Evenimentele literar/artistice de orice fel trebuie a fi constituite pentru prezentarea unor lucrări de autor sau în comun, fie cărți, reviste, antologii, picturi, creații muzicale etc, sau pentru evidențierea acestora prin distincții sau alte merite, nu ca dări/băgări de seamă pe linie de funcții, ranguri, culoare politică, religie, naționalitate, plan de producție pe linie de firmă, sau pentru alte cele că cine pe unde a umblat, cu cine s-a întâlnit și cum au petrecut.
În acest sens cei care au talent de la Dumnezeu trebuie impulsionați prin faptul că un un scriitor sau artist , când e vorba de creațiile sale, trebuie apreciat după valoarea acestora, nu prin faptul că pe unde și cu cine a hălăduit, sau cu cine a stat la masă în diferite împrejurări, ori după fotografii,
Evident că în decursul timpului s-au constituit evenimente culturale în aspect de ”tabere literare”, ”festivaluri” ,”cenacluri”, sau sau sub altă denumire, în aproape toate orașele și comunele, multe dintre ele în aspect de gașcă, ranguri, colegialitate, fală, adică direct spus prin separatism, sau prin invitații. Când spun ”simpli cititori” mă refer la persoanele care n-au scris cărți sau alte cele pe linie publicistică, indiferent că sunt păcurari sau profesori universitari, la lopată sau generali de armată.
Pentru a ști concret și simplii cititori despre ce este vorba, menționez că scriitorii în sinea lor se consideră de mai multe feluri. Unii care se consideră mai presus de alții, fie prin creațiile lor de valoare, sau evidențiați prin faptul că au funcții înalte la unități culturale sau de altă natură, ori în redacția unor publicații (ziare, reviste etc), nu participă la un anumit eveniment constituit de o anumită formațiune literară, sau de scriitori care nu sunt membri ai acesteia, decât strict prin invitații speciale, spunând în sinea lor că ei sunt altfel, mai ”cineva” , mai superiori ca alții., din altă breaslă , mult mai bine reprezentată , bla, bla, bla….Astfel în decursul timpului, sub această conotație (fără să generalizez), unii au constituit ”grupări literare” sau evenimente după cum am menționat mai sus atrăgând în cercul acestora doar în percepția de breaslă, colegialitate, ranguri, funcții, cumetrii, pe linie de invitații, sau chiar de gașcă. Dacă am spus ”gașcă”, mă refer la o adunătură restrânsă de persoane, nu la o anumită formațiune literară constituită oficial.
Când la unele evenimente de acest fel unde se prezintă cărți, reviste și alte publicații s-a reușit „izbânda perfectă” prin percepția unor așa numiți ”personalități” ca scriitorii consacrați să se separe de restul lumii, adică să-și prezinte creațiile/ cărțile doar pe linie de invitați sau programări, de parcă nu-i interesează că cine mai participă sau cine se cade a mai participa pe lângă scriitori la evenimentele literare. Adică și simpli cititori. Unele sunt constituite în aport financiar, urmărindu-se spre a se realiza un anumit câștig la o anumită unitate comercială, pentru produsele servite și cazare.
Majoritatea scriitorilor consacrați în măreția lor nu au sentimentul cum îl are un anumit artist/cântăreț care fiind pe scenă și cântând o melodie, în timp ce se uită în sală că au luat loc badea Gheorghe cum și un funcționar de rang înalt, are bucuria că este admirat, ascultat cu drag de toți cetățenii indiferent de pozițiile sociale, ranguri, funcții sau vârstă, în context spus de o sală plină de spectatori. Însă în aspect literar s-a format o mare prăpastie între scriitori și simpli cititori prin aspectul că astfel se ”fălesc” doar ei între ei la întrunirile literare, își citesc ei la ei creațiile, în cerc închis, rar dacă mai cutează să pătrundă cineva în ”elita” lor.
