Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CREDO » SARBĂTORI » MIHAI CABA: LA MULȚI ANI, DE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA

MIHAI CABA: LA MULȚI ANI, DE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA

Dragi prieteni din Iaşi, din toată ţara şi de mai departe…

Sărbătorit la 14 octombrie, Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea dulcelui Târg al Ieşilor  şi a întregii Moldove,  constituit pentru a XXVI-a oară  de municipalitatea ieşeană în Sărbătoarea Cetăţii, ne oferă plăcutul prilej de a vă transmite multă sănătate, satisfacţii împlinite şi nenumărate bucurii ale vieţii trăitoare de zi cu zi.

Recunoscută pentru tradiţia sa, Cetatea Ieşilor nu uită uşor momentele sale de glorie, trecute şi prezente, prin care şi-a dovedit de atâtea şi atâtea ori Lumina sa, cea plină de strălucire, fiind, în acelaşi timp, şi un exemplu  demn şi bun de urmat de viitorime.

Aducerea în  Cetate, la 6 mai 1639, a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, răscumpărate la preţ exorbitant pentru acea vreme de la Imperiul Otoman, în noua şi neasemuita dantelărie de piatră aurită a ctitoriei Trei Ierarhilor, a însemnat nu numai împlinirea unui vis a domnitorului Vasile Lupu, ci şi o dovadă de vrere şi credinţă a întregului Iaşi, a întregii Moldove.

Au trecut de atunci aproape 4 secole, dar credinţa ieşenilor, în special, a moldovenilor şi tuturor românilor, în general, în harul Sfânt al Cuvioasei Parascheva a rămas şi astăzi la fel de vie şi nestrămutată în suflete, exprimată în numărul tot mai numeros al pelerinilor din toată ţara care vin să se închine la Sfintele Moaşte ale Cuvioasei, mutate în Catedrală.

Reluîndu-se tradiţia Sfintei Sărbători a Cuvioasei Paraschiva şi transformând-o, firesc, în Sărbătoarea Cetăţii, aceasta s-a îmbogăţit an de an în conţinutul programelor şi în  notabile împliniri ale municipalităţii din Cetatea de pe cele 7 coline ale sale.

Fie ca şi în viitor această Sărbătoare a Cetăţii ieşene să devină o tradiţie pe măsura renumelui acestei însemnate vetre de istorie, cultură, ştiinţă şi spiritualitate românească, chiar dacă recent, voit şi nemeritat, i-a fost refuzată această onorantă postură!

                                         Cu toată dragostea noastră,  fam. Simona şi Mihai Caba  

Iaşi, 13 oct. 2017

Facebooktwitterby feather