Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » IOAN MICLĂU-GEPIANU: JOCUL CU LEGILE NATURII

IOAN MICLĂU-GEPIANU: JOCUL CU LEGILE NATURII

Natura este ca o mamă dulce dar severă. Este ca o zână de basme sau însăși basmul ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Natura este mediul în care omul există, iar viața este ca o scânteie, ce veșnic arde și se stinge, scăpărând de la un izvor veșnic.

Ajutat de capacitatea sa de analiză, gândire și interpretare, omul se interferează tot mai mult în secretele Naturii, fără să-și dea seama că, de fapt tulbură sistemul logic și legic al Naturii. Numai ulterior, după ce simte pe propia piele reacțiile uneori catastrofale ale acesteea, își dă seama de aceasta.

Dar desigur, că numai prin sacrificii știința și-a croit calea. Jocul cu legile universale cosmice trebuie mult mai bine cumpănit, ca să nu cădem victimă propriei inteligențe.

De ce? Pentru că iată câteva exemple: În 1984, un avion supersonic de luptă german s-a prăbuțit din ceruri, fără nici un motiv tehnic, ori eroarea umană. Cercetătorii au dovedit că sistemul de computere a avionului a recepționat comenzi false, provenite de la lungimile de unde emise de stațiile de radio, ”Vocea Americii” și ”Europei Libere”, emise pentru Uniunea Sovietică. Astfel, creierul electronic al computerului avionului s-a autodistrus, prăbușind avionul.

De asemenea este știut că radiațiile electromagnetice afectează în permanență echipamentele electronice. S-au constatat cazuri interesante, când mașinile pornesc singure; în Londra, sistemul computerizat al unei tipografii s-a conectat singur, pornind toate agregatele. Fiind program de întreținere al utilajului tipografic, deconectarea de sistemul electronic a salvat însă muncitorii de la grave accidente.

Care a fost cauza? Creierul electronic a prins semnalele flourescente de la un tub de iluminat din apropiere, ce trepida datorită incorectei poziții în tavan.

Unele instalații electronice se distrug singure fără nici un zgomot, sau încep să ardă din senin, când lungimile de undă emise de stațiile de radio pătrund în computer. Aceasta e asemănător cu felul în care antena de televizor captează undele emise de la stația de televiziune. Când, într-o asemenea formă. Undele pătrund într-un computer prin unele cadre metalice neizolate, vom avea de-aface cu distrugeri lente.

Ceasurile electronice deviază, greșind timpul perfect, când în apropierea lor lucrează un burghiu electric sau alte unelte de foță electrică.

Arabia Saudită a construit recent un stadion internațional, în forma unui”cort”, gest luat din istoria strămoșilor lor. Din nefericire, numai la 3km. Era o puternică stație de radio. Stâlpii de matal al stadionului au captat undele electromagnetice, care s-au scurs la sistemul electronic de comenzi și iluminat, producând explozii, care au înregistrat extraordinar de multe victime omenești.

Intrerupătoarele și prizele, de asemenea, sunt surse de accidente prin aparatele de radio incorect instalate, sau incendii la lucrări insuficient izolate.

Singura soluție de înlăturare a acestor efcte, este folosirea materialelor izolatoare în construcție și instalația electrotehnicii fără nici o abatere, iar atenția omului mărită considerabil, dacă vrem să nu cădem victimă propriei inteligențe.

1990

Facebooktwitterby feather