Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Daniela Achim Harabagiu: Pictură murală la Alexandria

Daniela Achim Harabagiu: Pictură murală la Alexandria

Cu siguranță o lume locuită, cel puțin temporar,  de artiști e o lume mai frumoasa!

Așa a fost si va fi întotdeauna, cât va exista omenirea pe planeta Pământ.

De ani buni orașul Alexandria găzduiește la începutul lunii august un festival, Ideo Ideis” la care participă artiști tineri, de regulă actori, dar și artiști consacrați.

Anul acesta, în premieră, orașul a fost beneficiarul prezenței unor artiști plastici  invitați în cadrul festivalului sa realizeze pictură murală (pe ziduri) în mai multe locuri din oraș.

De Wanda mi-a spus domnul Tudor Șerbănescu, artistul nostru plastic, care mi-a sugerat să scriu despre acest eveniment inedit, aceasta cu atât mai mult cât chiar domnia sa ar fi vrut să implice elevi să facă acest lucru, sub a sa supraveghere.

Iată că,  Universul a lucrat și i-a împlinit dorința, într-un mod puțin diferit de cel gândit de dânsul, dar s-a înfăptuit, pentru că Wanda era însoțită de trei eleve din oraș, care curioase și dornice să picteze, s-au alăturat artistei și au pictat flori într-o ”Joacă de copii”.

Wanda Hutira, artista plastică cu un nume sonor originara din Baia Mare care a studiat Artele la Universitatea din Cluj, este împlinitoarea (fără să știe) dorinței de înfrumusețare a unui loc mai puțin norocos din oraș, deși este foarte circulat.

Este vorba de gangul ce face legătura între centrul pietonal al orașului din imediata vecinătate a Casei de Cultură și strada Carpați, Unitatea de Pompieri ca punct de reper. Abia a treia oară am reușit să mă sincronizez cu programul artistei astfel încât să o întâlnesc la lucru.

Întâlnirea cu artista a fost scurtă, dar foarte plăcută. Este o tânără foarte frumoasă, prietenoasă, deschisă la dialog, emană încredere, forța vitală și sclipirea  unui diamant.

Întrucât gangul este doar un loc de trecere, artista a pictat câteva arcade susținute de coloane ce creează senzația de portaluri de intrarea  într-un templu sau într-o lume mai bună. În câteva zile, dincolo de arcadele pictate despre care bănuiai că străjuiesc intrarea într-o lume mai bună, artista a pictat o plajă, câteva plante, flori și îndemnul Nu te pleoști. Mergând mai departe pe strada Carpați către intersecția cu strada Av. Colfescu, am zărit pe un zid montată o schelă de sub care se distingea chipul colorat al unui copil pictat pe acest zid despre care am aflat tot de la Wanda că este realizat de Cristian Scutaru, artist ce a studiat Artele la Iași.  Un alt zid pictat este cel care desparte terasa restaurantului Hotelului Parc de centrul orașului. Aici o altă artistă pe nume Liviana Popa a realizat o pictură murală reprezentată de frumoase flori însoțite de mesajul ” Noi FACEM Viitorul” .

Nouă, locuitorilor orașului Alexandria, și nu numai, ne rămâne bucuria de a privi aceste picturi, de a le asculta îndemnul și de a avea convingerea că tinerii sunt cei ce fac viitorul!

La bună vedere! Daniela Achim Harabagiu (Dana Hara) 09.08.2020, 19.09.2020

 

Facebooktwitterby feather