Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » ÎNTÂLNIRE LA ADJUD CU OMUL SPECTACOL: OVIDIU SCRIDON

ÎNTÂLNIRE LA ADJUD CU OMUL SPECTACOL: OVIDIU SCRIDON

Deși numără cu puțin peste 20000 locuitori, Municipiul Adjud se vădește a fi un loc plin de efervescență culturală. Casa de Cultură „Tudor Vornicu” este locația preferată de artiști, pentru organizarea și desfășurarea unor evenimente culturale – spectacole, expoziții, teatru, film, concerte, recitaluri lirice, dar și festivaluri de muzică și poezie. Prin bunăvoința domnului director Ion Catană, dar și prin mijlocirea d-lui ambasador George Călin (Convenția ONU, Geneva), am avut plăcerea de a-l cunoaște, într-un regal de muzică și poezie, pe poetul și cântărețul folk OVIDIU SCRIDON din București.

Foarte punctual, un tip extrem de rafinat, meticulos, calculat, boem, aparent fără emoții emise în spectrul „vizibil”, OVIDIU este o apariție inedită și insolită, de fiecare dată. Interactiv, empatic, un rafinat cunoscător al publicului, prin observarea atentă a reacțiilor acestuia la cântecele sau versurile sale (a se vedea COPACUL POEZIEI), poetul e o bucurie și o sărbătoare, experimentând, creând atmosferă, relaxare, bună dispoziție.

Spectacolul oferit este o fericită îmbinare a muzicii cu poezia, poetul îmbrăcându-și versurile în liniile melodice suave ale romanticelor acorduri de chitară. Încă de la început, Ovidiu preferă calitatea în detrimentul cantității, cu alte cuvinte… preferă publicul de calitate, celui numeros. Spectacolele sale se desfășoară întotdeauna la aceleași înalte cote de performanță, indiferent dacă artistul cântă unei săli arhipline sau unui singur spectator.

Joi, 19 Aprilie 2019, începând cu ora 17.00, sala mică a Casei de Cultură i-a primit generoasă pe adjudenii veniți să abandoneze măcar pentru o clipă grijile cotidiene și să-și umple sufletul de emoția și sinceritatea actului artistic.

Ovidiu Scridon a cucerit publicul de la primele acorduri, pe parcursul spectacolului, intro-urile cu tentă de poveste, ce prefigurau fiecare melodie, ori poeziile volumului TU CE-AI FĂCUT ASTĂZI? frumos recitate și mai apoi cântate de poet, au completat armonios evenimentul. Ovidiu se recunoaște pe sine un veșnic peregrin, prins între două lumi: a copilăriei și a maturității, a locurilor natale și a depărtărilor, a LUI și a LOR. Călătorind mult, poetul a acumulat suficientă experiență de viață, încât să concluzioneze că cea mai mare greșeală pe care o poate face un om este să trăiască viața ALTCUIVA, în ritmul ALTCUIVA, neglijându-și PROPRIILE simțăminte, emoții ori chiar stări contradictorii, și că nu poți CREȘTE, decât întâlnindu-te cu tine însuți. Țările în care a călătorit sau s-a stabilit temporar (SUA, Marea Britanie) i-au reamintit senzația de viață între două lumi: a LOR – o lume la un înalt standard de viață, dar pe care o simte că nu-l reprezintă și a LUI – o lume mai simplă, mai modestă, dar în care se regăsește. Însăși idea cărții lansate și la Adjud – TU CE MAI FACI ASTĂZI? – s-a născut ca extensie a dorului pe care nu și l-a putut reprima nicicând, dorul față de țară, de Târnăveniul natal, de mama, de rude, de prieteni.

Ovidiu, de formație economist, singurul bărbat profesor într-o cancelarie plină cu doamne profesoare, a mărturisit despre experiențele cu adevărat tulburătoare (în genere pentru un român) trăite ca nou angajat în SUA la colosul AMAZON cu care mai colaborează și astăzi (făcând referire la istoriile celebrelor dungi roșii, galbene, verzi… ori la scările de URCAT și scările de COBORÂT din sediul corporației americane). Ovidiu împărtășește și experiențe cu puternic impact spiritual pe care le-a trăit – întâlnirea cu un ȘAMAN al unei comunități amerindiene, care i-a adus aminte că viața trebuie trăită intens, bucurându-te de lucrurile simple oferite în dar de Creator: cerul nopții, lumina lunii, liniștea unui amurg de vară, simfonia vântului de iarnă.

Melodiile albumului său de muzică folk – MI-E DOR – înregistrat în studioul lui Valeriu Sterian, au însuflețit atmosfera și au produs emoție și bucurie publicului. Ovidiu a promis un SPECTACOL DE MUZICĂ ȘI POEZIE și s-a ținut de cuvânt până la ultimul acord. OVIDIU SCRIDON este el însuși OMUL SPECTACOL, de o înaltă ținută artistică și, de ce nu, umană, performând simultan la voce dar și la mai multe instrumente: chitară, muzicuță, tamburine.

De asemenea, adjudeanul Virgil Gospodaru a susținut un microrecital de chitară, cu o serie de cântece mai vechi sau mai noi, printre care și compoziții proprii. Îi mulțumim și pe această cale pentru prezența la eveniment!

Și pentru ca despărțirea de muzica și poezia lui OVIDIU SCRIDON să fie o promisiune a unei reîntâlniri, s-au rememorat și cântat versurile unor melodii mai vechi – A VENIT UN LUP DIN CRÂNG (cântată de-a lungul timpului de ANDA CĂLUGĂREANU, pe versuri de George Coșbuc) sau O LUME MINUNATĂ (șlagărul lui MIHAI CONSTANTINESCU), melodii despre care cantautorul bucureștean a spus că ar trebui luate în calcul ca „branduri de țară”. Toate aceste minunate lucruri ne-au reamintit că trebuie să redevenim copii, măcar prin redobândirea purității sufletului și statornicia frumuseții (re)amintirii.

Le mulțumim tuturor celor prezenți în sală, dar și generoaselor noastre gazde! Îți mulțumim, Ovidiu, că ai inclus Adjudul pe lista locurilor pe unde ai cântat și ai revărsat poezia din preaplinul tău sufletesc! Sperăm și într-o viitoare întâlnire pe tărâmul muzicii și al poeziei, și te rugăm să nu uiți că modesta sală de spectacole a sufletelor noastre te așteaptă cu emoție!

Gheorghe A. Stroia
Adjud – 19 aprilie 2018

GALERIE FOTO:

Facebooktwitterby feather