Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Pictorul Giuseppe Bertini

Pictorul Giuseppe Bertini

Giuseppe Bertini (n. 11 decembrie 1825, Milano – d. 24 noiembrie 1898) a fost un pictor italian, activ în Milano, orașul său natal.

A studiat la Academia din Brera cu Luigi Sabatelli⁠ și Giuseppe Bisi⁠, iar în 1845 a primit Gran premio di pittura dell’Accademia di Brera pentru un tablou în care este prezentată întâlnirea dintre Dante și Fra Ilario. De asemenea, a pictat Intrarea triumfală a suveranilor aliați în Milano după bătălia de la Magenta (după 1859). A pictat fresce pe o cameră boltită din reședința familiei Puricelli Guerra, reprezentând marii oameni ai Evului Mediu, pe fundalul unor perspective de arhitectură gotică. A pictat Torquato Tasso prezentat lui Emmanuel Philibert ; Moartea Sfântului Iosif (comandat de o parohie din Palermo); Adormirea Maicii Domnului pentru o biserică din Valmarana în Altavilla Vicentina; un altar cu Viziunea Sfântului Francisc de Assisi pentru biserica San Babila, Milano; picturi pentru palatul contelui Ernesto Turati din Milano și fresce pentru casa cavalerului Andrea Ponti din Varese care îl reprezintă pe Guido d’Arezzo predând cântatul unui cor de copii, precum și scene din viața lui Volta, Galileo și Columb. Printre capodoperele sale se numără decorarea în frescă a bisericii greco-ortodoxe din Trieste. A pictat sipario în colaborare cu Raffaele Casnedi⁠ pentru Teatro alla Scala în 1862.

Sala Dorata din Muzeul Poldi-Pezzoli din Milano are o serie de trei panouri murale de Bertini la capătul sălii, vizavi de fereastră, cel central reprezentând Pictura, Sculptura și Arhitectura, iar cele două laterale simbolizând Poezia și Muzica. Bertini a pictat decorațiuni pe tavanul Sălii Dante. Bertini a fost unul dintre fondatorii și directorii acestui muzeu.

Între 1848 și 1860 a fost angajat ocazional ca instructor la Academia Brera, iar la reorganizarea acelei instituții în 1860 a fost numit permanent la conducerea uneia dintre cele două școli de pictură, (Hayez fiind responsabil de cealaltă), și a continuat să fie profesor până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Giuseppe Barbaglia⁠, Cesare Bertolotti⁠, Emilio Cavenaghi⁠, Francesco Filippini⁠, Andrea Fossati, Pietro Michis⁠ și Lodovico Pogliaghi⁠ s-au numărat printre elevii săi. Pompeo Bertini, fratele său, a realizat vitralii, uneori folosind desenele lui Giuseppe.

 

Facebooktwitterby feather