Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » TEATRU » PIESE » DANIEL NEGUȚ: Ioșca, Sică și Mitică O piesă de teatru vizionară, presărată cu umor de limbaj și surprize regizorale (Un eveniment așteptat de 6 ani! Premiera piesei Ioșca, Sică și Mitică de NICOLAE VASILE)

DANIEL NEGUȚ: Ioșca, Sică și Mitică O piesă de teatru vizionară, presărată cu umor de limbaj și surprize regizorale (Un eveniment așteptat de 6 ani! Premiera piesei Ioșca, Sică și Mitică de NICOLAE VASILE)

Ioșca, Sică și Mitică este o piesă de teatru care prezintă povestea romanțată a trei români de etnii diferite, din cele trei regiuni istorice ale țării: Ioșca – ungur din Transilvania; Sică – evreu din Moldova; Mitică – din Muntenia.

Ei se împrietenesc în studenție, fiind colegi de cameră într-o tabără de vară și rămân, apoi, prieteni pentru totdeauna, parcurgând împreună cele trei etape mari ale unei vieți: tinerețe, maturitate, bătrânețe.

Piesa – cu multe accente de umor de limbaj – arată dezvoltarea profesională și umană a celor trei, urmăriți fiind nu doar de către spectatori, ci și de o femeie, care – de asemenea – parcurge cele trei etape ale vieții, alături de ei, chiar dacă, în realitate, este interesată numai de unul dintre cei trei, fiind îndrăgostită de acesta. De altfel, lui îi și salvează viața, în perioada studenției. Abia în ultimul act, la bătrânețe, cei doi își declară dragostea reciprocă, o dragoste pentru… o altă viață, cum spune ea.

Femeia este, practic, un alt element de continuitate, atât în piesa de teatru, cât și în existența fiecăruia dintre noi.

Piesa Ioșca, Sică și Mitică a fost scrisă de Nicolae Vasile în ideea de a se juca în premieră în anul 2018, cu ocazia manifestărilor aniversare legate de împlinirea a 100 de ani de la făurirea României Mari. Piesa, în trei acte, a fost publicată în cartea cu același nume, la Editura Bibliotheca din Târgoviște, în anul 2017. Nu a putut avea premiera absolută în anul 2018, dar a avut loc o sesiune de teatru-lectură cu public, în 2019, tot la Târgoviște, sub egida Teatrului NostruM, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în regia lui Daniel Neguț, fapt menționat de presa vremii.

Ca realizare literară, piesa Ioșca, Sică și Mitică este remarcată și în Enciclopedia SCRIITORI din GENERAȚIA 2000, volumul I, chiar în prefață, pagina 9, de cunoscutul și exigentul critic literar Victor Atanasiu, iar premiera în sine este menționată în volumul II al aceleași enciclopedii, la prezentarea Grupării literar-artistice Cronica Timpului, partea dedicată Teatrului NostruM, pag. 68, volume care de curând au intrat și în posesia Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” din Buzău.

Criticul Victor Atanasiu a scris despre această piesă de teatru, care are ca izvor de pornire nuvela cu același titlu: <>… Noua punere în scenă a piesei „Ioșca, Sică și Mitică”, tot în regia lui Daniel Neguț, aparține Cercului de Teatru AGIR – ImpACT ART și îi are ca protagoniști pe Mariana Anghel, Ion Lőrinczi, Viorel Speteanu, Daniel Neguț, dar și pe Marius Herșcu, în două roluri surprinzătoare, adăugate de regizor în lista de personaje.

În finalul acestei scurte prezentări, să dezvăluim și un element important din metaforicul piesei: în viziunea autorului Nicolae Vasile, Samantha – femeia care îi unește pe cei trei români, reprezenanți simbolici ai celor trei regiuni istorice ale țării – este chiar România, fapt arătat voalat în ultima “strigare” a spectacolului, când Sică, batrân și confuz, o numește pe Samantha, în subconștient, Rolanda, care este, de fapt, traducerea în limba engleză a “ținutului România” – Ro Landa!

Această ultimă remarcă din actul al treilea conferă o nouă notă de originalitate și de valoare piesei „Ioșca, Sică și Mitică”, de Nicolae Vasile, unul dintre scriitorii valoroși ai zilelor noastre!

Daniel NEGUȚ

Facebooktwitterby feather