Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » NOI APARITII » GHEORGHE SUCHOVERSCHI: CEALALTĂ PAGINĂ (O nouă apariție editorială ARMONII CULTURALE)

GHEORGHE SUCHOVERSCHI: CEALALTĂ PAGINĂ (O nouă apariție editorială ARMONII CULTURALE)

Venită parcă din altă lume, probabil de dincolo de timp, desprinsă din polenul angelicelor aripi și purtat de elizeu aproape de sufletele noastre mirate, poezia lui Gheorghe Suchoverschi reprezintă o lirică a bunului simț, a bunului gust, la fel de luminoasă și de generoasă precum întreaga sa operă.

Deși formele sunt aparent fixe, ele nu sunt deloc facile, doar arta unui bijutier putând transforma cu maturitate piatra neșlefuită în spectacol cu irizări multicolore sau să scoată din lemnul brut statueta încastrată acolo.

Cu un titlu sugestiv, „Cealaltă pagină” poate insinua biblica pildă a celuilalt obraz, dovada vie a răbdării, încrederii, credinței, dar și a mântuirii, ca unică și finală răsplată. A cita din versurile poeziilor lui Gheorghe Suchoverschi poate fi considerată o împietate, frumusețea prozodiei, a ideilor filosofice, a alternanței speranței cu deznădejdea, a împletirii condescendenței erosului cu romantismul dorinței, toate acestea trebuie a fi descoperite lent, printr-o atentă lectură, făcută cu ferestrele sufletului larg deschise.

În peisajul liricii românești contemporane, Gheorghe Suchoverschi este o voce plină de rafinament artistic, cu un avansat simț al rimelor, rondelurile sale amintind de satirii curților regale, în vremurile când iubirea se cânta într-o limbă pe care omenirea se pare că nu o mai (re)cunoaște.
Îndemnul poetului este limpede, acela de a nu lăsa moștenirea, limba, poezia, să piară, ci să devenim – în marea carte a identității neamului – O pagină… sau o… Cealaltă pagină!

Gheorghe A. STROIA

Facebooktwitterby feather