Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » MAGDA CHIFU: In Memoriam – 20 ani de la moartea lui Ioan Corneliu Vasiliu (1931 – 1999) – Dansator si Coregraf roman

MAGDA CHIFU: In Memoriam – 20 ani de la moartea lui Ioan Corneliu Vasiliu (1931 – 1999) – Dansator si Coregraf roman

        Nascut la Voinesti in judetul Covasna, ca fiul cantorului de la biserica ortodoxa, ia legatura deja din copilarie cu muzica. Dupa scoala se inscrie la Facultatea de Filologie  – Filozofie unde dupa circa doi ani este dat afara de noul regim comunist. Atras de dans devine mai intai dansator in mai multe formatii de dansuri populare, iar mai apoi instructor-antrenor de dansuri populare. La inceputul anilor ´ 60 preia ca si intructor formatia de dansuri populare “Poienita” de la Centrul Cultural REDUTA din Brasov pe care o conduce in cea mai mare parte a vietii sale.
        Un perfectionist si pretentios deja din tinerete,  atat in arta dansului cat si pentru muzica populara orginala de calitate, ia fost mereu foarte greu sa-si gaseasca pianisti de exceptie cu care sa lucreze intens.  De aceea nu a avut decat doi pianisti pe tot parcursul vietii: in anii ´60 pe pianistul-muzicant Ianosi;  iar in anii ´80 pe pianista – clasiciana Corina Ungureanu-Kiss. Cu ansambul “Poienita” se remarca ca si coregraf la Concursuri si Festivale Internationale unde obtine premii intai si premii de onoare.
        In anul 1987 este primul Instructor de dansuri de societate (Sportive) din Romania care organizeaza cursuri de vara la Brasov. Cu multa pasiune si devotament pentru dans in anii 1988 si-a format primul ansamblu de 20 de dansatori – incepatori cu care mai tarziu a participat la Concursul National “Cantarea Romaniei”.
In 1990 impreuna cu pianista lui Corina Ungureanu – Kiss, Ioan Corneliu Vasiliu incearca un nou stil de dans: Dans de caracter, unde si-a dat seama ca pentru dansatori era foarte greu acest gen, de aceea la scurt timp s-a decis sa-l desfiinteze.  
      Cine l-a cunoscut pe Ioan Corneliu Vasiliu in Sala “Albastra” (sala care acum ii poarta numele) de la Centrul Cultural “Reduta” poate sa afirme cu sinceritate ca este singurul MAESTRU de dans cu mult talent si pasiune.
Ioan Corneliu Vasiliu a instruit in ultimii ani si tineri de la Liceele “Saguna” si “Unirea” din Brasov.
La 9.10.1999 trece in eternitate in casa lui din strada Iuliu Maniu din Brasov.
Articol de
Magda Chifu
Facebooktwitterby feather