Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ArtCronica » Dorel SCHOR: MAREA FRUMUSEŢE A SIMPLITĂŢII – SAMY BRISS​

Dorel SCHOR: MAREA FRUMUSEŢE A SIMPLITĂŢII – SAMY BRISS​

Voi începe cu o mărturisire: eu sunt un admirator statornic al picturii lui Samy Briss. Se înţelege că intervine un element personal, desigur subiectiv, dar nu s-a întâmplat totuşi ca vreun om la părerea căruia ţin, să nu fie realmente entuziasmat de creaţia lui. Există în tablourile semnate Briss o anumită libertate a luminii, a spaţiului dintre personaje şi o frumuseţe a formelor care se raportează unele în altele. Aş menţiona, în mod deosebit, firescul, simplitatea, echilibrul creaţiei.

Am scris nu de mult despre expoziţia care a fost vernisată la Tel Aviv, la galeria Gordon, cu participarea unor numeroşi iubitori de frumos şi în prezenţa pictorului israelian, care trăieşte la Paris. În plină efervescenţă creatoare, maestrul Samy Briss expune acum în capitala Franţei, în oraşul luminilor. Galeria „Terre des Arts” este cea care găzduieşte tablourile lui, prezentând publicului rodul talentului şi inspiraţiei sale.

Personajele din tablouri reflectă spiritul, specificul şi memoria locului. Deşi atât de frumoase în simplitatea lor, ele sunt departe de a fi banale. Este încă o dată un prilej de a constata că arta pictorului care îşi are rădăcinile multiple în şcoala românească de pictură, în tradiţiile iudaice, în influenţa bizantină şi în modernismul european, până la urmă nu poate fi subsumată nici unei categorii. Cea ce îl situează la modul cel mai firesc în elita artei actuale.

Stilul figurativ, punctat de elemente de suprarealism, pune în scenă personaje familiare, într-un univers atemporal, cu poezie şi umor fin. Integrarea suprarealului şi al naturalului, a realului şi imaginarului sugerează filozofia şi misterul temelor. Găsim în picturile sale nuanţe de romantism şi simbolism, în măsură de a naşte puternice emoţii estetice. În esenţă, rigoarea intelectuală şi senzualitatea, simbolistica inteligentă şi dinamica desen-culoare se sublimează în lucrările cu aparenţă atât de simplă. De parcă pictorul însuşi coboară nevăzut dintr-un tablou de-al lui, subtil creator de himere, icoane ale prezentului ezoteric.

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

10 iulie 2015 

Facebooktwitterby feather