Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » INTERVIU – Floare R. Cândea, redactor șef la revista Gutenberg în dialog cu poeta și prozatoarea Anișoara Laura Mustețiu

INTERVIU – Floare R. Cândea, redactor șef la revista Gutenberg în dialog cu poeta și prozatoarea Anișoara Laura Mustețiu

 

Floare R. Cândea: Bun găsit în Noul an! Alegerea unui oaspete aici și acum, nu este întâmplătoare! „Bun venit” Anișoara Laura Mustețiu din Sydney! De la Arad… via Timișoara… Sydney e un pas. Un prag sau o trecătoare? De ce?

Anișoara Laura Mustețiu:  Mulțumesc mult pentru invitație, doamna Floare Cândea. Mă simt adânc onorată. În viață nu știm niciodată unde ne duc pașii. Căci nimic nu este strict definit. Timișoara mi-a fost locul destinat să mă nasc, și mă bucur de acest fapt. Sydney este un prag, pe care l-am trecut benevol, amăgită de magia de a cunoaște o nouă lume. Totuși, traseul vieții mele a fost un pic mai complex. Aș putea spune că Timișoara, dar și satul bunicilor din Ardeal, mi-au fost leagănul copilăriei, iar orășelul Speyer, din Germania – unde am trăit douăzeci și patru de ani – a fost grădina unde am înflorit. Sydney este țărmul unde mi-am ancorat corabia vieții, pe timp nelimitat.

Floare R. Cândea: Frumos traseu ca o geografie spirituală! Când a început acest frumos exod? Și cum?

Anișoara Laura Mustețiu: Este bine menționat cuvântul „exod”, căci într-adevăr, plecarea mea din România, în 1990, nu a fost o simplă călătorie, un voiaj într-o țară străină. Am făcut parte dintr-o emigrare în masă a românilor, mai ales a tinerilor, doar câteva luni după revoluția din 1989, și după cucerirea binemeritatei libertăți. Cel puțin pentru mine, acest exod a fost încercător. În acele timpuri, în jurul anilor 1990, tărâmul străinătății îl simțisem asemenea unui hipodrom cu o cursă de cai, în care eu alergam în propriul joc de noroc. Dar am fost norocoasă, căci emigrasem în Germania, într-o țară în care calitățile umane sunt respectate și valorificate. Aceste oportunități, și recunoașteri, mi-au fost veracități călăuzitoare. M-au inspirat. Desigur, nu a fost ușor. Dar, așa cum spunea și filozoful francez Albert Camus, am înțeles de timpuriu că în adâncul iernii, în interiorul meu „există o vară invincibilă.”

Floare R. CândeaTimișoara, se spune că fiind Orașul florilor, îmbată anii celor plecați! E o alegere plecarea sau un hazard?

Anișoara Laura Mustețiu:  În geneza lucrurilor, nenumărate adevăruri își ascund chipul. Când mă gândesc la orașul meu natal, simt că-mi curg pe inimă stropi de trăiri antagonice. Iubire. Admirație. Mâhnire. Când privesc Timișoara, nu o privesc numai din centrul orașului. O privesc și din acel colț prăfuit, unde mă aflasem, atunci, la o vârstă fragedă. Timișoara este asemenea unui trandafir. Frumos. Îmbătător. Dar are și spinii ei, vătămători. Plecarea mea a fost o alegere. Evadare. O clipă decisivă, în care am tras cu putere de pânzele corăbiei, schimbându-i cursul, spre soarele și furtunile necunoscutului. Mi-am adus aminte de câteva versuri scrise în anul 2020. „Sunt doar un emigrant pierdut / într-o lume plină de mistere, / un emigrant ce s-a luptat / pentru noroc, din răsputere. / Sunt printre străini pierdut, uitat / de țară și datini dezrădăcinat, / sunt un străin printre străini / sunt totuși, cel ce nu va uitat. (Doar un emigrant).

