Scriitorul Constantin Zavati, Bacău, debut literar în volum la aproape 92 de ani, fost ofițer în armata română și germană, deblocat, apoi profesor de fizică, evidențiat de noi pentru activitate literară, premiat de Liga Scriitorilor din România pentru cărțile care i-au apărut în 2015.
Confluențe Literare, ediția nr. 1903 din 17 martie 2016, au făcut cunoscut premiile Ligii Scriitorilor din România pentru cărțile apărute în anul 2015, producătorii lor, condeie prestigioase, printre ele și profesorul de fizică Constantin Zavati, căruia i s-a decernat trofeul anului pentru “Cartea de memorialistică și spiritualitate”, trei volume de memorii și mărturisiri, cu titlul “Memoriile unui ofițer de artilerie: Liceul militar din Cernăuți, al Doilea Război Mondial: pe frontul de Est și pe frontul de Vest”
Liga Scriitorilor din România premiază anual cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în anul precedent. Pentru această ediție au fost luate în considerare doar cărțile sosite pe adresa Ligii pentru jurizare până la 1 martie 2016, în total 137 de titluri, dintre care, pentru fiecare gen literar,s-au făcut câte trei nominalizări din care, în final, s-au stabilit câștigătoarele.
Cărțile selectate sunt rodul și a 41 de edituri din 22 orașe din România,iar cinci sunt cărți apărute în Canada, premiile, spun organizatorii, s-au acordat doar pe criteriul valorii lor. Prin aceasta se dovedește că Liga Scriitorilor din România, militând pentru promovarea spiritului democratic al creației literare își respectă principiile inițiale de muncă și apreciere. Juriul format din scriitorii Iulian Patca,președinte,Antonia Bodea,Ion Constantinescu, Voichița Pălăcean-Vereș și Gavril Moisa, au hotărît acordarea a 14 categorii de premii, care au revenit la 25 de participanți, 23 de persoane fuzice și două publicații – Moldova Literară și Memoria Slovelor,Râmnicul Vâlcea.
Premiul Național a revenit lui TEODOR TANCO –pentru întreaga carieră de peste 70 de ani ca prozator, critic și istoric literar, publicist și eseist, promotor de tradiții și cultură românească, lui AUREL RĂU, pentru întreaga sa activitate de poet, eseist , prozator, traducător, publicist și critic literar, promotor și conducător de publicații literare.
Premiul pentru “Cartea de poezie” a revenit autorilor VASILE S. POPA, pentru volumul “Cartea sentimemtelor”, Ed.Semne,București; PERSIDA RUGU, pentru volumul “Oglinzi alchimice”, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca; DUMITRU DUMITRICĂ, pentru volumul “Pe vadul timpului”, Ed. WexComs, București; RAVECA Vlașin, pentru volumul petru copii “Prin grădina de poveste”, Ed. ASTRA Dej. Premiul pentru „Cartea de proză” l-au primit: HORIA BĂDESCU, pentru romanul „Zborul gâștei sălbatice”, Ed. Școala Ardeleană, Cluj-Napoca; Voichița Pălăcean-Vereș, pentru volumul de proză scurtă „De sub vălul de negură”, Ed. Grinta, Cluj-Napoca; Veronica Oșorheian, pentru volumul de proză pentru copii „Bumbușca și alte povestiri”, Ed. Grinta,Cluj-Napoca.
După cum spuneam, premiile literare acordate sunt multe și ne bucurăm că printre cei distinși cu trofee se numără și un membru al Cenaclului Literar la distanță de care ne ocupăm și despre care noi am scris la timp în publicistica momentului și în cărțile editate, lucru pe care îl promovează și laureatul nonagenar, domnul profesor și colonel în rezervă al ARMATEI ROMÂNE, Constantin Zavati într-o altă cartea a sa „Memorii din copilăria mea”, ed. Singur, 2015, p. 141, 144, 145.
„Ostași, chiar și eroi în armata germană ori română, după încheierea păcii ostracizați și îndepărtați din armata populară română: Memoriile unui ofițer de artilerie, de Constantin Zavati”, publica Ion N. Oprea în „Luceafărul”, Botoșani, la 2 aprilie 2015, ca și în revista ONYX, editată de Centrul Cultural Român din Dublin Irlanda nr.5-6/ mai iunie 2015.
Despre aceeași carte face o prezentare Ion N. Oprea și în cartea „Borna sufletului/Comentarii – Memoriile unui ofițer de artilerie – Ed. PIM, Iași 2015, p.137-142, ca și în volumul „Dincolo…Dincoace… Respectul!”, 536 p., cu momente din viața prof. Constantin Zavati la Școala de ofițeri de rezervă, despre cursurile sale universitare, despre Laboratorul de chimie „Prof. Constantin Zavati”, despre alte și alte lucrări profesionale, p. 68-98, ambele cărți realizate prin corespondență de membrii Cenaclului literar la distanță…
Gala decernării premiilor Ligii Scriitorilor din România pe anul editorial 2015 a avut loc în ziua de 31 martie 2016, la Cercul Militar din Cluj-Napoca, în „Sala Armelor”, cu participarea unui numeros și select public intelectual.
Premianții ca și publicul prezent la eveniment au luat cunoștință ceea ce le pregătise ca surpriză organizatorii – Comitetul Director al LSR – : la publicarea următorului volum, depus în următoarele 12 luni la Editura Napoca Nova, vor beneficia de reduceri substanțiale de costuri.
Ion N. Oprea


