt în șomaj până la un nou ordin artistic. Cred că fiecare artist trebuie să încerce singur să treacă peste această criză, iar după aceasta sunt sigura că lucrurile se vor mai “sorta” din diferite puncte de vedere.
C.D.: – Și anume?
C.U.K.: – Nu pot să dau exemple exacte la ora actuală, dar mă gândesc că se va termina cu acest comerț de artiști din est care vin în străinătate pe onorarii mici, iar invazia de Facultăți de muzică (unde nu toți studenții îți au loculul pentru a putea fi numiți artiști) se vor desființa; sau chiar și teatrele, orchestrele simfonice și operele care numai pot fi susținute financiar numai pentru un concert sau o opera pe săptămână!, angajații având timp pentru mai multe “joburi” iar calitatea lor scăzând vizibil în ultimii zece ani.
C.D.: – Când credeți că se va ieși din criză?
C.U.K.: – Este prea devreme pentru a estima o dată anume, dar în ciuda acestei situații dificile eu personal încerc să rămân pozitivă știind că muzica nu ne părăsește niciodată și că ea va continua într-un fel sau altul.
Carmen Dönn,
Germania 2020.