Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » GHEORGHE A. STROIA: ÎNTREZĂRIRI – O REVISTĂ „SĂTEASCĂ” A ELITELOR CULTURALE CONTEMPORANE (Anul X, nr. 39, Septembrie 2022)

GHEORGHE A. STROIA: ÎNTREZĂRIRI – O REVISTĂ „SĂTEASCĂ” A ELITELOR CULTURALE CONTEMPORANE (Anul X, nr. 39, Septembrie 2022)

Nu ai cum să rămâi indiferent la eforturile, uneori supraomenești, pe care le fac oamenii cu adevărată tragere de inimă pentru cultură, dedicați promovării literaturii de calitate și transmiterii mai departe către generațiile viitorului a unei moșteniri culturale și spirituale valoroase. Un astfel de om, înconjurat de un colectiv redacțional pe măsura implicării, este prof. Gheorghe POSTELNICU, care, cu fiecare apariție a revistei sale sătești, frumos intitulată ÎNTREZĂRIRI, transformă Pârscovul buzoian într-o capitală a literaturii, culturii, artei și frumosului dăruit nouă, cu noblețe și generozitate perpetuă.

Numărul 39 al revistei este dedicat anotimpurilor, însă eminamente toamnei, anotimpul nostalgiilor, dar și al recoltelor bogate. Revista se deschide cu poezia „Uită-te” de Nicolae Labiș – din volumul „Lupta cu inerția” (1958) – „ Uită-te, încă e rouă/ Și toamna începe să-și țeasă/ Foile galbene-n suflete,/ Pale neliniști în pomi de mătasă.// Și uită-te, noaptea e rece/ Iar vara-i alături, dar frunzele pică./ Și uită-te,-i rece dar trece/ Fiorul fierbinte de care ni-i frică.”

În acest număr semnează: Vasile Voiculescu, Aida Drugău, Gh. Postelnicu, Ioana Diaconescu, Eugen Târcoveanu, Maria Trandafir, Ion Nedelea, Alexandru Pripon, Laura Alexandru, Eugen Oniscu, Tudor Cicu, Elena Stroe-Otavă, Paulina Georgescu, Constantin Costea, Relu Stoica, Enache Necula, Gherasim Davidăleanu, dar și subsemnatul cu două „tablouri” de toamnă.

„Școala din tinda Bisericii – Duminică, 5 iunie 2022” (prof. Aida-Oana DRUGĂU) prezintă o manifestare post-pandemie a implicării în comunitate a copiilor de vârstă școlară, dar și puterea exemplului, în lumina cuvintelor patriarhului Daniel: „Caracterul copiilor nu se formează numai prin vorbe și sfaturi, ci prin viața și exemplul părinților. În acest sens, părinții sunt chemați să trăiască adevărata credință prin rugăciune și fapte bune și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, astfel încât familia să fie mereu izvor de iubire și de bucurie pentru copii”.

Probleme stringente ale educației („Un nou an școlar”, semnat de Gheorghe POSTELNICU, p. 5), interviuri cu personalități (Ioana DIACONESCU: „Moldova mi-a fost leagăn ocrotitor”, interviu realizat de prof. univ. dr. Eugen TÂRCOVEANU, p. 6-12), dar și elogiile aduse de către cititorii sau colaboratorii revistei (Maria TRANDAFIR), toate acestea reprezintă inedite instantanee culturale, cu care merită să ne îmbogățim sufletul. Rubrica „Vorbe și tâlcuri”, a lui I. Nedelea, clarifică „nehotărârea” impusă limbii române printr-un eseu interesant, cu exemplificări cu adevărat edificatoare.

În numărul 39 al revistei buzoiene există momente inspirate de poezie (Alexandru PRIPON, Laura ALEXANDRU), de proză (Eugen ONISCU, Germania), dar și de eseistică literară (În rubrica „Cărți primite… și comentate”), în care o regăsim pe talentata autoare vrânceană Elena STROE-OTAVĂ (Mitul Păsării Phoenix în romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury). De asemenea, o rubrică dedicată scenei dramatice, prezentată de Constantin COSTEA, aduce în atenția cititorilor revistei manifestările intitulate „REMEMBER TEATRUL POPULAR BUZĂU 2022” avându-i ca și cronicari pe Elena CĂPĂȚÎNĂ și Aurelian MIHAI.

Nu lipsesc din revista ÎNTREZĂRIRI articole dedicate unor PAGINI DE ISTORIE, din care amintim: „Ultima dorință a unui general” (g-ral Ion Gavriloiu) de Eugen TÂRCOVEANU, „Evdochia de Kiev” de Relu STOICA, „Boierii Trestianu, oameni ai evlaviei și ai dreptei viețuiri” de C. COSTEA. Bogata rubrică SPIRITUALITATE prezintă cititorilor revistei elemente de cateheză creștin-ortodoxă („Rugăciunea pentru cei morți” de pr. Enache-Remus Necula), dar și interesante articole psi-motivaționale (Gherasim DAVIDĂLEANU, „Trăirea Hristocentrică”) în care autorul tratează cu erudiție și talent subiecte interesante precum: „Comunicarea fără violență”, „Diferența între a oferi din inimă și a fi motivat de sentimentul de vinovăție” sau „Legătura între sentiment și nevoie”.

Concluzia nu poate fi alta decât una simplă: Revista „ÎNTREZĂRIRI” reprezintă o întreprindere „domnească” și nu una „sătească”, putând sta alături de oricare altă revistă literar-culturală valoroasă a momentului, o inițiativă lăudabilă devenită deja tradiție, ce ridică lumea satului românesc în rândul elitei revuisiticii românești contemporane. Felicitări, stimate domnule prof. Gheorghe Postelnicu, le meritați atât dumneavoastră, cât și întregul colectiv redacțional! VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!…

Gheorghe A. STROIA

20 al lui Răpciune 2022

Facebooktwitterby feather

Un comentariu

  1. admin

    Felicitări, stimate domnule prof. Gheorghe Postelnicu, le meritați atât dumneavoastră, cât și întregul colectiv redacțional! VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!…

Comments are closed.