În societate (nu doar în peisajul literar) se pune adesea întrebarea că cine mai poate participa la un eveniment literar, pe lângă unii menționați pe anunț/afiș-invitați speciali, cu intrare liberă pentru toți. În acest sens unii scriitori ”au izbutit” să-și prezinte creațiile/ cărțile la diferite evenimente doar pe linie de gașcă și invitați, în săli foarte mici, la o masă rotundă sau la câteva mese puse cap în cap, la care abia dacă au încăput cel mult 20-25 de persoane, ”înghesuite umăr la umăr” și eventual câteva scaune puse pe lângă perete. Nu să organizeze evenimentul într-o sală spațioasă, la un centru cultural , sau la o casă de cultură, unde să poată participa și doritori din alte pături sociale.
Legat de asta pe majoritatea scriitorilor, sub percepția menționată mai sus, doar pe linie de găști, ranguri, fală interese financiare sau băgărilor de seamă sub etalarea rangurilor și funcțiilor și a ocupa locuri la mesele din față ca invitați speciali, nu-i interesează că cine va mai veni și din alte categorii sociale, să organizeze evenimente literare în săli spațioase, în unități cu conotație publică, unde au acces liber toți doritorii, ci doar în aspect de chermeză, ospăț, pomană și alte conjuncturi doar ca băgare de seamă, fără nicio legătură cu tema evenimentului.
Domnule poet, prozator, jurnalist sau ce ești pe linie de creații literare, dacă ai păreri contradictorii față de ce am scris mai sus, dacă te lauzi că la un anumit eveniment literar ai invitat doar scriitori (cică doar personalități în plan literar, de parcă în alte domenii de activitate nu există personalități), la asemenea evenimente nu se cade să invităm și persoane din alte domenii de activitate, fie ingineri sau maiștri electroniști, constructori, ingineri în domeniile silvic, juridic, economic, care nu sunt scriitori, sau nu te lasă aroganța care te stăpânește doar pe linie scriitoricească? Nu cred că ai invitat persoane din afara cercului dumitale de scriitori. Nu ai prieteni care nu sunt scriitori? Ba da, ai destui, însă dumneata nu vezi decât lungul nasului dumitale în plan literar, nu în alte cele. Crezi că doar în cercul care activezi dumneata trăiesc oameni cuprinși de talent? Te înșeli. Probabil unele mari personalități din domeniul economic, electronic, juridic nici n-au auzit de dumneata. Legat de un anumit eveniment organizat de dumneata poți spune că a participat din proprie inițiativă un singur cetățean măcar care nu este autor de cărți sau alte cele pe linie publicistică? Nici vorbă. Nu mă refer la colegii dumitale sau la cei adunați cu arcanul de la diferite unități de cultură sau învățământ, ori de alt profil: profesori, elevi, funcționari de altă titulatură, care au venit constrânși de faptul de a nu fi mustrați sau depunctați în cazul în care nu ar fi dat curs invitației. Nici vorbă. Atunci pentru cine ai organizat un anumit eveniment? Doar pentru cei dintr-o anumită gașcă? Și chiar dacă nu invităm personal pe nimeni, trebuie să implementăm în sufletul fiecăruia că evenimentele literare de orice fel nu sunt nunți, ospețe de diferite feluri , chermeze sau pomeni, unde să fim obligați să punem pe mese diferite meniuri, sau să fim obligați spre a consuma după impulsul cuiva un anumit fel de mâncare. În sala în care se prezintă lucrări literare nu te oblige nimeni să faci chermeză. Sunt unități comerciale unde se servesc mâncări sau se asigură cazarea, unde unii invitați pot fi chemați pentru a servi ce doresc sau pentru a fi cazați. Literatura și arta este pentru toată lumea cu acces liber. Marii scriitori clasici sau contemporani cu respect pentru semenii săi, și-au prezentat lucrările tuturor, nu doar pe linie de gașcă sau după altă conotație.
Vasile Dan Marchiș
fondatorul revistei Sintagme codrene


