După mai bine de un an de zile de la debutul acestei pandemii discutabile viața culturală începe să dea semne de viață. Deja putem vorbi despre o nouă perioadă din punct de vedere al curentelor social-culturale și anume Perioada Post Covid. Știm cum a fost înainte de apariția acestui nod care a încurcat întreaga existență a lumii și încercăm să uităm restricțiile diverse, obstacolele impuse prin legi succesive care ne-au împiedicat să ne manifestăm uman pe toate palierele domeniilor de activitate culturală. Începând cu luna mai a acestui an, fiecare dintre noi, fie el actor pe scena multiculturală sau beneficiar direct al produsului artistic românesc, cu toții trăim, parcă, scena eliberării din închisoarea constrângerilor și a neputinței, din cel mai trist și, în același timp, grotesc film care a putut fi realizat vreodată de un cineva bolnav, cu alergie la oameni, la sentiment, manifestând bucurie în preajma lacrimei și a durerii. Și cât de bine este să putem ieși din nou fără corset, fără mască și să creăm cercuri de comunicare, proiecte de grup, să ne semnăm din nou pe răbojul lumii, în numele frumosului care ne obligă să fim Oameni.
Revenirea este în note de optimism pe toate planurile și domeniile de activitate, așadar putem să ne reluăm proiectele întrerupte și să ne concentrăm pe ceea ce putem oferi fiecare în domeniul lui de activitate, pe scena de teatru, în fața șevaletului, în fața pietrei care își dorește șlefuirea, alături de instrumentul care mângâie suflete sau în pagini de revistă. Nu ne-am întrerupt activitatea nicio secundă, am continuat să ne facem planuri pentru ceea ce vrem să se întâmple cu revista Sud și cu viitorul centru multicultural din Bolintin Vale care așteaptă să fie inaugurat anul acesta. Astfel că, din nou, putem să ne bucurăm de un foarte bogat număr dublu de revistă, în care întâlnim aceiași colaboratori nelipsiți, dar și autori noi, care prin textele lor asigură un plus de valoare paginilor revistei Sud.
Scriitori, în viziuni grafice – Florentin Popescu ( pag 1 și 2 )
Intermezzo pentru boemă – Alexandru Cazacu (pag 2)
Pe valuri de praf, o „corabie de sunete” – Gabriel Dragnea (pag 2)
Et in Arcadia ego! – Nicolae Dan Fruntelată (pag 3)
„M-au blestemat în visu-mi cerșetorii / Că doar îndrăgostit i-am miluit” – Titus Vîjeu (pag 4-5)
O viață sub sabie (X) – Luminita Cornea (pag 7)
Nicolae Grigore Mărășanu, alături de Fănuș Neagu, în mireasma de izmă sălbaticã” de la Mărașul Brăilei – Florentin Popescu ( pag 8 )
…personaj principal feminin… – Carmen Focsa ( pag 8 )
Nevăzut, necunoscut – Neagu Udroiu (pag 9)
Literatura, cititorii, critica – Prof. Ion I. Carbarău (pag 9)
Nicolae Iorga și Asociația Istoricilor Români; Însemnări despre Victor I. Brătulescu; Nicolae Crevedia și Revista „Viața Literară” – Noi contribuții – Nicolae Scurtu (pag 10-11)
„Cântece pandurești” – Fruntelata Ioana (pag 12)
Basme de autor – Nicolae Constantinescu (pag 13)
„Întâlnirea cu un om deosebit este un mare privilegiu pe care Dumnezeu ni-l dăruiește” – Ion Andreiță (pag 14)
Dan Elias la războiul de țesut aripi – Șerban Codrin (pag 15)
Versuri și suflet – Victoria Milescu (pag 15)
Strategia amenințării. Secolul XXI – civilizația umană în era ficțiunii și geopoliticii amenințărilor și temerilor induse de atotputernicia dataismului – Gl.Bg.(r) Gheorghe Dragomir (pag 16-17)
Graba și naufragiul inimii – Alexandru Cazacu (pag 18)
Prietenia dintre Virgil Cioflec și Nicolae Grigorescu – Luminita Cornea (pag 19)
Istoria literară dezvăluită prin genul epistolar – Corneliu Vasile (pag 20)
Iarăși Conachi… – Ionel Necula (pag 20)
Omagiu – Georges Silviu – Jean-Yves Conrad (pag 22-23)
Inaugurarea pieței agroalimentare a orașului Bol intin Vale- Ștefan C. Crudu (pag 24)
A fost odată… – Romanita-Maria Stentel (pag 25)
Ura! M-am vaccinat! – Vasile Szolga (pag 25)
Politica europeanã și țările Române la începutul secolului al XIX-lea – Constantin Bărbuță (pag 26)
Istoria memorială în vremuri pandemice – Emil Păunescu (pag 26)
Omagiați la Giurgiu – Gelu Brîncoveanu (pag 27)
Doi mari arhitecți – Paul Smărăndescu și Constantin Minescu – și „avatarul” unui monument istoric – Laura Nicolau și Vasile Grigorescu (pag 28-29)
Mersul târgului – Ștefan Crudu (pag 30)
Biblioteca SUD-ului (pag 31)
Reviste primite la redacție (pag 31)
Alte convorbiri duhovnicești cu †Ioan al Banatului (XXI): „Noi, românii, nu ne-am extins în istorie pe orizontală, ci în Sus și nu am încercat sã ne înveșnicim în piramide, ci în biserici și în mănăstiri.” – Luminita Cornea (pag 32)
Și, pentru că ne-a părăsit unul dintre colaboratorii noștri importanți, revista Sud nu putea să nu rezerve o pagină pentru a-i aduce un omagiu scriitorului și editorului Ion C. Ștefan (pag.21).
Poezia este și ea prezentă, revista publicând versuri ale unor poeți experimentați precum Teodor Dume (în prezentarea poetei Victoria Milescu) și Liliana Liciu, dar și creatori tineri, numind-o aici pe poeta Mioara Streza.
Articolele pot fi citite și online la adresa http://www.revistasud.ro/istoric.html.
Aflându-ne cu toții pe drumul revenirii, al încercării regăsirii vechilor noastre obiceiuri, nu ne rămâne decât să sperăm că perioada aceasta post Covid aflată la debut, va genera un suflu nou literar, o altfel de îndrăzneală în construcția lirică, dar mai ales o poziționare justă în demersul nostru critic de analiză și etichetare a producțiilor literare. În rest, vorba Sfântului Benedict, „ora et labora!”
by