Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » LANSARE DE CARTE: “UMOR ȘI UMORIȘTI DOBROGENI” DE TRAIAN BRĂTIANU

LANSARE DE CARTE: “UMOR ȘI UMORIȘTI DOBROGENI” DE TRAIAN BRĂTIANU

Încep cu ce e mai important. Evenimentul primăverii dobrogene va fi lansarea volumului UMOR ȘI UMORIȘTI DOBROGENI” DE TRAIAN BRĂTIANU, SÂMBĂTĂ 18 APRILIE 2015 ORA 11, LA SALA MICĂ A CASEI DE CULTURĂ DIN CONSTANȚA.

Un mic istoric. Clubul Umoriștilor Constănțeni “Prăvălia cu umor” este mic copil, nici nu are încă cei șapte ani de acasă. În ciuda acestui fapt, sau poate tocmai datorită acestui fapt, ne-a preocupat în permanență ceea ce putem numi arborele genealogic. În Constanța și Tulcea au existat în trecut mulți umoriști, uneori grupați în cluburi de umor. O parte din actualii CUCi au făcut parte din aceste cluburi. În Tulcea activează în prezent de mulți ani Clubul Umoriștilor Tulceni “Haz”. De unii din acești umoriști dobrogeni au auzit o țară întreagă, dar ce zic eu, o lume întreagă. Sorin Beiu este unanim considerat printre cei mai valoroși epigramiști români și, cu siguranță, cel mai prolific, având la activ 14.000 epigrame.

În aceste condiții, tema fiind lansată, domnul Traian Brătianu și-a asumat sarcina de a o finaliza. Era cel mai indicat din mai multe motive:

–           este jurnalist cu experiență, a lucrat atât la ziare din Constanța cât și din Tulcea și a cunoscut personal o bună parte din autorii prezentați.

–           este un umorist talentat, ceea ce i-a permis să facă o selecție competentă a textelor.

–           a scris mai multe lucrări de istorie a Dobrogei (exemple: “Presa dobrogeană de ieri și de azi”, “Politică și societate în Dobrogea”), ceea ce îi conferă o știință pe care puțini o au, aceea a interviului, în paralel cu investigația în arhive.

Volumul “Umor și umoriști dobrogeni”, o realizare de excepție, dovedește că nu m-am înșelat. Ba, mai mult, rezultatul depășește cu mult așteptările mele inițiale.

Deși este opera exclusivă a domnului Traian Brătianu, CUCii au considerat volumul ca fiind un succes al Clubului Umoriștilor Constănțeni, care merită o lansare fastuoasă. Așa încât am organizat o întâlnire lărgită a Biroului Executiv (e bun și limbajul de lemn la ceva) și am pus țara la cale. Traian Brătianu a hotărât locul și data. Cu publicitatea se ocupă Ion Tița-Călin și Claudiu Conțevici în presa locală, Ananie Gagniuc și cu mine pe internet, Aurel Lăzăroiu cu afișele. De atmosferă vor avea grijă Ananie Gagniuc ca moderator, Petru Brumă și Constantin Iordan. De protocol se îngrijesc Liviu Kaiter și Ionuț-Daniel Țucă. Toți, în funcție de cunoștințe, facem invitații personalizate, cu alte cuvinte invităm personalitățile locale și nu numai. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu ne-au răspuns deja că nu pot veni, fiind cam prinși.

Ca să n-o lungesc (sau viceversa, ca s-o lungesc), vă prezint materialele colegilor mei. Mai întâi cel care a apărut în presa locală, scris de Ion Tița-Călin.

 “Clubul Umoriştilor Constănţeni vă invită la lansarea volumului „Umor şi umorişti dobrogeni”. Lucrarea realizată de ziaristul şi scriitorul Traian Brătianu este o adevărată enciclopedie a satirei şi umorului născute în ţinuturile dintre Dunăre şi mare. În paginile ei, sunt prezenţi peste 108 autori de panseuri, aforisme, epigrame, catrene, fabule, poezii vesele, foiletoane, schiţe, nuvele, romane, teatru, dar şi caricaturişti ori autori de benzi desenate. Toţi au în comun faptul că au cultivat, în lucrările lor, intens sau ocazional, satira şi umorul. 

Unui număr de 95 de umorişti, autorul le-a dedicat câte un capitol special, care include o schiţă biografică şi câteva exemplificări din lucrările lor.

Volumul este deschis de cuvântul introductiv „Mai în glumă, mai în serios…”, semnat de Dan Norea, preşedintele Clubului Umoriştilor Constănţeni, şi de prefaţa „Pledoarie pentru umor”, semnată de Traian Brătianu, un eseu despre umor, istoria umorului românesc, în general, şi a celui dobrogean, în particular, despre instituţiile sale (cenacluri, cluburi, asociaţii, publicaţii).

Apărută sub îngrijirea Editurii Fundaţiei „Andrei Şaguna”, lucrarea are o valoare documentară remarcabilă, fiind o contribuţie importantă la istoria culturii dobrogene. 

Lansarea va avea loc sâmbătă, 18 aprilie 2015, ora 11, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, în sala mică. Prezentarea volumului va fi urmată de un recital de umor.”

Ananie Gagniuc a postat deja pe internet un material scris în stilul lui inimitabil.

 “EVENIMENT: Lansare de carte. 

  VOLUM: „Umor şi umorişti dobrogeni” 

  AUTOR: ziaristul şi scriitorul Traian Brătianu 

  PREFAŢĂ: „Mai în glumă, mai în serios…”, Dan Norea, preşedinte C.U.C.

  DATĂ, LOC: sâmbătă, 18 aprilie 2015, ora 11, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa

  PRECIZARE: Şoc! Final, se vor face de râs, cu recitaluri de umor, membrii Clubului Umoriştilor Constănţeni.

  PARTICIPANŢI: Care vreţi, care puteţi, care nu mai rămâneţi…cu minunate clipe de zâmbet pierdute! Nu rataţi, ca să nu regretaţi!

Vă așteptăm cu drag, nu puteți lipsi de la un asemenea eveniment!

 

Dan Norea

Facebooktwitterby feather
Etichete: