În chiar ziua în care s-au împlinit 149 de ani de la nașterea titanului din Hobița Gorjului, sculptorul Constantin Brâncuși, respectiv pe data de 19 februarie a.c., a ieșit de sub tipar cel de-al doilea număr al revistei de cultură ”Gazeta Gorjului”(serie nouă), care după câte știm, este unul dintre cele mai noi proiecte literare și publicistice gorjene, inițiat de scriitorul și jurnalistul Vasile Vasiescu.
Prima pagină a revistei ce a apărut de Ziua Națională Constantin Brâncuși găzduiește un desen ce-l înfățișează pe marele sculptor, așa cum este el văzut de reputatul actor Horațiu Mălăele, gorjean de origine.
Apoi, noul număr al revistei este deschis cu editorialul intitulat sugestiv ”Brâncuși S.A.”, semnat de către redactorul șef al publicației, domnul Vasile Vasiescu, prin care autorul face câteva remarci subtile exprimându-și și unele îngrijorări cu privire la modul în care este pusă în valoarea opera marelui sculptor de la Târgu Jiu. Astfel autorul subliniază faptul că ”Fantasticul tablou închipuit cândva sincer și cu credința lucrului bine făcut e astăzi înecat conștient într-o baltă a nepăsării, neștiința multora reușind să maimuțărească aproape cu performanță esența lăuntrică a creației, imaginând inexpresiv formele alese de aripa perfecțiunii.”
În paginile acestui număr întâlnim interesante articole semnate de renumiți scriitori și oameni de cultură, pe care îi și menținăm, respectiv: Vasile Vasiescu, Mircea Bârsilă, Cristian George Brebenel, Ionel Cândea, Dorel Chirițescu, Lucian Cioată, Teodora Ciobanu, Gheorghe Dican, George Drăghescu, Nicolae Dragoș, Alexandru Dumitriu, Gheorghe Gorun, Florin Iaru, Ion Hirghiduș, Gheorghe Grigurcu, Corina Mihăescu, Adrian Mihalache, Ștefan Melancu, Ion Mureșan, Ștefan Mitroi, Andrei Novac, Marian Negrescu, Ana Maria Păunescu, Ștefan Pelmuș, Ion Popescu Brădiceni, Oana Soare, Marius Marian Șolea, Toma Velici. Totodată remarcăm și aportul substanțial pe care îl aduc formatului acestui număr al revistei, actorul Horațiu Mălăele cu desenul său de pe prima pagină intitulat ”Brâncuși” precum și artistul fotograf Ionel Scăunașu cu sugestiva imagine fotografică a măreției și inegalabilei Coloane a Infinitului ce compune renumitul Ansamblu sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.
Apreciem că prin măiestria și aroma cuvintelor, stilul literar sau jurnalistic a scrierilor domniilor lor, fiecare dintre autorii care au contribuit la apariția acestui număr al revistei, își aduc un aport substanțial la sporirea zestrei culturale a Gorjului dar nu numai.
Găsim interesantă destăinuirea inițiatorului acestui proiect editorial, domnul Vasile Vasiescu, redactorul șef al revistei culturale ”Gazeta Gorjului” – serie nouă, în chiar primul său număr din luna ianuarie a.c., motiv ce ne determină să o redăm în cele ce urmează: ‹‹Istoria a făcut ca presa noastră „de provincie” să cunoască aceleași neliniști cu ale timpurilor anatemizate pe care le-am petrecut toți, nu fără unele justificări condiționate de grija eventualelor „restituiri”. La Târgu Jiu, destinul unui ziar – „Gazeta Gorjului” – apărut prin forța împrejurărilor la reorganizarea administrativ–teritorială din 1968, e de urmărit și pare a putea oricând fi reclădit cu fervoare, înfruntând nedumeririle și remarcile lipsite de protocol ale unora, ajunse deja pagini de istorie recentă bântuite de o patină inevitabil devenită clasică. După ’89, ziarul a mai încercat de câteva ori să prindă viață și să conteze în peisajul revuistic local, cedând de fiecare dată din varii motive în fața prea multor înfruntări de tot felul, abandonat definitiv unor halouri înșelătoare chiar cu sprijinul necondiționat al vechilor reflexe moștenite. Întâmplarea face ca tocmai acum, la ceas de mare sărbătoare, să dăm curs unor mai vechi promisiuni și chiar de Ziua Culturii Naționale să purcedem încrezători la o nouă provocare: lansarea pe piața de profil, urmare unui proiect editorial susținut de S. C. Gorjeanul S. A., a noii reviste de cultură – Gazeta Gorjului –, cu o frecvență neapărat lunară, folosind prin bunăvoință juridică numele mai vechiului brand, pe care lumea cititorilor l-a cam uitat. Vom încerca să folosim cu deosebire rezerva de intelectuali care au confirmat cu performanță în locurile unde soarta i-a trimis prin repartiție.››
De menționat faptul că primul număr al revistei a apărut în luna ianuarie a acestui an, de Ziua Culturii Naționale și în care au semnat remarcabili poeți și oameni de litere gorjeni, dintre care amintim pe Gelu Birău. Nicolae Dragoș, Adrian Frățilă, Gheorghe Grigurcu, Alex Gregora, Ion Hirghiduș, Ștefan Melancu, Andrei Novac, Ion Popescu-Brădiceni, Spiridon Popescu, Florian Saioc, Marius Marian Șolea, George Drăghescu, Mircea Bârsilă, ș.a.
Mai subliniem și faptul că acest proiect editorial este susținut de către Societatea Comercială ”Gorjeanul SA”, care editează și actualul cotidian local ”Gorjeanul”, acesta fiind noul nume al publicației ”Gazeta Gorjului” cu începere din anul 1990.
În final, remarcăm efortul inițiatorului acestui proiect cultural, scriitorul și jurnalistul gorjean Vasile Vasiescu precum și susținătorului său, le adresăm felicitări și le urmăm succes deplin în acest onorabil demers.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni


