Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » UMOR » SCHITE » Dorel SCHOR: SCHIŢE UMORISTICE (31) – PE CINE INTERESEAZĂ

Dorel SCHOR: SCHIŢE UMORISTICE (31) – PE CINE INTERESEAZĂ

Boris Israelovici Glazpapir mă întâlneşte la intrarea în ascensor şi-mi comunică, pe un ton indiferent:

– Leopold a fost avansat. Chestiunea asta o să-i prindă foarte bine la pensie pentru că se iau în consideraţie la calcul ultimii ani de activitate. Cu alte cuvinte, dacă Leopold va primi acum o majorare de aproximativ cincisprezece la sută…

– Scuză-mă, îi spun, ce mă interesează pe mine chestia asta? Eu vin acum flămând de la lucru şi-s foarte obosit. L-au avansat, să-i fie de bine!

– Perfect! Spune Boris Israelovici. Strudelman a semnat contractul pentru un nou apartament. Dacă îl ajută dumnezeu, în cel mult şase luni, primeşte o suprafaţă locativă de o sută douăzeci de metri pătraţi. Va avea două terase, două veceuri, două…

– Bine, bine. Am înţeles, spun eu intrând în lift cu Boris după mine. Se mută, se mută, să-i fie de bine… La ce bun atâtea amănunte?

– Perfect! Constată Boris Israelovici. Soţia lui Manole Dekel a primit un premiu de gastronomie de la o revistă feminină prestigioasa. Pentru o reţetă de salată de vinete, cum făcea mama mare în Moldova. Pur şi simplu un deliciu. Se pune vânata la foc mic, aştepţi până se rumeneşte bine, o cojeşti în aburul propriu şi…

– Bravo ei, mormăi eu în timp ce liftul urcă. A câştigat, a câştigat, cine ţi-a cerut reţeta?! Doar ţi-am spus că vin flămând şi obosit, vrei să-mi faci pofta de mâncare?

– Perfect! Punctează Boris Israelovici. Domnul Oiterman a dat o nouă lovitură, a obţinut un contract colosal în China. El va fi furnizorul exclusiv pentru Piaţa Comună al unui articol foarte solicitat: sutiene victoria poporului secret, original!

– Foarte bine, spun morocănos, ieşind din lift cu Boris după mine. A obţinut contractul, nu are decât. Eu n-am de gând să-i fiu client.

– Perfect! Se bucura Boris Israelovici. Nevasta lui Eliahu Iliescu este din nou însărcinată. Ieri au făcut analiza ultrasound şi au aflat că e fata. Domnule, habar nu ai ce înseamnă asta pentru Eliahu… O faţă după atâţia băieţi!

– Mazal tov familiei Iliescu. Dacă-i fată, fată să fie… Dar de ce faci din asta evenimentul secolului?

– Perfect! Subliniază Boris Israelovici. Domnul Ghezuntertoit a făcut rost de o carte cu autograful personal, direct de la Jack London, capitala Angliei. Autorul i se adresează cu dragă prietene… Poţi să-ţi închipui ce bucurie pe capul lui, el care ţine atât de mult la colecţia lui de lucruri originale şi miniaturi culturale…

– Felicitările mele, spun intrând în casă cu Boris după mine, dar ce legătură au toate astea cu persoana mea? Ce nevoie am eu să cunosc toate amănuntele? N-are decât să se spele pe cap cu colecţiile lui. Mie mi-e foame.

– Perfect! Conchide mulţumit Boris Israelovici. Am să-ţi spun. Toate chestiile pe care ţi le-am relatat au fost un test. Şi tu, şi eu, şi Moşe Spitz, şi Goldenberg, şi Bluzman, şi Alberto, Biton, Sloime Brodiciche şi alţii, toţi au reacţionat exact aşa. Adică, ce-mi pasă mie, cu alte cuvinte normal. Numai Menaşe s-a bucurat de parcă lui personal i s-au întâmplat toate bucuriile astea. Spune şi tu, vrea să candideze la ceva, sau e puţin sonat?

 

Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

9 aprilie 2015

Facebooktwitterby feather