Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Poezie » MIHAI CABA: LA MULȚI ANI DE SFÂNTA PARASCHEVA!…

MIHAI CABA: LA MULȚI ANI DE SFÂNTA PARASCHEVA!…

Dragi prieteni din Iaşi, din toată ţara şi de mai departe…

Sărbătorit la 14 octombrie, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea dulcelui Târg al Ieşilor  şi a întregii Moldove,  constituit de municipalitatea ieşeană într-o binemeritată  Sărbătoare a Cetăţii ieşene, ne oferă plăcutul prilej de a vă transmite multă sănătate şi nenumărate bucurii ale vieţii trăitoare de zi cu zi. Din păcate “coronate”, anul 2020 nu ne este favorabil desfăşurării unui amplu pelerinaj la Sfintele Moaşte ale Cuvioasei, dar Credinţa strămoşească nu poate fi niciodată zdruncinată.   

Aducerea în 13 iunie 1641, a Sfintelor Moaşte ale Cuvioase Parascheva, răscumpărate la preţ exorbitant pentru acea vreme de la Patriarhia ecumenică din Constantinopol în noua şi neasemuita dantelărie de piatră aurită a ctitoriei Trei Ierarhilor, inaugurată la 6 mai 1639, a însemnat nu numai împlinirea unui vis a domnitorului Vasile Lupu, ci şi o dovadă de vrere şi credinţă a oraşului Iaşi şi a întregii Moldove.

Au trecut de atunci aproape 4 secole, dar credinţa ieşenilor, în special, a moldovenilor şi a tuturor românilor, în general, în harul Sfânt al Cuvioasei Parascheva a rămas şi astăzi la fel de vie şi nestrămutată în suflete, exprimată în numărul tot mai numeros al pelerinilor din toată ţara care vin să se închine la Sfintele Moaşte ale Cuvioasei, mutate din 1888 în Catedrala Mitropolitană. Însă, din aceleaşi motive “restrictive”, tradiţionalul pelerinaj la Iaşi al credincioşilor din toată ţara şi nu numai, neînrerupt vreodată de vicisitudinile vremilor celor 379 de ani, iată, acesta a fost anulat în 2020!

Să nădăjduim că anul viitor, mai puternici în Credinţa noastră, Hramul Sf. Cuv. Parascheva, devenită şi Sărbătoare a Cetăţii ieşene, să revină la tradiţia împământenită a acestei neasemuite vetre de istorie, ştiinţă, cultură şi spiritualitate românească, care este Iaşul, Capitala Moldovei, oraş Istoric şi Regal, oraşul celor 3 Uniri ale Neamului, Capitala Rezistenţei până la capăt!

 Cu toată dragostea noastră,  fam. Simona Ana şi Mihai Caba  

Iaşi, 14 oct. 2020

Facebooktwitterby feather