Cu prilejul aniversării de către poetul gorjean Ion Sanda a celor 78 de ani de viață ai săi, în organizarea Bibliotecii Județene ”Christian Tell” din Târgu-Jiu, a Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” și A Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în data de 23 februarie a.c., în sala Bibliotecii Județene din Târgu-Jiu a avut loc un eveniment cultural emoționant, în cadrul căruia a fost remarcată bogata activitate scriitoricească și culturală desfășurată, de-a lungul anilor de către sărbătorit. La eveniment au participat personalități culturale și scriitoricești locale, familia poetului, sărbătoritul neputând fi prezent din cauze medicale.
Poetul și omul de cultură gorjean Ion Sanda, s-a născut la 23 februarie 1945, cum mărturisește chiar poetul în ”Biografia” sa: ”M-am născut în noaptea de Dragobete/ Într-un cătun mirific de sat/ Unde doina și astăzi răsună/ Și clopotele-n turle încă mai bat”.
Cu acest prilej, a fost lansat, de către semnatarul acestor rânduri, volumul aniversar dedicat, intitulat ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, apărut la Editura ”Măiastra” din Târgu-Jiu, din care publicăm în cele ce urmează ”Nota autorului”.
Dintre vorbitorii din cadrul evenimentului care s-au referit la activitatea poetului și omului de cultură Ion Sanda, precum și la volumul lansat, amintim pe: dr. Vasile Marinoiu, ec. Sorina Sanda, prof. dr. Ion Mocioi, prof. dr. Gheorghe Nichifor, prof. dr. Gheorghe Gorun, poetul Doru V. Fometescu, Pompiliu Ciolacu – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj care a înmânat familiei și o plachetă aniversară, prof. Grigore Pupăză, Cristinel Dobran, Ion Ungureanu.
Nota autorului
Ideea de a scrie ceva despre profesorul, poetul, omul de cultură și creatorul de evenimente culturale memorabile din județul Gorj, Ion Sanda, a venit în urma unei întâlniri care a avut loc cu câțiva ani în urmă, în Vădeni, în chiar locul de naștere al domniei sale, în absența sa, și unde, în cadrul unei discuții mai ample despre oameni de vază ai fostului sat Vădeni, azi cartier al municipiului Târgu Jiu, s-au depănat foarte multe amintiri legate de tinerețea poetului. Mai ales că discuția avea loc în curtea casei construită pe locul vechii case în care s-a născut Ion Sanda și în prezența mai multor rude ale acestuia, printre care se număra și autorul acestor rânduri.
În acel moment mi s-a întipărit în minte ideea, pe de o parte, de a găsi o modalitate care să conducă la valorificarea celor aflate în toiul discuțiilor iar pe de altă parte aducerea la cunoștința comunității a personalității și a creației ”consăteanului” lor, Ion Sanda, chiar dacă s-a stabilit la Arcani, mai ales că personal îl cunoșteam pe distinsul profesor de câteva decenii. Așa se face că am început să-i identific scrierile, pornind tocmai de la cele două volume de poezie pe care le aveam în bibliotecă. Pe măsură ce citeam din creațiile sale și despre activitatea sa profesională și culturală desfășurate de-a lungul anilor, deveneam tot mai nerăbdător să aflu mai multe detalii și, în același timp, impresionat.
Cunoșteam multe dintre activitățile sale în domeniul culturii, mă primise în vizită la casa domniei sale din Arcani, știam despre ”clenciurile” ce i le juca ”politicul”, participasem împreună la întâlnirile familiale de la Vădeni de sărbătoarea Sfintei Marii (15 august), ca sărbătoare tradițională a comunității, lucrasem împreună la înființarea și dezvoltarea Universității ”Jiul de Sus” Târgu Jiu, prin intermediul Fundației Naționale pentru Copii și Tineret ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, al cărui membru fondator a fost, discutasem de multe ori despre vrute și nevrute, participasem la multe dintre evenimentele culturale organizate de domnia sa, dar dimensiunea sa poetică și creativă îmi erau puțin cunoscute.
Astfel, aflând, data nașterii sale, am scris un articol despre omul și poetul Ion Sanda intitulat ”Poetul și omul de cultură Ion Sanda la zi aniversară”, publicat în cotidianul local ”Gorjeanul” și în revista de cultură ”Armonii culturale”, preluat, în cea mai mare parte, și în această lucrare.
Am mai lucrat, am luat legătura cu fiica poetului, Sorina, care, cu foarte multă amabilitate, mi-a facilitat avansul în documentarea mea, iar în anul următor (2022) am publicat un nou material intitulat ”Aniversare. Poetul Ion Sanda: prezentare prin melosul propriilor versuri” (”Gorjeanul” și ”Armonii culturale”), preluat, de asemenea, în integralitate în această lucrare. Așa s-a născut acest volum dedicat poetului, omului de cultură, profesorului, managerului cultural, creatorului de artă și cultură Ion Sanda, pe care ne dorim să-l finalizăm și să il oferim poetului, familiei sale și comunității, cu prilejul celei de-a 78-a aniversare a zilei sale de naștere, chiar dacă sănătatea domniei sale nu-i mai permite prezența în spațiul public.
Doresc să duc mulțumiri familiei Sanda: doamnei Maria pentru disponibilitatea de a ne pune la dispoziție volumele scrise de soțul său și a materialelor furnizate; Sorinei pentru deosebita deschidere la ideea de a scrie ceva despre tatăl său, implicarea afectivă în acest proiect, facilitatea comunicării cu familia și acceptarea lecturării acestui volum în manuscris; Codruței și lui Vasile pentru îmbrățișarea ideii de a publica acest volum; Adinei – nepoata poetului pentru sprijinul acordat în realizarea documentării necesare; Marinelei Sanda, nora poetului, pentru munca depusă pentru realizarea corecturii acestei cărți.
Totodată adresez, pe această cale, mulțumiri deosebite echipelor Editurii ”Măiastra” și Tipografiei ProdCom Târgu Jiu, coordonate de Minel Cinciulescu, care au făcut posibilă această apariție.
Victor Troacă,
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban”
Târgu Jiu, Ianuarie, 2023