Floare R. CândeaNu ne cunoaștem, ne privim prin geana de condei și a muzei. Ne emoticăm și ne admirăm producțiunile literare! O pură întâmplare a făcut ca drumurile de Scripcă literară să ne apropie… Și totuși… E o empatie… Sau o prietenie a cuvintelor?

Anișoara Laura Mustețiu:  Cum am mai spus și în emisiunile mele de la radio ProDiaspora, vă ador scriitura. Vă ador poeziile și textele literare. Sunt pline de frumusețe și originalitate. Dar spre bucuria mea, în spatele talentului scriitoricesc, v-am recunoscut ca o ființă plină de bunătate umană. O bunătate pură și curată, rar întâlnită. Mă consider norocoasă să vă am ca prietenă, chiar dacă suntem pe două continente diferite.

Floare R. CândeaCe ai dus, ce ai lăsat, ce ai păstrat la noua casă devenită patria de suflet?

Anișoara Laura Mustețiu:  În 1990, plecasem în lume doar cu o geantă de sport, și câteva haine. Dar tot ce era mai important, purtam în inimă și în minte. Învățăturile de la părinți, de la bunici, de la profesori, știința, tradițiile și cultura. Doar mai târziu, mi-am dat seama că luasem cu mine o mică avere. Majoritatea foștilor mei colegi, de la liceul de Matematica-Fizică, C. D. Loga și de la Liceul de Filologie-Istorie, au devenit doctori, avocați, judecători, profesori universitari, oameni de știință, ambasadori, miniștri. Aceste realizări le oglindesc calitățile, dar și valoarea învățământului de care a avut parte generația noastră. Așa și eu, am luat cu mine prețioase învățături, pe care le-am valorificat. Bineînțeles, pe parcursul vieții am adunat și alte învățături prețioase, dar și picături proaspete de recunoașteri, absorbite din ploile vieții.

Floare R. Cândea: Doare dorul? Scrisul e un alean? Ce fac prietenii rămași din Timișoara? Din țară? Care e puntea și ce rol de sudură are?

Anișoara Laura Mustețiu: Din clipocitul trăririlor, din genealogia emoțiilor, simt susurând izvoare calde, de gânduri, de cugetări, ce se revarsă în muze lirice. Le fortific, adeseori, în pictograma cuvintelor, în poezii și proză. Dorul este o sintagmă a trăirilor sufletești, metamorfozate de la sublim până la dulcea-amară melancolie. Iar scrisul, da aveți dreptate, este un alean. Faptul că scriu și public în limba maternă confirmă această idee. Căci ce altceva decât dorul—de țară, de prieteni, de amintiri, de cultură—m-ar putea inspira să scriu în limba română, după treizeci și doi de ani în străinătate, și aici, pe un continent îndepărtat, înconjurată de o lume vorbitoare de limba engleză?!

Timișoara, rămâne pentru mine un miraj, ce apare adeseori în oglinda amintirilor. Trebuie să mărturisesc, că încă o iubesc… Majoritatea prietenilor mei din Timișoara sunt răsfirați prin toate colțurile lumii. Dar când mă întorc în România, am un mic colțișor de rai. E în satul bunicilor mei, Bucerdea-Vinoasă, lângă Alba Iulia. Acolo, am prieteni dragi, care mă așteaptă cu brațele inimii deschise, ori de câte ori îi vizitez. Cred că există întotdeauna o legătură spirituală, sufletească, între oameni, întâmplări, și locuri. Cultura, tradițiile, amintirile trăite, cu părinții, cu bunicii, și cu toți cei dragi, toate sunt țesute în această legătură vie, spirituală, între locul unde m-am născut și unde mă aflu acum. O parte din chintesența vieții consistă din aceste trăiri.

Floare R. Cândea: Ne leagă și rădăcinile dar și vremurile, ne leagă Banatul care e fruncea... și Aradul… mincea… ne leagă portul și graiul… Și totuși… de ce-ai plecat?

