Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Elena Căpățînă: Olivia și Marco își unesc destinele

Elena Căpățînă: Olivia și Marco își unesc destinele

Denisa Elena Cristian, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” Buzău, vine în întâmpinarea cititorilor cu un volum de debut cu care încearcă să-i convingă că, atunci când citești mult, îți formezi un vocabular diversificat și ai dorința să fii un model pentru ceilalți, să ieși în evidență cu propriile scrieri nădăjduind, așa cum a făcut și Olivia, unul din personajele principale ale romanului, să devii un scriitor celebru care să vândă numeroase volume.

Este un început bun, întrucât Denisa a mai trecut de niște etape premergătoare finalizării romanului cu titlul „Trăieşte și visează: Olivia & Marco”, ea participând cu fragmente din cartea de față la diverse concursuri de creație literară, secțiunea proză.

Firul acțiunii este țesut în jurul personajelor principale, Olivia și Marco, prezente și pe coperta volumului, care se cunosc din copilărie, dar mama Oliviei este cea care, cu diferite motive personale și egoiste, îi împiedică să se întâlnească, să fie prieteni și să desfășoare împreună activități specifice copilăriei și adolescenței. Strictă, până la absurd, se comportă față de fiica ei, Olivia, fără compasiune, fără apreciere, fără sfaturi specifice vârstei, lăsându-se dusă de val și jucând un rol dublu, ca soție a lui Ric, tatăl Oliviei, dar și pe ascuns, alături de Remus, tatăl adoptiv al lui Marco.

Numeroase personaje, fiecare cu rolul lui bine determinat și cu o anumită însemnătate în viața Oliviei, pe de o parte, și în viața lui Marco, pe de altă parte, se reunesc ca într-o familie și se comportă  ca  niște  prieteni  adevărați, care  îi sprijină  pe cei  doi,

astfel încât dorința lor de a fi împreună să se împlinească.

De remarcat că, în fiecare capitol, autoarea inserează câte un sfat sau o recomandare pe care cititorii au posibilitatea să o urmeze, sau măcar să-i pună pe gânduri. În plus, prin personajele sale reușește să scoată în evidență calități umane demne de luat ca exemplu de adolescenții și tinerii de astăzi, chiar dacă unele ar trebui folosite ca un exemplu ce trebuie evitat de a fi urmat.

Așa de exemplu, Olivia este un personaj feminin cu multe calități, care se străduiește să treacă de fiecare obstacol apărut în calea sa, dar și reușește, că își ia adevărul ca scut și iubirea ca toiag, având încredere că Dumnezeu îi este aproape și îi trimite persoane potrivite pentru a reuși să trăiască și să viseze, iar visele să devină realitate.

Marco, deși este prezentat ca un personaj care, în adolescență, a avut prieteni cu preocupări mai puțin demne de a fi luate ca exemple de urmat, totuși iubirea mamei lui adoptive, care era și diriginta Oliviei, a reușit să-l aducă pe calea cea bună și el să regrete comportamentul din perioada liceului, ajungând partenerul de viață al Oliviei. Implicându-se în organizarea unor surprize care o bucură pe Olivia, căutând soluții prin care să-i dovedească iubirea și să-i acorde sprijin necondiționat, planurile lui Marco au constituit pași pentru câte un nou început în care descoperea noi oportunități, ajutând-o pe Olivia să-și recapete încrederea în el.

Felicitări, Denisa Elena Cristian!

Poate că visul Oliviei de a deveni o mare scriitoare poate fi și visul tău, iar în acest caz îți urez să ți se împlinească!

 

Elena Căpățînă,

președinte Liga Scriitorilor – Filiala Buzău,

membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Facebooktwitterby feather