Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » INTERVIU CU GHEORGHE A. STROIA, MEMBRU al ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE de ARTE și ȘTIINŢE

INTERVIU CU GHEORGHE A. STROIA, MEMBRU al ACADEMIEI ROMÂNO-AMERICANE de ARTE și ȘTIINŢE

Stăm de vorbă astăzi cu GHEORGHE A. STROIA – prozator, publicist, poet, exeget literar şi de artă, promotor literar şi cultural, editor român, și mai nou pictor, cu un parcurs literar de invidiat. La 1 aprilie 2010 debutează editorial cu un prim volum de literatură pentru copii, la 1 aprilie 2013 devine membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA), iar în 2018 membru al Uniunii Scriitorilor Europeni (USE). Este distins cu VIRTUTEA LITERARĂ, medalie acordată de LSR, la propunerea președintelui acesteia, dl. Al. Florin Țene, pentru merite literare și editoriale deosebite. Are peste 50 de cărți publicate, multe dintre ele fiind premiate la diferite festivaluri naționale sau internaționale de profil. Scrie prefeţele sau postfeţele multor lucrări literare şi ştiinţifice ale autorilor din țară sau din diaspora şi publică cronici de artă despre opera unor renumiți artiştilor plastici români sau universali de pe toate meridianele globului (SUA, Iran, Ucraina, Rusia, Chile, Spania, Israel). Înființează la Adjud, în anul 2011, împreună cu poetul vrâncean Ionel Marin, revista  universală de creație și atitudine culturală ARMONII CULTURALE. Tot în 2011, înființează editura cu același nume. În calitate de editor, girează peste 1500 de lucrări ale scriitorilor de limbă română și nu numai, revista și editura Armonii Culturale devenind branduri ale calității și valorii literare și științifice.

 

Ecaterina Chifu: Ce resorturi interioare v-au determinat să înființați această revistă?

Gheorghe A. Stroia: Vă spun bună ziua, dumneavoastră, doamnă Ecaterina, și cititorilor dumneavoastră! Armonii Culturale, revistă universală de creaţie şi atitudine culturală, este deschisă tuturor celor care se dovedesc a fi de bună-credinţă şi ale căror contribuţii aduc un plus de valoare în literatura şi cultura contemporană românească. Ce resorturi interioare m-a determinat să aduc Armonii Culturale în peisajul cultural contemporan? Poate doar o dorință intensă de a aduce un serviciu pozitiv de imagine românilor și României, patria sufletelor noastre, oriunde ne-am afla în lume. Cred cu tărie că românii sunt oameni inteligenți, geniali, chiar, și că mai au foarte multe lucruri bune de arătat. M-am dezis mereu de compatrioții noștri care fac rău acestei imagini pozitive, am spus mereu că faptele lor reprobabile nu mă reprezintă pe mine ca român și nici pe noi ca neam. Dorința de a arăta că românii sunt încă oameni cu adevărat valoroși și că, nu degeaba, se regăsesc în multe dintre personalitățile lumii civilizate, care aduc un plus valoric însemnat și contribuie din plin la bunăstarea altor meleaguri, altor nații. Toate acestea obținute cu multă muncă, sacrificii personale, dedicație.

 

Ecaterina Chifu: Ce obiective are revista?

Gheorghe A. Stroia: Fondată la Adjud, în februarie 2011, de scriitorul Gheorghe A. Stroia şi poetul Ionel Marin, revista şi-a propus să promoveze valoarea, oriunde aceasta poate fi identificată. Încă de la început, în paginile online ale revistei au fost găzduiţi scriitori, poeţi, prozatori, eseişti, exegeţi, publicişti, istorici, teologi de mare valoare, dar şi tineri promiţători aflaţi la debut, ce au confirmat încrederea acordată. Prin noua revistă ARMONII CULTURALE, ne-am propus să creştem vizibilitatea românilor şi României pe plan internaţional, să acordăm libertate de cuvânt tuturor celor ce vor să se exprime, însă pe un ton şi într-un limbaj decent, lipsit de trivial şi vulgarităţi. Revista Armonii Culturale creşte, cu fiecare pas, prin fiecare contribuţie adusă de colaboratorii noştri, cărora, cu mâna pe suflet, le mulţumim! Ne dorim să fim aproape de toţi cei care doresc şi îi invităm pe toţi românii de talent să sprijine o astfel de iniţiativă. Până la urmă, nu ne comparăm cu nimeni, nu facem concurenţă nimănui, nu dorim să deranjăm şi nici să stânjenim pe nimeni, nu vrem să aducem niciun prejudiciu de imagine nimănui, VREM doar să fim NOI, o picătură în oceanul planetar al culturii. Credem, cu tărie, că fiecare dintre noi putem realiza lucruri deosebite, putem promova tinerii de talent – mlădiţe ale acestui popor binecuvântat de Dumnezeu, rugându-ne pentru pacea şi prosperitatea acestei naţii! ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!

