Luni, 23 septembrie 2019 a avut loc în sala mare a Bibliotecii judeţene ,,Marin Preda” din Alexandria un eveniment cultural de referinţă: lansarea celor două volume de ,,eseuri de motivaţie literară” intitulate ,,Taina scrisului”, o antologie cuprinzând 100 de scriitori, iniţiată de jurnalistul, scriitorul si omul de cultură, George Roca.
Venit în ţară din îndepartata Australie, cu dorinţa sinceră de a-şi revedea prietenii întru cele ale scrisului, a poposit la Alexandria, alături de două doamne membre ale Uniunii Scriitorilor, Elena Armenescu si Claudia Voiculescu, aceasta din urmă fiind autoarea a peste 300 de rondeluri. În prezenţa unui public cultivat, cei 5 scriitori teleormăneni publicaţi in aceste volume au vorbit despre personalitatea uriaşă a jurnalistului George Roca la nivel mondial, despre ceea ce înseamnă pentru fiecare ,,taina scrisului”, mulţumind autorului antologiei pentru cinstea, onoarea de a se fi aflat in acea zi la Biblioteca ,, Marin Preda “ din Alexandria. Vorbitorii şi-au amintit şi de doamna Elena Buică-Buni, cealaltă teleormaneancă de-a noastră, plecată de mulţi ani in Canada şi care a revenit aproape în fiecare an cu lansări de noi cărţi la Alexandria. În semn de recunoştintă, jurnalistul George Roca a vorbit la telefon cu dumneaei, iar scriitorul Gheorghe Olteanu a citit un fragment dintr-o carte lansată de doamna Buică, cu caţiva ani în urmă.
De la ,,Scrisul între pasiune şi vocaţie”, Nicolae Dina a trecut la etapa de moderator. A facut-o cu succes şi responsabilitate, subliniind importanţa actului cultural, necesitatea scrisului elevat, a unui limbaj literar adecvat.
Virginia Vini Popescu a vorbit despre ,,holograma gândului” şi imaginile acesteia; Elena Armenescu consideră ,,scrierea, cale de salvare a sufletului” . Această terapie a sufletului se transformă la Lia Nenciu în ,,poveste si pasiune”.
Scriitorul roşiorean Constantin T. Ciubotaru îşi motivează actul scriitoricesc astfel: ,,scriu pentru că am pitici pe creier”.
Emilia Stroe consideră că toţi cei ce scriu sunt ,,trecători prin lumina cuvântului”, lumină ce apare ca o energie ce uneşte doua mâini pentru rugăciune si iertare.
A luat cuvantul si Ana Dobre, critic literar alexăndrean, membru al Uniunii Sciitorilor, care a vorbit despre scriitor, ofertantul de iluzii.
Poetul Florin Burtan, redactor-sef al revistei ,,Caligraf”, membru si el al Uniunii Scriitorilor, a recitat câteva din poeziile sale.
De asemenea, Claudia Voiculescu a recitat sonete şi rondeluri din creaţia sa. Atmosfera a devenit şi mai entuziastă la verbul înflăcărat al jurnalistului George Roca.
Acesta a mulţumit prietenilor de pretutundeni care au venit cu scrierile lor în întâmpinarea şi realizarea acestui proiect important, ,,Taina scrisului”, deoarece ,,scrisul rămâne pentru posteritate”. Toti cei care scriu au datoria sacră de a-şi perfecţiona ,,uneltele scrisului”, de a citi cât mai mult, de a învaţa ,,de la specialişti ai scrisului”.
George Roca a recitat cu lacrimi în ochi din poezia sa patriotică, menţionând încă o dată rolul cărţilor în suportarea depărtarii de ţară, precum şi aportul literaţilor din diaspora la cultura natională. Ambele volume ,,Taina scrisului” sunt apărute la editura ANAMAROL Bucureşti si au o dublă dedicaţie: prietenilor săi ,,de pe toate paralelele Pământului” si ,,evenimentului sărbătoririi celor 100 de ani ai României Mari”.
Primul volum are drept prefaţă un articol al doamnei Elena Buică-Buni intitulat ,,Scriitorul şi promotorul cultural George Roca”. Acest articol evidenţiază capacitatea de dăruire a domnului George Roca faţă de semenii săi pe care-i promovează cu drag şi responsabilitate. Aceştia sunt peste 2000 !
Volumul al doilea este prefaţat de Emilia Stroe Ţena cu articolul ,,Literatura de azi. Între promisiune şi realitate.”
Aveam nevoie noi, cei de aici, să se găsească printre noi, chiar şi pentru câteva ore, un astfel de OM, de lider cultural, spiritual, de promotor al limbii române nealterate, neviciate, pe care numai un ambasador al tuturor românilor o putea face. Îi mulţumim domnului George Roca pentru această lecţie de ramânism, de patriotism vibrant şi de cultură autentică pe care ne-a dat-o, învaţându-ne să o transmitem mai departe. Am înţeles că valorile nu mor, că ele se propagă şi iradiază, indiferente la opacitatea mediului, pentru că lumină fiind, nasc lumină, adevăr şi nemăsurate bucurii.
Emilia Stroe, Alexandria, 25 septembrie 2019.


