Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » CRISTIAN GABRIEL MORARU: Expoziția de icoane „Icoana este vie”, vernisată de Marius Ipsilante

CRISTIAN GABRIEL MORARU: Expoziția de icoane „Icoana este vie”, vernisată de Marius Ipsilante

În data de 9 iunie 2021, începând cu ora 11, la Casa Municipală de Cultură din Roșiori de Vede, a avut loc vernisarea expoziției de icoane „Icoana este vie”, a elevului Marius Ipsilante de la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”. Moderator al evenimentului, care n-a durat mai mult de un ceas, a fost dna Monica Tuinete, referent creație artistică la DCECS.

La eveniment a participat dl primar Valerică Gheorghe Cârciumaru, care l-a felicitat pe micul pictor, acordându-i și o diplomă de excelență. Au mai fost prezenți la acest eveniment artistic preoți, membri ai coralei „Axios”, cadre didactice, scriitori, publiciști, elevi de la liceul „Anghel Saligny”, colegi ai autorului expoziției, însoțiți de dna prof. Victorița Filip, reprezentante ale clubului „Femina” și alți oameni iubitori de cultură și de frumos.

Printre cei care au ținut cuvântări la eveniment, felicitându-l și încurajându-l pe micul artist, s-au numărat și următoarele cadre didactice: Cristiana Mirela Piper-Savu, care s-a arătat deopotrivă mâhnită că mass-media județeană nu participă la astfel de evenimente culturale, ci doar la ședințele Consiliului local din care face și dumneaei parte, Eugenia Staicu și Adrian Păun.

Singurul care a vorbit la obiect a fost preotul profesor Cristian Nicodin, care ne-a revelat cele trei funcții ale icoanei (harică, pedagogică, estetică) și a vorbit despre icoanele în stil bizantin realizate de Marius Ipsilante, insistând ca acesta să-și păstreze vie credința, să cunoască foarte bine viața sfântului pe care îl alege pentru a-l picta și chiar să se roage la acesta pentru a-l inspira, pentru că numai o persoană cu inimă și cuget curat poate realiza o icoană desăvârșită care să bucure deopotrivă ochiul privitorului și să-i insufle credința și dragostea pentru Dumnezeu.

Din partea Episcopiei Alexandriei și Teleormanului a mai participat și preotul Cătălin Păunescu, care a transmis întrebarea lui Parsifal adresată artistului de către PS Galaction Stângă la aflarea veștii despre vernisarea acestei expoziții: Ce vrei să devii?, insistând ca acesta să-și urmeze drumul pe care a pornit cu perseverență pentru a se putea profesionaliza ca pictor bisericesc.

Finalul evenimentului a aparținut unei părți dintre membrii coralei „Axios”, care au interpretat dumnezeiește câteva cântări bisericești, pricesne și imnuri religioase, bucurând sufletul creștinilor prezenți la manifestare. Cei care au dorit au putut cumpăra lucrările artistului.

Felicitări, Marius Ipsilante! Să nădăjduim că Dumnezeu te va inspira să-ți continui la cote cât mai înalte activitatea de pictor de icoane!

© Cristian Gabriel Moraru

Facebooktwitterby feather