Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Ecaterina CÎMPEAN: BĂTRÂNEȚEA

Ecaterina CÎMPEAN: BĂTRÂNEȚEA

Ei bine, dragii mei, azi vreau să vorbim despre avantajele de a fi bătrână, chiar dacă pensia este prea mică și oasele încep să scârțâie. Da, sună ca o provocare, dar să vedem și partea amuzantă a lucrurilor! Bunătatea, sănătatea și înțelepciunea nu au vârstă, iar atunci când devii o doamnă în vârstă, ai privilegiul de a te bucura de avantajele unice pe care le aduce această etapă a vieții.

 

Primul mare avantaj al bătrâneții este faptul că putem alege propriul nostru ritm în viață. Nu trebuie să fugim după autobuze sau să încercăm să ajungem la metrou într-un minut. Putem merge atât de încet încât furnicile să ne depășească într-o cursă! Nimeni nu ne poate reproșa că ne mișcăm prea încet, pentru că noi ne bucurăm de plăcerea de a savura fiecare pas și fiecare mișcare.

Garderoba ne oferă o libertate absolută! Nu trebuie să ne încruntăm în fața oglinzii și să o întrebăm: „Oare arăt bine în această rochie?” Acum putem purta acele pulovere vechi colorate, cu motive ciudate sau chiar papuci cu ursuleți îmblăniți și nimeni nu va mai comenta.

Avem o scuză perfectă pentru a scăpa de orice activitate pe care nu o vrem. Nu vrem să mergem la sala de sport? Doar trebuie să spunem că oasele ne scârțâie prea tare pentru a face exerciții intense. Uneori este dezordine prin casă? Nicio problemă, spunem că avem o pensie mică și ne putem permite un pic de dezordine. Nimeni nu va îndrăzni să ne contrazică!

Ne putem permite să fim absolut sincere și directe fără să ne mai temem de consecințe. Dacă cineva ne întreabă „Cum îți place coafura mea cea nouă?”, putem spune fără menajamente că arătă ca o păpădie în vânt. Cine se poate supăra? Eventual, ne pot considera puțin senile, dar adevărul a ajuns o monedă pe care trebuie să o cheltuim cu înțelepciune.

Poveștile noastre devin tot mai interesante, iar nepoții ne vor asculta cu atenție și fascinație. Putem împărtăși cu ei aventurile amuzante din tinerețe, chiar dacă de-a lungul timpului acestea s-au transformat în anecdote exagerate. Le putem arăta că viața nu trebuie să fie mereu serioasă și că există întotdeauna loc pentru râs și distracție.
Putem sta în rândul tinerilor și să le spunem că și noi suntem la curent cu tehnologia modernă. Când aceștia se laudă cu telefoanele lor inteligente și gadget-urile de ultimă generație, putem scoate cu mândrie un ceas deșteptător cu afișaj digital și să spunem că suntem „tehnologice până în măduva oaselor”.

Putem petrece ore întregi în fața oglinzii, admirându-ne ridurile și semnele lăsate de trecerea timpului. Pentru că fiecare rid și fiecare cicatrice are o poveste amuzantă și un farmec aparte. Le vom privi ca pe niște amintiri încremenite în piele, care ne amintesc de toate aventurile și experiențele trăite.

Trebuie să învățăm să ne bucurăm de lucrurile simple și de momentele de râs, pentru că viața nu se măsoară în numărul de bani din portofel sau în cât de flexibile suntem.

Suntem libere să ne exprimăm originalitatea în vestimentație, să folosim scuze amuzante pentru a scăpa de anumite activități și să ne bucurăm de sinceritatea și înțelepciunea pe care le aduce această etapă a vieții. Bucurați-vă de fiecare zi și lăsați-vă râsul să răsune, căci bătrânețea este doar o altă aventură în drumul vieții noastre!

Nu trebuie să ne temem de vârstă, ci să o abordăm cu bucurie și optimism. Fiecare an în plus este o oportunitate de a înflori și de a ne bucura de toate avantajele pe care le aduce experiența vieții.

Așadar, să ne distrăm și să lăsăm lumea să se întrebe cum de reușim să fim atât de fericite și amuzante, chiar și cu pensia noastră mică și oasele scârțâind într-un dans vesel al bătrâneții!

Cathy – o bătrânică nebunatică 😉

–––––––––

Ecaterina CÎMPEAN

Director Radio ProDiaspora

București, 16 iunie 2023

Facebooktwitterby feather