MINUNATUL NICOLAE
Minunat e Sfântul Nicolae și magice sunt darurile sale!
Sfântul Nicolae, mișcat de sfânta datorie, a hotărât să călătorească la Locurile Sfinte, spre închinare, dar în timpul călătoriei pe mare a izbucnit o furtună cumplită. Echipajul ambarcațiunii a pierdut controlul și toți călătorii erau disperați că se vor îneca. Nicolae a îngenuncheat și s-a rugat cu stăruință lui Dumnezeu, iar minunea s-a întâmplat. Marea s-a liniștit, însă marinarul care era la catarg a căzut pe punte ca mort. La rugăciunile puternice ale Sfântului Nicolae, marinarul a revenit la viață, ca și cum s-ar fi trezit dintr-un somn adânc.
***
Trei oameni din Lichia, care urmau să fie decapitați pentru calomniere pe nedrept, l-au chemat în rugăciune pe Sfântul Nicolae, iar acesta s-a arătat în vis împăratului Constantin, cerându-i să-i elibereze pe cei trei condamnați. În urma visului, împăratul i-a eliberat. Prin această vedenie i-a izbăvit Sfântul pe cei trei inculpați fără vină.
***
În Constantinopol trăia un creștin evlavios, care trebuia să plece într-o călătorie pe mare. A mers mai întâi la Biserica Sfântului Nicolae și s-a rugat Părintelui Ierarh pentru a-l feri de pericole. Și-a luat rămas bun de la rude și a urcat pe corabia ce urma să plece. În largul mării, când s-au dus marinarii să întoarcă pânzele din cauza vântului, ieșind să dea o mână de ajutor, a alunecat de pe punte și a căzut în apă și a fost tras de curenți în adâncul mării. Și-a amintit îndată de Sfântul Nicolae și a zis: Ajută-mă, Sfinte Nicolae!
Apoi a căzut în inconștiență și s-a trezit pe patul casei, unde a fost adus de marinarii care îl recuperase ca pe un cadavru din apele învolburate.
Pentru că minunea Sfântului Nicolae l-a trezit la viață, acel creștin se ducea în fiecare zi la biserică, spre slavă și închinare, strigând:
Mare ești Dumnezeule și minunate sunt lucrurile Tale!
De atunci, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și călătorilor pe apă.
***
Sfântul Nicolae este minunat prin spiritul blândeții manifestat pentru oamenii săraci și nevoiași, pe care nu suporta să-i privească și îi ajuta, spre a vedea lumina bucuriei pe fețele lor. Acestea rămân minuni ce l-au înălțat pe Scara Fericirilor – o scară spre cer, cu 9 trepte, menită să ducă sufletul „în al nouălea cer”, de unde a coborât Hristos – Fiul Omului, pe care îl cunoștea Sfântul Nicolae după iubirea pentru oameni, simțind că prin această iubire își înălța sufletul la Rai.
Numele Sf. Nicolae îi îmbogățește spiritual pe cei ce se roagă și-i binecuvântează pe purtătorii numelui, ca mărturisitor al Evangheliei lui Hristos:
„Veniți, binecuvântații Tatălui Meu și moșteniți împărăția Sa!
***
Multe și însemnate sunt minunile Sfântului Ierarh Nicolae, ca niște daruri divine de la sfântul legendar: Nicolae din Mira – Nicolae Minunatul, sărbătorit sub numele de: Nikolaus (Germania), Sinterklaas – Santa Claus (Belgia), și Kleeschen (Luxemburg), Moș Nicolae sau Sân-Nicoară (România). În România și în Țările de Jos, sărbătoarea lui Moș Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae, devenind și aceasta – oportunitate comercială de a face cadouri copiilor și celor nevoiași.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii obișnuiesc să lase ghetele lustruite în fața ușii, sperând că vor primi cadouri în ele, dar cei care n-au fost cuminți, găsesc și o nuielușă lângă dulciuri și fructe. Mai dificil este pentru părinții copiilor, care trebuie să alimenteze contul bancar, fiind mesagerii sfântului darnic – Moș Nicolae.
Copii vor ghete pline
De la Moșul Nicolae,
Dar Sfântul la părinți vine,
Din cont, cifrele să taie.
Eu nu mai sper la vreun cadou, de când am rămas și fără ghete:
Să primesc un dar minunat
Mi-am pus ghetele la ușă,
Dar moș ori babă le-a furat
Și-n loc am găsit… cenușă.
Închei pelerinajul sufletului meu la locurile pe care Sfântul Nicolae L-a preamărit pe Dumnezeu și a devenit legendar pentru mărinimia sa, cu bucuria darului oferit, mult mai înălțătoare decât bucuria de-a primi un dar, urând sănătate și biruință prin credință în toată viața pământească, asemeni Sfântului Ierarh Nicolae, celui ce poartă sfânta și dreapta credință în suflet și îndemnul:
La sărmani să dăruiești
Ce ți-ar plăcea să primești,
Sufletul să ți-l hrănești,
Când spre Rai călătorești!
Numele Sf. Nicolae îi îmbogățește spiritual pe cei ce se roagă și-i binecuvântează pe purtătorii numelui, ca mărturisitor al Evangheliei lui Hristos:
„Veniți, binecuvântații Tatălui Meu și moșteniți împărăția Sa!
Cea mai mare binecuvântare pentru România și poporul român este mâna dreaptă din moaștele Sfântului Nicolae, primită de Mihai Viteazul ca răsplată pentru meritele sale în războiul cu musulmanii, chiar de la cardinalul din Bari, în jurul anului 1600, care a fost donată Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București.”
După Ioan și Maria, numele Nicolae – „biruitor de popoare”, este cel mai răspândit în țările din Europa, motiv pentru care urez creștinilor botezați cu numele: Nicolae, Nicoleta, Niculina și derivate din acesta:
Mulți ani de biruință, cu speranță și credință, cu blândețe și dăruire, spre îmbogățire sufletească si înălțare spirituală, asemeni Sfântului Ierarh Nicolae!
La mulți ani!
Maria FILIPOIU