Acest titlu, un pic ”ajustat”, printr-o sintagmă ce ține de timp, aparține redactorului-șef al cotidianului buzoian ”OPINIA”. Am fost la spectacol. Rar am văzut atâta vervă intelectuală! Am lucrat în acest teatru. Am lucrat cu mari actori. Lumea se schimbă. Evoluează, ca să zic așa. Nu am cuvinte să ”explic” ce fel de spectacol am văzut! Ceva mult peste Louis de Funes sau peste epocalele comedii ale lui Caragiale. Radu Gabriel mi s-a părut genial. Toți actorii au fost la înălțimea profesiei lor de zi cu zi. Un spectacol ”lung” și bine făcut inclusiv din punct de vedere tehnic. Am scris două cărți despre teatrul buzoian. Le-am trimis la cabine actorilor mei dragi, prin regizorul tehnic Grigore Meica. Nu-mi place să stresez artiștii. Numai de mine cred că nu aveau timp. După acest spectacol, a urmat încă unul. Eu mai lipseam din culise. A fost o seară fabuloasă. Așa cum anticipa și Cristian Ionescu în ”OPINIA”: Consiliul Judeţean continuă tradiţia de a aduce de sărbători acasă pe actorii buzoieni. Astfel, duminică, 17 decembrie, de la ora 17,00, pe scena Teatrului „G. Ciprian” vor evolua buzoienii Radu Gabriel, Vlad Drăgulin (cunoscut pentru rolul Malone din serialul „Băieţi de oraş”) şi Ştefan Pavel (distins cu premiul pentru cel mai bun actor la VedeTeatru 2012), alături de Gheorghe Ifrim (cunoscut pentru rolul primarului Vasile din Las Fierbinţi), Marius Florea Vizante, Maria Radu, Alina Suărăşanu, Ana Odagiu/Aida Economu.
Buzoienii vor avea ocazia de a vedea o comedie de zile mari, scrisă şi regizată chiar de buzoianul Radu Gabriel, fost membru VOUA. Este vorba despre spectacolul „Comedii cu Gorobete”, o piesă scrisă după succesul înregistrat de serialul tv „Ai lu Gorobete”.
„Hohot de râs pe minut”
Îndemnat de succesul de public pe care îl are spectacolul „Filarmonica de Comedie” la Creart – Teatrelli, Radu Gabriel a scris pentru aceeaşi echipă de actori excepţionali un colaj alcătuit din cele mai bune momente cu „Familia Gorobete”. Apărut întâi pe micul ecran, Ilie Gorobete, ţăranul get-beget, hâtru, tradiţionalist, este un personaj care a avut parte de mare popularitate dar, din păcate, televiziunea nu i-a oferit o viaţă prea lungă.
„Am hotărât să-l aducem din nou în faţa publicului, de data aceasta pe scenă, împreună cu lumea satului românesc, o lume plină de haz şi candoare. O suită de povestioare de un haz irezistibil. Pariul nostru pentru acest spectacol este un hohot de râs pe minut. Noi, cei de pe scenă, ne vom strădui să-l câştigăm”, precizează Radu Gabriel despre spectacol.
Avem un teatru cum nu sunt prea multe în țară. Am lucrat cu acești actori acum două decenii. Nu i-am uitat. Au crescut și mă bucur enorm. E și meritul lui Paul Ioachim, primul director al teatrului. Dumnezeu să-l odihnească în pace. El a adus la Buzău acești studenți de odinioară. A câștigat pariul cu teatrul în general. Fie-i memoria respectată. Frumoase cuvinte merită și actualul director al teatrului, doamna Gina Chivulescu, pentru că nu uită și nu va uita cum a pornit acest teatru spre inimile și sufletele buzoienilor, ea fiind angajată încă de la început în acest proiect unic în cultura buzoiană. Fotografiile actorilor aparțin arhivei ziarului OPINIA și Irinei Mirică, redactor-șef adjunct al revistei ”Cartelul metaforelor” A doua zi, l-am întrebat pe Grigore Meica dacă actorii au primit cărțile. Le-am oferit și câte un exemplar din revista Casei de Cultură a Sindicatelor: ”Cartelul metaforelor”. Au primit tot și mi-au transmis mulțumiri prin Grigore Meica. Vor urma niște interviuri! Să auzim numai de bine!
Marin Ifrim, 18.12.2017



foto: Irina Mirică



![]() |
Referinţă Bibliografică |