Anișoara Laura Mustețiu: Îmi este greu să răspund acestei întrebări. Îmi provoacă un sentiment paradoxal, o izbucnire simultană de furtună și soare. Simt că un simplu răspuns nu ar fi de ajuns. Sub mireasma întrebării zac răspunsuri, în care încă mai mocnesc cărbunii întâmplărilor și trăirilor trecute. Câteva ecouri se regăsesc în cartea Fragmente din viața unei femeiO colecție de povești adevărate, publicată recent sub egida editurii Româno-Australiene de Cultură, și care se poate găsi pe site-ul Amazon. Cartea va ajunge în săptămânile viitoare pe rafturile librăriilor din România.

Floare R. Cândea: Ce face Laura Mustețiu vara, când la antipozi e iarnă, sau invers? Despre familie, ca fruct… Exotic și prozaic ce ai spune?

Anișoara Laura Mustețiu: Încă mi se pare straniu, când iarna se așterne în luna iunie, iar vara începe în luna noiembrie. Dar așa este aici, în Australia. Și a trebuit să mă adaptez. Și mai straniu este că, de când locuiesc aproape de plajă, o vizitez rar. Aici, totul trebuie savurat în limite. Soarele australian e arzător. Iar oceanul Pacific agitat, tumultuos, foarte diferit de cântecul suav al mării. Îmi place mai mult liniștea, armonia. Le regăsesc acasă, în grădina cu flori, lângă suflete frumoase. În apropierea metropolei cu cinci milioane de locuitori, ascult în fiecare dimineață chicotitoarele păsări Kookaburra, ce se zbenguie printre ramuri de copaci decorați cu o puzderie de flori liliachii, numiți Jacaranda. În mica depărtare, cangurii ies din pădurile uscate în salturi răzlețe, se adună în grupuri, și adulmecă hrana proaspătă de pe câmpiile roditoare din Valea Vânătorului. Dar cum vă spuneam, îmi găsesc armonia, și harul, în grădină. Natura emană întotdeauna o energie atât de plăcută. Îmi place să absorb frumusețe din seva naturii, și să o transform în cuvinte, în versuri, în povești, să aspir spre cuvinte sfințite cu lumină.

Floare R. CândeaCe e românesc (bucate, amintiri, veșminte, dulcețuri… metaforice) la Sydney și ce (mai) face un român care adoră ploile de vară ca și pomi în floare?

Anișoara Laura Mustețiu: În anul 2014, când am ajuns în Sydney, am descoperit spre surpriza mea, o mică Românie. Am participat la evenimente culturale românești, la concerte cu artiști români, la lansări de cărți, și am cunoscut mulți români talentați. Unii dintre ei mi-au devenit prieteni. Atmosfera culturală de aici m-a inspirat. Efectele ei asupra mea au fost surprinzător de frumoase. A culminat cu publicarea a patru cărți, în limba engleză și română. Din februarie 2022, de când lucrez ca redactor la radio ProDiaspora, creez săptămânal o emisiune de poezie, proză și muzică în limba română, Emoții și Iubire, care este transmisă din Sydney.

Floare R. CândeaAm călătorit în splendorile umane! Ce sunt Prieteniile și dacă crezi în veșnicia lor?

Anișoara Laura Mustețiu: Prietenia e o simbioză sufletească împletită cu ramuri de lumină… Este asemenea unui suflu divin pe pământ. Prietenii sunt îngeri, sunt mărturia că nu trebuie să ne pierdem speranța într-o lume mai bună, mai frumoasă. Întrebarea îmi amintește de o poezie scrisă în anul 2021. Există -n viață oameni

Există-n viață oameni care ne înalță, / cu sufletul lor cald, duios, nemărginit,

pe căi de soartă, efemere, ei ne-nvață / să prețuim tot ce-i bun, desăvârșit.

