Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » MIHAI CABA: BUNAVESTIRE

MIHAI CABA: BUNAVESTIRE

Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
Şi în Evanghelia după Ioan şi în Evanghelia după Matei momentul în care Arhanghelul Gabriel aduce BUNAVESTIRE Fecioarei Maria, fiica părinţilor Ioachim şi Ana, logodită cu Iosif din Nazaret, este prezentat în aceeaşi sfântă viziune.
De-a lungul vremii Buna Vestire a avut diverse localizări temporale dar, începând de la anul 550, Biserica creştină a admis ca ziua de 25 martie a fiecărui an să fie celebrată cu exact 9 luni înaintea naşterii de către Sfânta Fecioară Maria a lui Iisus Hristos, la 25 decembrie, în ieslea de la Bethleem, devenită Sfânta Sărbătoare a Crăciunului.
De altfel, şi în Evanghelia după Luca (1:26) se precizează că Buna Vestire a avut loc „în luna a 6-a” a sarcinii Elisabetei, care avea să-l nască pe Ioan Botezăzorul, Antemergătorul Domnului.
Având această sfântă importanţă a fundamentării Credinţei creştine, Buna Vestire avea să devină şi o temă predilectă a artei Evului Mediu şi Renaşterii, perioadă în care marii pictori ai vremii aveau să-i dedice pânze memorabile care împodobesc şi astăzi, după secole trecute de la crearea lor, pereţii unor celebre catedrale şi biserici şi mari galerii de artă din întreaga lume. 
Să ne oprim doar la una dintre ele, creată de Fra Angelico prin anii 430 – 440, care împodobeşte de atunci bazilica San Marco din Veneţia.
 
                                      Inline image
Dată fiind Sărbătoarea BUNEI VESTIRI, întotdeauna în postul Paştelui, cu dezlegare la peşte, cu tradiţiile şi obiceiurile ei populare, ziua în care se aude în primăvara înnoită glasul singular al cucului, ziua în care brazdele ţarinei îşi primesc în reavănul pământ seminţele încolţirii unei noi recolte, ziua în care pe ramuri dezgolite mugurii caişilor îşi desfac cu dărnicie corolele lor strălucitoare, vă rugăm să ne primiţi alesele noastre urări de sănătate împlinitoare de speranţe şi bucurii ale vieţuirii pe mai departe, în mijlocul celor ce vă sunt dragi şi apropiaţi, din care ne considerăm parte.
 
                            
Cu tot dragul, familia Simona Ana şi Mihai Caba                                         
                                        Inline image
Facebooktwitterby feather