După patru volume de poezie, trei romane și un jurnal de călătorie, toate având ca fir călăuzitor realitatea și experiențele de viață ale inginerului Aurel Cârlig, iată că urmează un nou volum, cu titlul „O mamă îşi strigă deznădejdea”, un roman biografic bazat pe date reale, puse la dispoziție de o fostă colegă.
Ce poate fi mai frumos decât descrierea unei întâlniri cu foștii colegi de facultate de acum 40 de ani, în care ai avut posibilitatea de a depăna amintiri și a afla despre momentele plăcute sau mai puțin plăcute prin care a trecut fiecare la locurile de muncă sau în familie? Aceste experiențe de viață analizate și comparate, cu alți ochi și altă rațiune, cele ale unor oameni mai copți la minte, mai înțelepți, pot fi exemple și pentru ceilalți, chiar și pentru tineri, atunci când reușești să le aduni într-o carte.
Este și cazul volumului „O mamă îşi strigă deznădejdea” al autorului Aurel Cârlig, care ne surprinde cu momente din viața unei foste colege de facultate, trecută prin situații delicate, demne de subiect de roman. Întâlnirea cu autorul i-a fost benefică, întrucât acesta, ca un bun psiholog, reușește să o determine să povestească despre viața ei, începând din copilărie și până în prezent.
Ai putea spune că este un volum scris de doi autori, pentru că multe dintre dialoguri sunt purtate prin intermediul rețelelor de comunicare, mesaje trimise prin WhatsApp și Messenger, chiar și o scrisoare adresată fiicei, prin care mama își strigă deznădejdea, scrisoare publicată în întregime, dar împărțită în fragmente intercalate printre alte momente descrise de autor, momente în care s-a întâlnit cu autoarea scrisorii.
Este de apreciat faptul că autorul Aurel Cârlig a reușit să o determine pe colega sa să se destăinuie, ajutând-o să-și depășească anumite bariere, să-și descopere propria valoare, să se cațăre pe umilință și, poate, să conștientizeze că „smeritul se va înălța”.
Volumul „O mamă îşi strigă deznădejdea”, presărat cu citate din mari gânditori, cu poezii inspirate din viața fostei colege de facultate, scrise de Aurel Cârlig sau culese de la alți autori și care să fie ca un balsam pentru sufletul acesteia, păstrează un anumit echilibru pentru cititor, fără a-l lăsa pradă unei tristeți creată de experiențele dure prin care a trecut colega sa. Pentru că autorul, Aurel Cârlig, s-a gândit și la cititor, iar mesajul lui este unul mobilizator, acesta reușind să adune și să-și împodobească textul cu informații despre frumusețe, bucurie, iubire, curaj și mulți alți talanți ascunși în inima fiecăruia, despre care unii aflăm mai târziu, după ce ne-am „amărât sufletul”. Dar o vorbă înțeleaptă spune că „mai bine mai târziu decât niciodată”. De aceea cred că acest volum poate fi considerat un fel de „mai târziu” pentru unii dintre noi și un ajutor pentru a „învăța din experiențele altora”, mulțumind lui Dumnezeu dacă am reușit să înflorim la vreme și să ne bucurăm de semințe, de roadele înmulțirii talanților, sau mulțumind lui Dumnezeu că reușim, chiar și când ghioceii ni s-au scuturat la tâmple, să conștientizăm că misiunea pe care am avut-o de îndeplinit, atunci când am ales să ne naștem pe acest pământ, a fost în strânsă legătură cu înmulțirea talanților din noi.
Felicit atât autorul cât și „coautoarea” care i-a pus la dispoziție o parte din datele sale biografice, transmise prin texte scrise sau prin viu grai, la telefon, mai ales că bucuria a cam ocolit-o în mare parte a vieții sale. Un duhovnic spunea: „Fă Rai din ce ai!” Că dacă vrei să faci „Rai din ce ai”, trăiești în acel Rai care se unește cu Raiul interior și bucuria inundă inima, iar viața este trăită în pace și armonie.
De aceea sunt convinsă că, destăinuindu-se, „coautoarea” va înțelege că în orice moment există un punct de cotitură în care, oprindu-te o clipă și privind în toate direcțiile, observi o dâră de lumină care îți indică noua cale de urmat, adevărata Cale, pe care, alegând-o, orice cruce ai purta ți se va părea ușoară, că atunci auzi șoaptele lui Hristos: „Urmează-mi Mie!”
Elena Căpățînă,
Președinte Filiala Buzău a Ligii Scriitorilor,
Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


