Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » „Comunitatea romaneasca este parte integranta a statului Arizona” – Interviu cu Debbie Lesko, membra in Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, de Octavian Curpaș

„Comunitatea romaneasca este parte integranta a statului Arizona” – Interviu cu Debbie Lesko, membra in Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, de Octavian Curpaș

Debbie Lesko este politician republican, membru al Camerei Reprezentantilor Statelor Unite, reprezentand al 8-lea district al Congresului din Arizona. A lucrat ca membru al Senatului din Arizona intre 2015 si 2018, reprezentand cel de-al 21-lea district al statului. Ea a fost, de asemenea, presedinte temporar al Arizonei din 2017 pana in 2018. Debbie Lesko a fost si membru al Camerei Reprezentantilor din Arizona din 2009 pana in 2015. A castigat nominalizarea republicana pentru cea de-a 8-a editie a alegerilor speciale din districtul din Congresul Arizonei, inlocuindu-l pe Trent Franks, care a demisionat din Congres pe 27 februarie 2018.

 

Octavian Curpas: Va rog sa ne spuneti putin despre trecutul dvs. si calatoria dvs. de la senator de stat la Camera Reprezentantilor?

Debbie Lesko: Am lucrat in Camera Reprezentantilor din Arizona inainte de a deveni senator de stat pentru LD21. In Senatul Arizonei am fost presedinte al Comitetelor de credite si de finante, precum si al presedintelui Pro Tempore. Cand congresmanul Franks a demisionat in mod neasteptat, am fost incurajata sa candidez in locul lui. Am castigat alegerile speciale in aprilie, eliminand 11 adversari. Pe 7 mai am fost investita si de atunci reprezint oamenii din districtul Congresului al 8-lea din Arizona si imi doresc sa continuu sa fac asta.

 

Octavian Curpas: De ce anume sunteti cel mai mult mandra in munca / viata dumneavoastra?

Debbie Lesko: Sunt mandra ca-i pot reprezenta pe prietenii mei din Arizona si sa aduc o crestere a calitatii vietii oamenilor de aici. Aceasta este casa mea, iar oportunitatea de a-mi reprezenta comunitatea in Congresul S.U.A. m-a bucurat cu adevarat.

 

Octavian Curpas: Care este cea mai mare provocare cu care va confruntati in pozitia de congresman?

Debbie Lesko: Cea mai mare provocare pentru mine a fost traseul rapid pe care l-am avut in Congres. Am fost investita in functie si mi s-a inmanat imediat cardul de vot. A trebuit sa fac modificari rapide, cum ar fi angajarea unui nou personal, gasirea unei locuinte in D.C. si invatarea regulilor Capitolului si Casei. Desi exista multe asemanari, este foarte diferita de legislatia din Arizona. Ceea ce era diferit pentru mine a fost ca majoritatea membrilor la inceputul unui nou Congres sunt ghidati prin tranzitie, dar asta nu se intampla atunci cand castigi alegeri speciale.

 

Octavian Curpas: Probabil pentru multi dintre locuitorii din Arizona si S.U.A., preocuparile principale sunt: situatia locurilor de munca si datoria nationala. Ati mentionat ca sunteti angajata sa reduceti cheltuielile guvernamentale risipitoare, declarand ca guvernul federal trebuie sa traiasca in limitele medii. Puteti sa impartasiti mai multe detalii despre acest lucru si, eventual, sa numiti cateva proiecte pe care guvernul nu ar trebui sa le finanteze?

Debbie Lesko: Datoria noastra nationala a scapat de sub control si, sincer, este o amenintare la adresa securitatii noastre nationale. Am fost intotdeauna un bun intendent al taxelor platite de contribuabili si iau in considerare acest lucru atunci cand decid sa sustin legislatia. Un bun exemplu de cheltuieli guvernamentale risipitoare sunt toti banii pe care Congresul le acorda diferitelor agentii care doar se afla in conturi si nu sunt cheltuite. De aceea, am sprijinit facturile, cum ar fi H.R. 3 – Legea Spending Cuts to Expired and Unnecessary Programs Act. Proiectul de lege a inclus aproape 15 miliarde de dolari in cheltuieli anulate aprobate anterior de lege. Acestia sunt banii pe care i-am fi putut folosi cu usurinta in alta parte sau care ne-au ajutat sa reducem datoriile noastre.

Octavian Curpas: In ce domenii considerati ca guvernul ar trebui sa reduca cheltuielile?

Debbie Lesko: Trebuie sa evaluam toate domeniile cheltuielilor guvernamentale pentru a vedea ce poate fi redus sau suprimat.

 

Octavian Curpas: La data de 28 iunie 2018, ati prezentat primul dvs. proiect de lege de cand ati fost investita in Congres. H.R. 6259, Legea privind educatia locala din 2018, ar permite statelor individuale sa-si prezinte Ministerului de Invatamant propriile lor planuri de educatie, cunoscut sub numele de State Management Decision. Ce sperati sa realizati atunci cand ati propus aceasta lege?

Debbie Lesko: Educatia este una dintre cele mai mari prioritati ale mele in Congres. Am vizitat 11 scoli din district pentru a observa salile de clasa si pentru a discuta despre politica de educatie cu profesorii si administratorii. Am descoperit ca scolile noastre locale isi cunosc studentii si nevoile lor cel mai bine, si nu functionarii din Washington. Procentele mele permit statelor sa-si stabileasca propriile planuri de educatie fara mandate obligatorii din Washington. In cele din urma, acest lucru pune mai multi bani in salile de clasa pentru elevii si profesorii nostri pentru a imbunatati calitatea educatiei, mai degraba decat a cheltui pentru a respecta toate reglementarile.

