Membrii Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România se pregătesc pentru vernisajul expoziției ”Contemporary Art”, care va avea loc în București, la Galeria „Căminul Artei/ Centrul Artelor Vizuale” din Strada Biserica Enei, în data de 25 noiembrie a.c. ora 17,oo.
Au trecut patru ani de la ultima expoziție de grup a membrilor Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România ce avut loc în București și care s-a bucurat de un real succes. Cu siguranță că și de această dată artiștii plastici gorjeni vor expune lucrări valoroase din creațiile lor care vor fi în măsură să aducă încântare și o stare de bine publicului vizitator.
Grupul artiștilor plastici gorjeni expozanți la acest sfârșit de săptămână în București sunt nume recunoscute pentru valoarea artistică a lucrărilor realizate și expuse de-a lungul anilor. Astfel vizitatorii expoziției vor avea prilejul să admire lucrările următorilor artiști plastici gorjeni expozanți: Mihai Țopescu, Valer Neag, Vasile Fuiorea, Dragoș-Radu Trăistaru, Romana Topescu- Trăistaru, Laura Semenov, Adrian Bândea, Daniel Semenescu, Florin Hutium, Georgiana Brandt, Ana -Daria Ionescu- Haidău, Mariana Frătița, Lucica Popescu, Costel Dobrițescu, Bogdan Epure, Anca-Maria Stănciulescu, Armand Landh, Cristina Cioplea
Curatorii expoziției sunt artiștii plastici dr. Vasile Fuiorea, și dr.Cristian A. Damian.
De subliniat faptul că o parte din artiștii menționați mai sus au participat anterior, cu lucrările lor, și la o interesantă expoziție internațională organizată la Veneția, unde munca lor a fost foarte apreciată.
Președintele Filialei Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, conf. univ. dr. Vasile Fuiorea, ne asigură că și această nouă ediție a expoziției artiștilor plastici gorjeni, ce se va organiza la București, va fi una care va oferi publicului, pe de o parte cunoașterea artiștilor plastici gorjeni, iar pe de altă parte frumusețea operelor și starea de bine dată de vizionarea acesteia.
Așa cum susține și curatorul acestei expoziții, dr. Cristian A. Damian ”Abordările artistice din această expoziție reflectă, pe de o parte, viziuni actuale ale artei contemporane precum street-art, fotografie-montaj sau land-art, iar pe de altă parte sondări mai tradiționale, dar nu mai puțin interesante, în domeniul picturii, sculpturii sau textilelor”, iar Gorjul devine ”o alma mater, întrucât tradiția, folclorul, trecutul, înaintașii și geografia locului reprezintă ‹‹hrana›› spirituală a acestor artiști, reuniți acum într-o nouă, emoționantă, expoziție colectivă.”
De menționat faptul că în organizarea acestei expoziții de grup a artiștilor plastici gorjeni de la București, Filiala Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici din România are ca parteneri Filiala de Pictură București a UAP din România precum și Centrul de Cercetare Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.
Subliniem și faptul că evenimentul beneficiază de un grup important de parteneri media dintre care amintim: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamţ, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piaţa de Artă, Gorjeanul, Ultima oră, Televiziunea Română – Studioul Craiova, ș.a.
Reamintim că vernisajul acestei expoziții va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie a.c. în București la Galeria ”Căminul Artei” din strada Biserica Enei.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”
by
Despre TROACĂ Victor
Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983).
Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București.
Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate.
Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai.
Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”.
Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu.
Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Opera:
1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990;
2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006;
3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006;
4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008,
5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008;
6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010;
7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010;
8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014;
9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016;
10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016;
11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017;
12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018.
13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022;
14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022;
15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023.
16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023;
17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024;
18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024;
19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024;
20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
Vezi toate articolele scrise de TROACĂ Victor →