 

Ecaterina Chifu: Aveţi o tematică generală a revistei?

Gheorghe A. Stroia: Tematica generală a revistei este culturală, asta însemnând literatură și artă, teatru, muzică, film, religie, psihologie, critică, orice se poate încadra în pozitivitate și sinergie, în spectacolul vieții, în genere.

 

Ecaterina Chifu: Ce colaboratori aveţi?

Gheorghe A. Stroia: Această mare familie culturală – frumos intitulată ARMONII CULTURALE – a reuşit să strângă în jurul său peste 900 de colaboratori permanenţi din ţară şi din diaspora, pornind din România, Republica Moldova şi lărgind sfera colaborărilor pentru românii din diaspora europeană (Franţa, Germania, Belgia, Anglia, Suedia, Norvegia, Italia, Grecia) la diaspora americană (Canada, SUA), Asia (Israel, Korea), până la îndepărtata Australie (Australia, Noua Zeelandă). Din toată lumea, semnale pozitive, energii canalizate pozitiv, au stabilit pulsul real al fiecărui moment în parte, cuvintele de ordine în această unică familie culturală fiind: RESPECT, OMENIE, ÎNCREDERE, VALOARE, SPERANŢĂ.

 

Ecaterina Chifu: Ce impact are revista în plan cultural internaţional?

Gheorghe A. Stroia: Avem, așa cum spuneam, colaboratori valoroși pe toate meridianele globului. A publica în revista noastră, pe care îmi place să o numesc FAMILIA ARMONII CULTURALE, este un act de curaj, încredere, speranță, dar și o dovadă a valorii și autenticității. Mai nou, am dorit să facilităm accesul colaboratorilor noștri la revistă, am creat contul de AUTOR Armonii Culturale, prin care autorii își pot publica singuri materialele, ce devin, zi după zi, zestre de cultură veritabilă. Pentru aceasta nu pot decât să le mulțumesc tuturor celor care contribuie la sporirea acestui frumos proiect revuistic cultural și la lărgirea frumoasei noastre familii culturale! Respect, admirație, prețuire! Reverențe!…

 

Ecaterina Chifu: Aveţi proiecte de viitor privind revista?

Gheorghe A. Stroia: Revista Armonii Culturale trebuie să continue! A fost un vis îndrăzneț, dar a devenit un brand național al valorii și, de ce nu, internațional. În virtutea acestui lucru, am fondat în 2011 editura Armonii Culturale, care nu încetează de aproape 10 ani să împlinească vise. Autorii noștri sunt, realmente, de pe toate meridianele globului, avem autori din Canada-SUA, Italia, Germania, Franța, până în Israel. Ne mândrim cu un portofoliu editorial ce depășește 2000 de titluri, unele dintre ele ediții rare, princeps, ce merită a fi omologate chiar și în cartea recordurilor. Ne propunem să realizăm și o librărie virtuală, prin care autorii să-și poată vinde cărțile, lucrări ce merită cu adevărat promovate. Armonii Culturale – încă un VIS… ÎMPLINIT!

 

Ecaterina Chifu: Vă mulțumesc!

Gheorghe A. Stroia: Eu vă mulţumesc pentru şansa acordată de a face cunoscute preocupările mele.

 

ECATERINA CHIFU – CURRICUM LITERAR

ECATERINA CHIFU,membră UZPR, scriitoare, traducătoare, absolventă a Universităţii din Bucureşti(Facultatea de Limbi Străine, specialitatea: limba franceză-limba română). Studii post-universitare. Burse Comenius: două la Paris(Créalangues, Greta Tertiaire, École des Langues „Accord”), la IMEF Monpellier(Franţa), la Liceo Classico Cognazzi(Altamura, Bari, Italia), la Instituto di Studi filosofici, Napoli(Italia).