Există-n viață oameni care ne coboară, / cu nepăsarea lor, sau chiar și cu-n cuvânt,

și tot ce-i bun în noi ignoră într-o doară, / și din durere, învățăm să prețuim ce-i sfânt.

Există- n viață oameni care uneori ne lasă / o lecție măreață pe brațe gingașe de amintiri,

ne-ndreaptă pașii pe o rază caldă, luminoasă, / când sufletul se pierde în umbre de trăiri.

În timp, am învățat din liniște, să iau tandrețe, / s-ascult doine de flori, și-al inimii dor crunt,

mă pierd prin idealuri, în visele mărețe / și-n îngeri pe cărare, eu sper din ce în ce mai mult.

Floare R. CândeaUn gând pentru români și unul pentru cei de acasă (Timișoara sau din alte cotloane de suflet). Mulțumesc!

Anișoara Laura Mustețiu: Vă doresc tuturor, iubire, armonie, și sănătate. Să fie pace pe pământ! Vă mulțumesc pentru atenția acordată,

A consemnat, Floare R. Cândea

Redactor șef, Revista Gutenberg, Arad

18 ianuarie 2023

 

Facebooktwitterby feather
Etichete:

Despre ANISOARA LAURA MUSTEȚIU

Anișoara Laura Mustețiu s-a născut în Timișoara. În 1990 a emigrat în Germania unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Din 2014 locuiește în Sydney, Australia. Deşi trăiește departe de ţară, dragostea ei pentru limba şi cultura română a rămas o pasiune pe viaţă. STUDII: Liceul de Filologie Istorie, Timișoara (1989), Știinte Economice, IHK Ludwisghafen (1995), Studii de Literatura Germană și Journalism, ILS, Hamburg (2008), Bachelor of Communication, majors in Creative Writing/Business Communication, Griffith University, Australia (2017). COLABORĂRI în România şi în străinătate (2018-2020) - Poezii si eseuri: Confluenţe Literare, Gândacul de Colorado, Parnas XXI, Singur, Armonii Culturale, Pro Litera, Pro Diaspora, Climate Literare, Aşii Români, Logos şi Agape, Melodium, Centrul de Presa Ro, Vocea Literară, eCreator, Cutezătorul, Magazin Critic, poezii publicate în cărțile „Vara sentimentelor”, „Coloana dragostei,” „De vorbă cu Eminescu”, „9000 Miles Away”, „A Romanian Australian Anthology, Contemporary Poetry and Prose”, „The Wide Open Sky, Words of Power - American Anthology of Poetry”, „Antipodes Poetic Dialogue”. Eseuri: „Taina Scrisului”(2019) în Antologia Română de Eseuri „Taina scrisului”, „The World of Books” (2020) in „Worlds and Words” (în cooperare cu PEN Austria și Australia). . CĂRȚI PUBLICATE: Travel in Time, A Life Story in Poems (2020), Yarran, Stories from Australia, (2020), Un sărut pierdut pe mătasea timpului (2020), Editura Academiei Româno-Australiene, Emoții și Lumină (2021), Editura Bifrost, Crâmpeie din Viața unei Femei (2023), Prețul Onoarei (2023). . CONCURSURI internaționale de poezie: Certificate of Outstanding Performance – The Spirit of Asia Contest-70 (2020), Asian Literary Society, Mumbai. Award de Appreciation – A Borderless World Contest (October 2020), Paradisaical Renaissance, United Global Humane and Literary Place Foundation, India. Merit de Excelență pentru promovarea culturii române – Editura Globart Universum, Montreal, Canada. Activist for Peace and Human Rights – Member of World Literary Forum For Peace and Human Rights. Anișoara Laura Mustețiu este membră a Academiei Româno-Australiene de Cultură din Sydney, redactor la RadioProDiaspora, redactor șef al revistei Emoții și Lumină din Sydney.