Sub presiunea globalizării, identitatea naţională pare că se disipă ca fumul în aer. Nevoia de salvgardare a căpătat intensitatea unui strigăt care se desfăşoară deocamdată ca într-o cutie de sticlă: putem vedea, dar nu auzim prea bine. Ne apropiem uneori şi batem stingher cu degetul în sticlă, încă nedumeriţi dacă ar trebui să începem o deconstrucţie a cutiei sau să ne prefacem în continuare că nu există niciun sunet.
Acel strigăt aminteşte inclusiv de tradiţiile noastre. Suntem pe punctul de a le îndepărta într-o aşa mare măsură din viaţa noastră încât riscăm ca recuperarea lor să fie foarte dificil de realizat. E momentul să producem schimbarea, iar Învie Tradiţia este unul dintre cei puţini care s-au aşezat la linia de start.
Cum a început povestea noastră
După ce am bătut ţara în lung şi în lat şi am ciocănit la poarta multor artişti populari, ne-am pus pe hârtie câteva adevăruri descoperite. Primul este că au mai rămas foarte puţini şi că, odată cu ei, va dispărea şi arta lor dacă generaţiile tinere nu vor fi motivate să o înveţe şi să o ducă mai departe.
Prea puţin se ştie şi că piaţa din România este invadată de obiecte care doar imită arta populară românească, importate din ţări precum China, Bulgaria sau Serbia. Falsul în artă este greu de împiedicat, dar o informare corectă poate sta la temelia alegerilor noastre viitoare. Fiecare produs autentic cumpărat reprezintă un omagiu adus artistului care a trudit la realizarea lui şi un pas în susţinerea luptei pentru învierea tradiţiilor.
Nu în ultimul rând, orice obiect tradiţional autentic este rodul unei munci caracterizate prin unicitate, plină de migală şi de dăruire. A înţelege procesul complex care stă în spatele realizării unui singur astfel de obiect înseamnă o declaraţie de respect faţă de arta populară, de identitatea noastră colectivă şi, în esenţă, individuală.
Cum vrea Învie Tradiţia să producă schimbarea
Ne place să spunem că suntem un târg popular reinterpretat, la îndemâna oricui, mereu cu „porţile” deschise şi nu doar un magazin online ca cele cu care ne-am obişnuit cu toţii. Aceasta întrucât fiecare obiect pe care îl aducem sub privirea celorlalţi este autentic, adus direct din atelierul artistului şi purtând amprenta mereu proaspătă a sufletului creatorului său şi a satului românesc.
Se spune că un popor fără tradiţii este un popor fără viitor. Fără a constesta multiple alte beneficii pentru viaţa modernă, avântul tehnologiei a contribuit însă considerabil la dezrădăcinarea noastră. Am asistat cu toţii la o schimbare radicală a valorilor din societate, iar tradiţiile au fost parte din sacrificiul ce s-a înfăptuit pe altarul modernismului.
Învie Tradiţia vrea să genereze o conştientizare profundă a fenomenului în rândul românilor, însoţită de sinergia tuturor acţiunilor prin care ne putem revendica moştenirea culturală şi prin care îi oferim din nou locul cuvenit în economia vieţii noastre. De aceea, prin orice acţiune pe care o întreprinde, Învie Tradiţia încearcă să aduc acest adevăr în prim plan şi să determine românii şi, în mod special, generaţiile tinere să dorească să intre în contact cu el şi să înţeleagă necesitatea de a participa la schimbare.
Află mai multe despre noi aici. Fii printre cei care participă la această schimbare!