 

Octavian Curpas: „Regulamentele si taxele din Obamacare au afectat industria asigurarilor de sanatate si au majorat in mod semnificativ primele pentru persoanele fizice, familiile si intreprinderile mici din America”. Cum dezvoltam un plan de asigurare a sanatatii accesibil tuturor?

Debbie Lesko: Deciziile de sanatate ar trebui luate de catre individ – nu de guvern. Libertatea si alegerea pe piata permit oamenilor sa aleaga un plan care sa le corespunda nevoilor si, in cele din urma, sa scada costurile pentru ei si pentru ceilalti. Ideea democratilor pentru un sistem guvernamental de sanatate va duce la alegerea si concurenta in domeniul asistentei medicale, va plati contribuabililor 33 de miliarde de dolari, va ridica impozitele si va fi un dezastru pentru tara noastra.

 

Octavian Curpas: Poate va amintiti ca oamenii din Arizona, acum cativa ani, s-au alaturat demonstratiilor mondiale impotriva agentiei pentru protectia copilului din Norvegia, care a luat cinci copii de la parintii lor (familia Bodnariu) si intentionau sa nu le dea niciodata copiii inapoi, desi familia a fost intr-adevar foarte buna. Oamenii din diferite parti ale lumii incep sa fie foarte preocupati de actiunile nejustificate din partea organizatiilor DCS din multe tari occidentale. Care sunt gandurile dumneavoastra despre situatia din Arizona si din SUA?

Debbie Lesko: In timp ce am slujit in Senatul din Arizona, am lucrat cu Departamentul de Servicii pentru Copii din Arizona (DCS) pentru a face reforme. Incepand cu 1 iulie 2018, sunt necesare ordine judecatoresti inainte ca Arizona DCS sa poata inlatura orice copii din casele lor. Cred ca parintii si copiii ar trebui sa aiba un proces echitabil similar intr-o instanta judecatoreasca din intreaga tara.

 

Octavian Curpas: Credeti ca exista o lege pe care Congresul ar putea sa o adopte, care ar face intr-adevar o diferenta in reducerea violentei si dezvoltarea de comunitati sigure?

Debbie Lesko: Aceasta este o problema care nu poate fi rezolvata printr-un singur proiect de lege, dar exista pasi pe care ii putem face pentru a face comunitatile noastre mai sigure, precum si instrumente pe care le putem oferi. De exemplu, am sponsorizat o legislatie care creeaza un program de siguranta scolara la Departamentul de Educatie din S.U.A. pentru a pastra scolile si elevii nostri in siguranta (H.R. 5107). Sunt un sustinator puternic al celui de-al doilea amendament si a fost aprobat de ANR.

Octavian Curpas: Sunteti ingrijorata ca oamenii vad Partidul Republican mai strans legati de ceea ce oamenii numesc „nationalistii albi” si ca aceasta asociatie influenteaza minoritatile?

Debbie Lesko: Partidul republican accepta toti cetatenii si lucreaza pentru a promova politici care sa fie in beneficiul tuturor americanilor. Cateva voci extreme nu vorbesc pentru milioane de republicani onorabili din orasul nostru care se dedica egalitatii rasiale.

 

Octavian Cupas: Ce solutii propuneti pentru a rezolva problema imigratiei?

Debbie Lesko: In primul rand, trebuie sa securizam granitele. Planul meu de frontiera include o bariera fizica la granita noastra de sud, o tehnologie marita si mai multe „cizme” pe teren pentru a pune capat problemei trecerilor ilegale la frontiera. Este important sa ne amintim ca granita noastra nu este doar perimetrul nostru exterior, ci si porturile noastre de intrare aeriana, terestra si maritima. Proiectul meu de lege pentru a evalua porturile si pentru a le face mai sigure a fost adoptat in unanimitate in Parlament in septembrie – H.R. 6400, United States Ports of Entry Threat and Operational Review Act.

 

Octavian Curpas: V-ati intalnit recent cu presedintele Donald Trump si ati vorbit cu el despre aceasta problema. Ce anume ati discutat?

Debbie Lesko: Presedintele Trump si cu mine am fost de acord ca trebuie sa asiguram frontiera. Amandoi vrem sa rezolvam o data pentru totdeauna problema imigratiei ilegale si sa rezolvam toate lacunele care agraveaza acest lucru. Suntem amandoi hotarati sa rezolvam criza la granita noastra.

 

Octavian Curpas: Sunt sigur ca stiti despre cazurile care continua sa fie aduse impotriva crestinilor in privinta libertatilor lor de alegere. Credeti ca mergem in directia corecta atunci cand vine vorba de libertatea constitutionala de a ne marturisi credinta si de a ne sluji comunitatile pe baza credintei noastre fara teama de discriminare, pedeapsa, amenzi sau sanctiuni din partea guvernului?

Debbie Lesko: In calitate de crestin, cred ca ar trebui sa fim capabili sa ne purtam in mod liber fara interventia guvernului sau sa fim fortati sa facem ceva impotriva credintei noastre. In Congres, voi continua sa sustin legi care ne permit sa ne exercitam constiinta si sa eliminam presiunile asupra credintei noastre.

 

Octavian Curpas: La final, ce mesaj aveti pentru comunitatea noastra romaneasca din Arizona?

Debbie Lesko: Comunitatea romaneasca este parte integranta a zonei noastre si a statului nostru. Sunt aici pentru a ajuta comunitatea in orice fel pot, deci va rog sa nu ezitati sa ma abordati la biroul meu.

 

Octavian Curpas: Dupa ce maxima / idee va ghidati in viata?

Debbie Lesko: „Incepeti fiecare zi cu o inima recunoscatoare.”

 

Un interviu realizat de: Octavian D. Curpas

Phoenix, Arizona

Facebooktwitterby feather