Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Comunicat de presă: Lansarea în premieră a cărţii „Două piese de teatru” scrisă de marea artistă Corina Chiriac

Comunicat de presă: Lansarea în premieră a cărţii „Două piese de teatru” scrisă de marea artistă Corina Chiriac

„Mi-e dor de Arta Spectacolului pe care am învățat-o și am admirat-o în studenție, deci rămân fidelă primei iubiri! Rămân fidelă marelui Creator de Artă, pentru că adevărata Artă a Spectacolului aparține Alpha și Omega, Bunului Dumnezeu, care este nemăsurat în Inventivitate, Diversitate și Splendoare! În fața acestui Spectacol Cosmic, ne regăsim copii și admirăm cu ochii larg deschiși tot ce ne înconjoară, pentru că întreg spectacolul din jur este spectaculos!” – Corina Chiriac

Vă invităm  luni 28 noiembrie 2022, la lansarea volumului „Două piese de teatru” semnat de celebra artistă Corina Chiriac, aflată de data aceasta într-o postură inedită, aceea de dramaturg.

Evenimentul de lansare va avea loc la Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), în foaier, începând cu orele 18:00.

Vor lua cuvântul Vasile George Dâncu, director Editura «Şcoala Ardelelană», actorul Florin Zamfirescu, fost coleg de generaţie, alături de care a jucat roluri frumoase în studenție, prof. dr. Stephan Poen, reputat scriitor, muzicolog, medic foniatru şi bariton, regizorul de teatru Şeban Puiu, Cristina Popescu, director General Romfilatelia, dr. Cristina Păiușan-Nuică (Muzeul Național de Istorie a României).

Volumul „Două piese de teatru”, apărut la Editura  «Şcoala Ardelelană», cuprinde piesele de teatru „Amant de profesie” și „Serenadă pentru Carul Mare” scrise, prima, la începutul anilor ‘70 și cea de-a doua, la mijlocul anilor ’80. Textele spumoase, savuroase, jucabile şi astăzi redau situaţii diferite de viaţă care și-au păstrat trista sau suava actualitate

Evenimentul de lansare se va încheia cu o sesiune de autografe oferite cu generozitate de către doamna Corina Chiriac.

Artista care a încântat generații întregi de români cu vocea sa inconfundabilă este absolventă a UNATC „I.L.Caragiale” București (promoția 1972, clasa Actorie, profesori Constantin Moruzan și Mihai Mereuță) și a debutat ca actriță, studentă fiind, pe scena Teatrului de Comedie.

„Personal, am iubit încă de copil Spectacolul ca fenomen și Artiștii ca făuritori de fenomen. La 21 de ani, absolvisem Facultatea de Teatru, mă lansasem deja în industria muzicală și mă pregăteam de o carieră de solist vocal. Parcă înțelegând că s-ar putea să nu mai joc teatru, am scris, într-o vacanță de vară, prima mea piesă de teatru, «De profesie amant». M-am jucat cu textul, cu rolurile și, după ce piesa a fost gata, am încuiat-o într-un sertar. Mă așteptau turnee, concerte, emisiuni de televiziune… Pe la 35 de ani, eram deja o interpretă de muzică ușoară consacrată. Într-o iarnă teribil de geroasă, când nu se țineau concerte și nu se pleca în turneu, mi s-a făcut dor de teatru și am scris o a doua piesă, «Serenadă pentru Carul Mare». Textele reprezintă genul de teatru care se scria și se prezenta publicului până prin anii 1990, când, răsturnându-se întreaga arătură politico-socială, s-a crezut că este nevoie de o schimbare și în textul, și în forma de reprezentație a spectacolului de teatru clasic” – Corina Chiriac

Autoarea dedică aceste două piese de teatru tuturor marilor personalități ale culturii divertismentului românesc care au inspirat-o și, prin sfaturile lor, au ajutat-o să îşi modeleze pasiunea pentru Arta Spectacolului, dar şi artiștilor din lumea întreagă, actori, interpreţi, balerini, comedieni, regizori pe care i-a admirat de-a lungul vieții și care i-au fost inspirație pentru cariera sa artistică fabuloasă.

La stand-ul Editurii «Şcoala Ardelelană», care va fi amplasat în foaierul Teatrului ODEON se va regăsi şi cartea „Minuni trăite”, volumul autobiografic publicat de marea artistă, care curpinde poveștile unei vieți pline de talent, muncă, întâlniri de suflet, pierderi și regăsiri, emigrare și întoarcere, o viață în care cumpenele i-au fost vegheate de intervenția divină. Despre acest proiect editorial de mare succes, reputatul prof. dr. Dumitru Constantin-Dulcan nota în prefaţă: „Cartea se citeşte ca un roman, cum se spune în popor, «cu sufletul la gură», nedezminţind titlul său de «minuni trăite», pe care le redă cu un farmec aparte, seducător şi cu mult umor. Este indiscutabil că valoarea cărţii este egală de la un capăt la celălalt. Când prezentul ne dezamăgeşte, refugiul în trecutul unei celebre artiste, păstrat într-o carte, poate fi un dar”.

Tot în foaier, Romfilatelia va prezenta ediția specială filatelică „Corina Chiriac, Stele ale scenei muzicale românești – Întreguri poștale cu timbru imprimat”, lansată la Târgul de Carte Gaudeamus 2019, sub genericul „Timbrul călătoreşte pretutindeni şi odată cu el şi tezaurul ţării noastre”.

În acest week-end, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” și Muzeul Național de Istorie a României au organizat la Muzeul de Istorie din Târgoviște vernisajul expoziției itinerante „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, alături de lansarea celor mai recente volume „Minuni trăite” și „Două piese de teatru”.  La expoziția care pune în valoare donația făcută de marea artistă  în septembrie anul trecut Muzeului Național de Istorie a României sunt expuse un număr semnificativ de piese de patrimoniu privind patru generații din familia Nestorescu – Calaigian – Chiriac: pașapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee și diplome, medalii, certificate de naștere și de studii, documente și fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale, trofeele primite de artistă de-a lungul carierei de aproape șase decenii și alte obiecte personale. Adunate timp de o sută de ani de către tipograful și graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de compozitorul și profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) și de către fiica acestora, interpreta și compozitoarea Corina Chiriac, această donație documentează istoria a patru generații. O serie de portrete de familie completează expoziția găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște (26 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023), alături de portretele de atelier și rochiile purtate de către artistă de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii de activitate artistică: de la rochia interbelică purtată la festivalurile de la Dresda, RDG, 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din RDG, Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă”, până la rochiile purtate în America în perioada 1988-1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

„Vă doresc lectură plăcută! Iar ție, dragă cititorule, îți doresc o călătorie agreabilă prin gândurile mele!” – Corina Chiriac

Vă aşteptăm aşadar luni, 28 noiembrie 2022, ora 18:00, la Teatrul Odeon, la evenimentul de lansare a volumului „Două piese de teatru”, scris de Corina Chiriac.

Informaţii suplimentare şi confirmarea prezenţei:

oana_georgescu2003n@yahoo.com / oanageorgescu2017@gmail.com

Aurel V. ZGHERAN –  (Text redactat după Comunicat de presă pus la dispoziție de PR Specialist Oana Georgescu)

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather