Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » ELENA BUICĂ: Permanența Timpului și Spațiului

ELENA BUICĂ: Permanența Timpului și Spațiului

Stăpânită dintotdeauna de plăcerea scrisului, Milena Munteanu a hotărât abia în ultimii ani să scoată la lumina tiparului câte ceva din preaplinul sertarelor, la care să adauge scânteieri de gânduri recente.

Lectura acestor scrieri conferă o aleasă bucurie prin darul de a crea o stare de bine. E o proză tonică, dându-ne forța și dinamismul necesar să depășim angoasele vieții. Te cucerește scrisul ei curgător și armonios, încât te face să crezi că a fost așternut cu mare ușurință. Nu transpare nimic din acea eternă căutare pentru a găsi „cuvântul ce exprimă adevărul”.

Cititorul remarcă disponibilitatea autoarei pentru respectul adevărului şi autenticității, precum și arta cu care însoțește buna observație și percepția. Se vede că, în scrierile sale, puterea purificatoare a scrisului a avut o autoclarificare lăuntrică.

În publicațiile și revistele răspândite în largul lumii, Milenei Munteanu i-au apărut numeroase scrieri pe teme foarte diverse, care își așteaptă timpul cuvenit să apară rânduite între copertele unor cărți. Multe dintre ele ne oferă șansa cunoașterii mai îndeaproape a unor spații geografice mai rar întâlnite de noi, românii. Acestea reprezintă una dintre temele sale preferate, în care se mișcă cu lejeritate, așa cum putem deduce după apariția celor două cărți semnate de Domnia Sa: „Departe de Țara cu Dor” (2014) și „Din Țara Soarelui Răsare” (2016). Scrierile Milenei Munteanu ne poartă prin multe locuri în lume, iar în volumul de față, frumos intitulat: Culori și Ritmuri Sud-Americane, lumina cade pe fascinația exercitată de îndepărtata America Latină, mai precis prin Brazilia, Argentina, Uruguay, Chile, la care se adaugă Barbados și Cuba.

Autoarea a surprins în firescul lor întâlnirile oamenilor în tradiție, în credință, în frumos, ca și în pasiuni comune sau în emoția estetică. Cum ne-a obișnuit, și aici relevă adevăruri și semnificații adânci despre oamenii întâlniți pe cărările vieții. Sunt emoționante paginile în care este relatată prietenia actuală dintre urmașele unor conquistadori cu o fată incașă. Relația aceasta capătă dimensiuni cu semnificații la rădăcina timpului, văzut ca tămăduitor al rănilor dobândite în vremea strămoșilor lor.

În „O pată de culoare”, Milena Munteanu, ca în multe alte miniaturi, ne prezintă aspecte surprinzătoare prin adâncimea și frumusețea lor, care încântă și emo-ționează, deopotrivă.

Folosind adesea întrebări retorice, autoarea notează: „Să fim noi, oare, doar o pată de culoare, pictată în culorile date de istoria, tradițiile și obiceiurile în acest mozaic cultural…? Influențați de ce vedem și auzim, o sinteză a tot ceea ce ni s-a transmis (genetic și cultural)?

Purtând tradițiile moștenite, influențați fiind, tot mai mult, de acest curcubeu universal, din care facem și noi parte… O mică pată de culoare, ca nicicare alta. Un punct într-un continuum. Tu însuți.”

Pline de încântare sunt relatările despre întâlnirile de pe ringul de dans ale partenerilor de tango în încrederea lor oarbă, fiecare în celălalt.

O altfel de constatare cu semnificații adânci este întâlnirea în latinitate, indiferent de coordonatele geogra-fice ale continentului pe care se manifestă.

Din lectura cărții de față, ca și din volumele anterioare, desprindem ideea că, pentru asemenea scrieri, îți trebuie nu numai o cultură temeinică, dar și acea înzestrare cu puterea de a vedea dincolo de aparențe.

Nu este lesne lucru să decupezi felia de viață din universul înconjurător ca, prin scris, să devină eternitate.

Observația și percepția sunt însoțite de o bună judecată, autoarea stăpânind arta de a reliefa ce este semnificativ din noianul lumii înconjurătoare, de a vedea specificul în contextul general, precum și generalul desprins din particular.

Pregătirea științifică a Milenei Munteanu i-a format o disciplină a gândurilor, orânduindu-i frazele după un anume plan și conferindu-i un plus de claritate. Descrierile sunt precise, datele istorice clar definite, limbajul cursiv, dinamic și bogat. Limbajul ei, deși este al unui intelectual cu lecturi extinse și mai multe limbi vorbite, are disponibilitatea să se adreseze tuturor pentru a fi pe deplin înțeles. Culoarea te transpune în universul frumuseții vizuale, iar ritmul, în cel al simfoniei Universului.

Cărțile Milenei au o țesătură artistică îmbietoare, cu seducție și câmp magnetic,ce-ți amintește că viaţa e frumoasă și merită trăită. Autoarea are o sensibilitate artistică aparte, nu doar în artele vizuale și muzicale, așa cum sugerează titlul, ci și în preceperea frumuseții și magiei vieții.

Putem afirma cu îndreptățit temei că scrierile Milenei Munteanu au permanența timpului și spaţiului. Folosind persoana întâi, relatarea capătă un fond energetic vibrant, încât ne vedem la umărul ei, umblând și trăind împreună pe unde se află, însoțind-o și în gândurile sale:

„Chitara vorbește din suflet, iar eu stau țintuită, cu ochii la peretele colorat și cu urechea la muzica divină. Momentul acesta va rămâne cu mine cât voi trăi. M-a mișcat în diferite feluri, cum numai frumusețea acestor lumi o poate face”.

Ca scriitoare, Milena Munteanu se află pe un drum luminos, cu împlinire și ecou. Așa cum o știm, o neliniștită a perfecțiunii, cu o mare putere de intuiție, cu un dinamism demn de admirat și cu o inteligență efervescentă, va face ca, prin scrisul său, să se vadă mai bine, mai exact, mai adânc, ceea ce alții nu pot remarca sau nu pot pricepe.

Unicitatea și strălucirea scrierilor sale, născute din rafinamentul observațiilor și culoarea tușelor, ne vor îmbogăți zestrea noilor înțelesuri și vor reprezenta repere pentru viitor.

 

ELENA BUICĂ

Toronto, Canada

Cartea se poate achiziționa de pe Amazon Culori și Ritmuri Sud-Americane.

Facebooktwitterby feather