Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » CRISTIAN GABRIEL MORARU: 23 de ani de ziarul „Drum”

CRISTIAN GABRIEL MORARU: 23 de ani de ziarul „Drum”

În contextul dispariției din viața culturală națională a multor reviste de cultură și ziare, faptul că la Roșiorii de Vede apare de 23 de ani ziarul DRUM, un ziar cu un profil cultural distinct care continuă tradiția literar-culturală din perioada interbelică, este pentru orice om de cultură străin, care vizitează urbea noastră, un veritabil miracol. De câte miracole de acest gen nu are nevoie, în fapt, cultura română?! Dar, iată, că în acest orășel din sudul țării, roșiorenii ilustrează elocvent dictonul Homo ornat locum.

Dacă în perioada 1935-1940, la Roșiorii de Vede apărea revista Drum, în care semnau nume de marcă ale culturii roșiorene și teleormănene precum Nicolae Stănescu-Udrea, Florian Crețeanu, Petre Frânculescu, Alexandru Popescu-Tair, George Constant, Ion Pena, Constantin Salcia ș. a., precum și colecția literară cu același nume în cadrul căreia au fost publicate nu mai puțin de 8 cărți, iată că într-un decembrie friguros al anului 1997, mai precis vineri, 19 decembrie 1997, apărea primul număr al ziarului Drum, săptămânal independent. Redactor-șef al acestui „Drum” renăscut, cum își intitula editorialul, era inimosul poet Paul Amet, nimeni altul decât președintele asociației culturale „Drum”, care s-a constituit la Roșiorii de Vede, reluând tradiția grupării culturale „Drum” din perioada interbelică. În finalul editorialului său, Paul Amet trasa linia pe care dorea s-o urmeze noul Drum:

„Astăzi, după o lungă perioadă de ‹‹crucificare›› publicistică, la Roșiorii de Vede revenim în prezent și anunțăm reapariția sau apariția noului DRUM, de la care tradiția noastră culturală își revendică drepturile. Noul nostru săptămânal își propune să consemneze fapte și evenimente locale, să oglindească viața social-economică, cu toate cunoscutele ei degradări ‹‹înfăptuite›› în numele unei democrații prost înțelese. Publicația DRUM va apărea ca o necesitate de echilibru între modul de a gândi al cetățenilor și posibilitățile oferite de societate. Acest DRUM se dorește o tribună de informare cu ajutorul căreia omul să-și regăsească demnitatea la care are dreptul să aspire. Fie ca vechile noastre tradiții culturale să atingă succesul dorit, iar drumul către noi să fie deschis tuturor concitadinilor noștri, întru colaborare.” („Drum”, Anul I, Nr. 1, vineri, 19 decembrie 1997, p. 1).

Din 1997 până în 2020, s-au perindat la cârma ziarului roșiorean mai mulți directori și redactori-șefi (Paul Amet, Florin Săvoiu, Liviu Nanu, Jean Dina Covaci ș. a.), dar cel care a amprentat pentru o perioadă de 15 ani (2003-2018) ziarul „Drum”, transformându-l în probabil singurul ziar cu profil cultural distinct din țară, este reputatul scriitor și jurnalist Liviu Comșia. Tot Liviu Comșia avea să inițieze, cu începere din 2013, colecția literară „Drum”, serie nouă, ajunsă, iată, în prezent, la nr. 32. Și tradiția trebuie să continue parce que la noblesse oblige. De la 1 ianuarie 2019 până în prezent, responsabilă de soarta ziarului roșiorean este dna Monica Tuinete, referent creație artistică la DCECS din Roșiorii de Vede.

Este indubital că cei care vor vrea să cerceteze istoria culturală a municipiului Roșiorii de Vede din ultimele două decenii și mai bine nu vor putea face abstracție de acest ziar care a coagulat energiile creatoare ale atâtor și atâtor oameni de cultură roșioreni.

O listă cu drumiști de ieri și de azi care au lărgit orizontul cultural al concitadinilor lor este următoarea: Paul Amet, Gabriel Argeșeanu, Silviu Arsu, Cornel Basarabescu, Aurelia Bărbuț, Vasile Berlic, Iulian Bitoleanu, Petre Bozdoc, Dana Brutaru, Gheorghe Bucur, Valentin Buciuc, Dumitru Ciocan, Constantin T. Ciubotaru, Constanța Ciubuc, Iuliana Cârnaru, Emilian Cîrnaru, Marin Codreanu, Vera Cojocaru, Liviu Comșia, Stan V. Cristea, Alexandru Cutieru, Eugenia Dumitriu, Anghel Gâdea, Florin Iordăchiță, Florina Isache, Nicoleta Milea, Cristian Gabriel Moraru, Liviu Nanu, Domnița Neaga, Camelia Neagu, Cornelia Nicula, Victor Gabriel Osăceanu, Mihai Athanasie Petrescu, Argentin Porumbeanu, Cristina Predescu, Petrică Predoi, Marinela Rușanu, Romulus Sălăgean, Cornelia Săvoiu, Florin Săvoiu, Ion Scarlat, Elvira Stângă, Irina Stoica, Nistor Teodorescu, Romulus Toma, Gheorghe Tutcălău, Monica Tuinete, Adriana Tuță, Eugen Ovidiu Vlad, Gheorghe Vlad. Și lista, bineînțeles, poate fi augmentată.

Nu vreau să închei aceste scurte considerații despre ziarul „Drum”, ajuns, iată, la nr. 640, fără să le mulțumesc din suflet tuturor celor care păstrează viu spiritul Drumului. La mulți ani, Drumiști! La mulți ani, cititorilor și prietenilor care ne citesc! La mulți ani, DRUM! Să dea Dumnezeu să atingi borna 1000 și chiar mai departe…

© Cristian Gabriel Moraru

Facebooktwitterby feather