PROFESII: profesoară, directoare la Clubul Copiilor din Râmnicu Sărat, scriitoare, traducătoare.

Distincţii şi medalii: Scrisoare de mulţumire publică din partea Ministrului Educaţiei, pentru servicii în slujba învăţământului, 2007.

Medalie pentru participarea la antologia: Poeţi şi prozatori în regal eminescian, 2018, Medalii de la ASCIOR, pentru participarea cu lucrări la Conferinţa Naţională pentru Civilizaţie Creştină, 2018, 2019, Medalie „Mihai Eminescu” pentru cartea „Emin şi Vero”, 2019.

Premii literare la concursuri naţionale şi internaţionale de literatură şi traducere literară.

CĂRŢI SCRISE ŞI PUBLICATE:

PROZĂ(romane): Jurnal de vacanţă, Prin luminile din Ţara Luanei, Fiica unei mame-copil, Croazieră pe Mediterana, Emigranta, Paris, mon amour, Orfeu pentru eternitate, Bucureşti, dragostea mea, Râmnicu Sărat dragostea mea, Cartea sufletului meu.

CUGETĂRI: Reflecţii/Réflexions (citatepedia.ro)

POEZIEToi – Moi, une éternité / Tu – Eu, o eternitate, Cartea rugăciunilor noastre (poezii relgioase), Emin şi Vero, Romnaţe/Romances.

CĂRŢI PENTRU COPII – poezii: Mon livre bleu, Serbare la grădiniţă, Le fil d’argent / Firul de argint(basm).

AUXILIARE DIDACTICE: Exerciţii şi teste pentru învăţarea limbii române şi pregătirea examenelor, Fişe de gramatică a limbii române, Drepturile omului în viziune educaţională / Les droits de l’homme en vision éducationnelle, Limba română. Gramatica de bază pentru elevi, Gramatica limbii române pentru elevi. Culegere de exerciţii şi teste, Limba română. Ortograme explicate, Gramatici paralele: limba română / limba franceză – Grammaires parallèles: la langue roumaine / la langue française.

TRADUCERI ÎN LIMBA FRANCEZĂ:

M. Eminescu – PoésiesLulzim Tafa(poet albanez) – La théorie de l’explication des rêves Ion Scorobete – Circumferinţa hardului gri / La circonférence du hard gris, Ion C. Ştefan – Tăria de a rămâne / La force de resterSami Sherifi – Soarele patriei mele / Le soleil de ma patrie, Daniel Marian – Cele 21 care sunt 31/ Die 21 die 31 sind/ Les 21 qui sont 31, Frăţilă Genovel-Florentin – Roiuri de stele/ Essaims d’étoiles, Cristian Ţârlea, Nicolae Doftoreanu – Modicus Tango, Veronica Balaj – Stampe imaginare/ Stampes imaginaires, Veronica Micle – Poezii/Poésies, Coma Şova – Paharul cu îngeri/Le verre des anges.

COLABORARE LA VOLUME COLECTIVEVitralii râmniceneMisiune de credinţă, Taina scrisului..

ANTOLOGIIOrizonturile bucuriei(2017), Antologia de aforisme (Fundaţia Pelin, 2017), Anthologie d’aphorismes(Liban, Fundaţia Najiman, 2018), Poeţi şi scriitori în Regal Eminescian(2017, 2018), Identităţi(aforisme, 2018) Iubirea, eterna poveste(2018), Unirea face puterea(2018), Românul s-a născut poet(2018), Labirinturi autumnale(2018), Scriitori în sărbători(2018), Talantul scriitorului român de pretutindeni(2019), Unirea face puterea(2019), Limba noastră cea română.(2019), Mişcarea Mondială a Poeţilor/World Poetry Movement(2019), Vis de Nichita(2019).

Colaborări la revistele: Armonii culturale, Astralis, Amprentele sufletului, Oglinda literară, Însemne culturale, Origini, Saeculum, Literatură şi artă, Basarabia literară, Orizonturile Bucuriei, Independenţa Română, Bogdania, Dor de Dor, Semănătorul, Cronica timpului, Luceafărul de Vest, Glas râmnicean ş.a..

Site-uri: armonii culturale, citatepedia.roconfluenţe literare, Cronopedia.ro, Poezie.ro, reţeaua literară ş.a.

Facebooktwitterby feather