Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » EXECUȚIA PARTIZANULUI – ULTIMA SCULPTURĂ SEMNATĂ CRISTIAN PETRU BĂLAN

EXECUȚIA PARTIZANULUI – ULTIMA SCULPTURĂ SEMNATĂ CRISTIAN PETRU BĂLAN

Ultima sculptură a scriitorului Cristian Petru Bălan, o lucrare care a fost unanim apreciată, se intitulează  EXECUȚIA PARTIZANULUI (apare fotografiată din două unghiuri)  și este un omagiu adus sutelor de partizani anticomuniști executați de securitatea comunistă.

ESTE SINGURA SCULPTURĂ DE ACEST FEL realizată de un sculptor român, după cum România a fost singura țară din Europa unde a existat o puternică rezistență armată contra statului comunist (excelent descrisă de Enciclopedia Wikipedia în articolul REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ DIN ROMÂNIA). Ea a fost o mișcare populară de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român (6 martie 1945-22 decembrie 1989).

A devenit activă începând cu anul 1944 și a durat timp de mai mult de treizeci de ani, unii luptători izolați subzistând efectiv până la mijlocul anilor ’70.

În România opoziția armată a fost prima și una dintre cele mai organizate forme de rezistență împotriva regimului comunist. Abia după căderea lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989, detaliile unei asemenea mișcări au fost aduse la cunoștința publicului.

CPB

 

Facebooktwitterby feather

Un comentariu

  1. Virginia BOGDAN

    Cîtă nevoie are omenirea de aduceri aminte…măcar pentru MEMORIA celor care s-au sacrificat!

Comments are closed.