Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Poezie » Ioan Miclău-Gepianu: EMINESCU PENTRU EMIGRANȚI

Ioan Miclău-Gepianu: EMINESCU PENTRU EMIGRANȚI

Ioan Miclău-Gepianu: EMINESCU PENTRU EMIGRANȚI

Românul are o personalitate aleasă și frumoasă, un caracter înclinat spre buna înțelegere, spre hărnicie, spre simplitate, fiind iubitor de societatea omenească în care există, indiferent de prezența altor suflete de altă origine națională.

Românul nu iubește simțul discriminării rasiale ori religioase,

Cu ocazia unor festivități culturale ale Australiei, reprezentanți ai Guvernului referindu-se la aportul etniilor în sudarea unității economice-sociale și a ființei statului australian, au spus că românii sunt de admirat pentru felul în care își organizează viața de familie și socială, respectându-și în același timp tradițiile proprii, obiceiurile, cântecele, limba, fără a stânjeni pe nimeni.

Așadar, românul rămâne tot român, indiferent în ce loc s-a hotărât să trăiască. Motivele emigrării le știe fiecare, deci nu fac topicul acestor rânduri, ci doar reliefarea realității istorice, că oriunde ar emigra, Românul își ia cu el dorul, durerea, cântecul și limba. Grija pentru cultura neamului, iubirea pentru personalitățile de seamă ale acestuia, mai ales și cu totul special pentru Mihai Eminescu, regăsesc și unesc familiile române din toată diaspora.

În mijlocul românilor din diasporă, imaginea luminoasă a lui Mihai Eminescu este de fapt o identificare cu strămoșii nostrii, iar în conștiința emigranților români Eminescu reprezintă însăși limba noastră maternă.

Fără acest stâlp al cugetului român, înclinat spre hărnicie și simplitate, noi nu am putea respira aerul mediului ambiant. Curățenia expretivității limbii române în creația poetică a Luceafărului românesc este atât de profundă și populară, atât de flexibilă expresiei, încât poate îmbrăca și pune în circulație lingvistică orice sentiment al sufletului. Eminescu pentru români este un exponent de neegalat, care se confundă cu idealul neamului său, care este un ideal de expresivitate armonioasă dornică de adevăr și totodată visul vieții celei înălțătoare spre pace și umanitate.

Și dacă acum aducem omagiu nemuritorului poet geniu Mihai Eminescu, simbolul unității noastre mondiale, atunci cuvine-se să punem în inimile tinerei generații înflăcărata Lui voință de viață, de frumos și iubire pe care a visat-o și a cântat-o și pentru care a luptat până în ultima clipă a vieții sale.

Să repetăm versurile poeziei sale:

CE-ȚI DORESC EU ȚIE, DULCE ROMÂNIE

Facebooktwitterby feather