Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Cuvânt înainte la MONOGRAFIA COMUNEI MALOVĂȚ

Cuvânt înainte la MONOGRAFIA COMUNEI MALOVĂȚ

Cuvânt înainte la MONOGRAFIA COMUNEI MALOVĂȚ

 

Salutăm cu bucurie realizarea acestei monografii a principalului sat al comunei Malovăț. Dacă anul trecut

autorul acestei lucrări, Preotul Al. Stănciulescu-Bârda, ne delecta cu o lucrare similară, Monografia satului Bârda-Mehedinți. Contribuții, de data aceasta abordează istoria și tradițiile locuitorilor din satul de centru al comunei. Conștientizăm importanța unor asemenea lucrări nu numai pentru viețuitorii satelor respective de ieri, de azi și de mâine, ci și pentru istoriografia românească în general, pentru folcloristica românească. Când afirm aceasta, am în vedere câteva principii fundamentale ale istoriografiei europene pozitiviste, potrivit cărora istoria mare a țărilor și popoarelor are la bază istoria mică, monografiile localităților, personalităților, monumentelor, evenimentelor și ocupațiilor.

 

Acestea sunt rădăcinile marilor sinteze istorice. Importanța unor lucrări monografice locale este cu atât

mai mare, cu cât satul românesc actual trece prin transformări structurale profunde și rapide, care îi vor marca fizionomia spirituală și nu numai. Cele ce se practicau ieri sau se practică azi vor rămâne o amintire pentru locuitorii de mâine ai satelor noastre și astfel de amintiri se vor mai regăsi doar în lucrările monografice. Tocmai de aceea trebuie încurajată realizarea unor astfel de lucrări. Parcurgând paginile monografiilor menționate, retrăim momente profund emoționante din trecutul oamenilor și locurilor acestora. O permanentă luptă pentru existență, în condiții dintre cele mai vitrege determinate de orânduirile sociale de la vremea respectivă, oameni, fapte și întâmplări pline de dramatism, de la care cititorul poate învăța multe.

 

Indiferent de orientările ideologice și apartenența politică, cititorul acestor pagini își regăsește aici părinții,

moșii și strămoșii săi, cu multe din zbaterile, necazurile și bucuriile lor, cu multe din nedreptățile la care au fost supuși de regimuri politice de tristă aducere aminte. Apreciază cu mai multă obiectivitate și în deplină cunoștință de cauză nivelul de viață superior pe care îl trăiește azi, facilitățile unei vieți civilizate ale vremii noastre. Comparațiile pot fi făcute la orice pas și învățăturile sunt pe măsură. Drumurile desfundate de altădată au fost înlocuite cu drumuri asfaltate, moderne. Copiii de ieri veneau din satele comunei la școala de la Malovăț pe jos, vară-iarnă, înfruntând intemperiile vremii. Zeci de ani școala de la

Malovăț a funcționat într-o modestă căsuță cu două săli de clasă; astăzi două școli mari, spațioase, se impun în peisajul comunei noastre. Mulți ani primăria, dispensarul și miliția au funcționat prin case particulare naționalizate sau ocupate abuziv; astăzi fiecare din aceste instituții își are sediul său ultramodern, care ar face cinste și unui centru urban.

 

Altădată câte o prăvălioară particulară funcționa prin casele gestionarilor; azi magazine de lux, alimentate cu cele mai diverse mărfuri asigură locuitorii cu cele necesare. Lumina electrică răspândită în toate satele comunei asigură nu numai iluminatul casnic, ci și pe cel stradal, făcând ca noaptea să nu mai fie ,,jungla” de altădată, în care răufăcătorii să opereze ca la ei acasă. Am adăuga la aceasta și camerele de luat vederi de pe toate ,,străzile”. Case spațioase și împodobite cu mobilier și aparatură ultramodernă întâlnești la tot pasul, nivelul de viață este incomparabil cu cel de altădată. Zeci și zeci de autoturisme, alături de mijloacele de transport în comun asigură deplasarea locuitorilor; aparatura casnică diversă este o caracteristică a vieții sătenilor de azi.

 

Salutăm și sprijinim cu bucurie apariția unor asemenea lucrări în peisajul cultural și social al comunei noastre și de aceea mulțumesc Preotului Al. Stănciulescu-Bârda pentru efortul deosebit depus în realizarea monografiilor satelor Malovăț și Bârda, lucrări care atestă existența acestor comunități de sute de ani în această zonă a țării.

 

Primar Ing. Ion MICHESCU

Facebooktwitterby feather

Parerea ta...

You must be logged in to post a comment.