AUTOR: FLORIAN SAIOC
TITLU: OMUL MINIMAL OMUL MAXIMAL (poeseuri poeme pamflete)
EDITURA: MĂIASTRA, Târgu-Jiu, 2016
Și-a dedicat întreaga viață poeziei, iar acum, la venerabila vârstă de 85 de ani, a ales să publice trei volume de poeme. Florian Saioc, autorul care a publicat peste 20 de cărți, a ales să îşi lanseze scriiturile într-un cadru restrâns, chiar de ziua sa, având alături de el doar persoanele dragi sufletului său. Poetul a precizat că aceasta va fi ultima sa lansare de carte, alegând să nu mai scrie alte poeme. În cadrul lansării volumelor sub semnătura Florian Saioc nu puteau lipsi poeziile, aşa că scriitorul a recitat versuri în faţa ascultătorilor. În cadrul evenimentului, artiştii de la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu au oferit şi un scurt program muzical cu romanţe. Autorul a debutat în poezie la vârsta de şase ani.
Reporter: Cum a fost lansarea cărţilor?
Florian Saioc: Cred că e ultima! Nu mai scriu de acum încolo, iar dacă scriu, nu mai tipăresc.
Reporter: De ce nu vreţi să mai publicaţi?
Florian Saioc: Pentru că nu am sponsori, oamenii nu mai sunt interesaţi de cultură, toţi sunt interesaţi de hoţie, mită şi altele.
Reporter: Ce vă inspiră atunci când scrieţi poezii?
Florian Saioc: Mă inspiră realitatea, viaţa pe care o trăiesc între oameni şi pentru care sufăr enorm.
Un debut tumultuos
Poetul a avut parte de un debut literar aparte. Acesta a scris o poezie la vârsta de doar șase ani, iar urmările nu au fost deloc cele așteptate. S-a trezit cu un scandal de zile mari, însă răsplata a meritat. Pentru versurile care au scandalizat tot satul copilăriei sale, poetul a primit…o căciulă de bomboane.
Reporter: De la ce vârstă scrieţi poezii?
Florian Saioc: De la şase ani am început să scriu poezii, atunci a avut loc debutul meu literar.
Reporter: Ce poezie aţi scris la acea fragedă vârstă?
Florian Saioc: Am debutat cu o poezie porno. Mi-a cerut-o un vecin mai mare ca mine. Se certase cu iubita lui şi mi-a spus să o scot în cântec, adică să îi scriu nişte versuri urâte. Eu eram copil, el a zis că îmi dă o căciulă de bomboane. Eu i-am scris-o cu degetul în ţărână, în drum, el s-a dus şi mi-a adus bomboanele şi a pus pe cineva să o citească la horă.
Reporter: Şi ce urmări a avut această poezie a dumneavoastră?
Florian Saioc: A ieşit un scandal enorm, cu capete sparte, foarte urât. Eu am plâns pentru că nu am fost conştient ce fac şi ăla a fost debutul meu literar public, la horă.
Interzis în vremea comunismului
La ceas de bilanț, după 85 de ani de viață și 79 ca poet, Florian Saioc povestește și despre vremurile grele pe care le-a avut de înfruntat, mai ales în vremea comunismului.
Reporter: Cum a fost viaţa dumneavoastră de scriitor? Regretaţi ceva?
Florian Saioc: Ehhh, eu am fost interzis 27 de ani, în vremea comunismului. Mi s-a publicat prima carte, la o editură de stat, în anul 1979. Prietenul meu Valentin Deşliu, fără ştirea mea, dar şi nevasta mea, au luat nişte manuscrise şi au tipărit nişte plachete ca să-mi facă o surpriză.
O parte din volumele sale, poetul i le dedică lui Viorel Gârbaciu, fostul director al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, acesta fiindu-i alături mai mereu.
Reporter: Cui dedicaţi aceste volume lansate de-a lungul anilor?
Florian Saioc: Oamenilor dragi de aici şi lui Viorel Gârbaciu.
Reporter: Ştiu că sunteţi din Teleorman, cum aţi ajuns în Gorj?
Florian Saioc: Viorel Gârbaciu mă invita la recitaluri, m-a plimbat aproape prin tot Gorjul. Apoi, am întâlnit-o pe soţia mea. Ea m-a întrebat unde vrem să locuim, iar eu am ales Gorjul.
Reporter: Sunteţi mulţumit de cariera dumneavoastră ca scriitor?
Florian Saioc: Nu sunt mulţumit, nu-mi mai place niciodată o carte pe care am publicat-o. După ce am scris o carte, nu-mi mai place, aş scrie alta. De aceea nici nu păstrez manuscrisele mele, sunt atât de multe încât prefer să nu le mai păstrez. Lucrez pe ele până când nu mai înţeleg nici eu ce am scris.
La lansarea cărţilor sale a fost prezent şi marele critic literar, Nicolae Dragoş. Florian Saioc este originar din judeţul Teleorman, însă de mai bine de un deceniu s-a mutat în Gorj, alegând să îşi urmeze soţia. Acesta a ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani, iar în urmă cu aproximativ 4 ani a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Târgu-Jiu.
SURSA INTERVIU: http://www.luispopa.ro/poetul-florian-saioc-ma-inspira-realitatea-viata-pentru-care-sufar-enorm/
by