Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EDITORIAL » Minunatul Spiridon – Sfântul Călător

Minunatul Spiridon – Sfântul Călător

MINUNATUL SPIRIDON – SFÂNTUL CĂLĂTOR

În ziua de 12 decembrie, Biserica Ortodoxă îl serbează pe „Sfântul Călător – Sfântul Spiridon”, făcătorul de minuni.
Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în Aski (Cipru). A trăit până pe vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337) și a lui Constanțiu (337-361), fiul lui. Era simplu și smerit cu inima. La început a fost păstor de oi, apoi, moartea soţiei sale, a ales să ducă o viaţă ascetică. A ajuns episcop al Trimitundei, o cetate din apropierea oraşului Pafos. Sfântul Spiridon a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, fiind unul dintre cei 318 Părinți episcopi care au mărturisit apostoleasca învățătură, că Fiul lui Dumnezeu este cu adevărat de o ființă cu Tatăl. Sfântul Spiridon a arătat printr-o minune taina Sfintei Treimi. Luând o cărămidă, a făcut, prin rugăciune, ca ea să se desfacă în elementele din care era alcătuită: pământ, apă și foc.
Renumele de „Sfântul Călător” l-a primit pentru credința în Hristos, ca urmare a drumului parcurs pentru vestirea lui Hristos în întreaga lume.
Sfântul Spiridon a fost prins în timpul persecuţiei, schingiuit şi întemnițat. În vremea prigonirii creștinilor de către împărații Maximian (286-305) și Galeriu (305-311). Mărturisind credința în Hristos, i-a fost scos ochiul drept, i s-a tăiat pulpa stângă și a fost aruncat în temniță, apoi a fost eliberat.
A a murit pe 12 decembrie 348, în Cipru. Sfintele moaşte au rămas în Cipru până în secolul VII, când, din cauza năvălirii arabe, au fost mutate la Constantinopol, într-o biserică de lângă Sfânta Sofia. După ce oraşul a fost cucerit de turci, moaştele Sfântului Spiridon au fost aduse în Kerkyra – insula Corfu, unde sunt păstrate şi astăzi.
Pentru că Dumnezeu i-a dat harul tămăduirilor, a fost numit făcător de minuni.
Deși este sărbătorit în 12 decembrie, oamenii din Corfu îl cinstesc încă patru ori pe an:
– Pe 11 august, atunci când Sfântul Spiridon a oprit prin rugăciune invazia otomană.
– În Sâmbăta lui Lazăr, zi în care Sfântul Spiridon i-a scăpat de foamete pe oamenii din Corfu.
– În Duminica Floriilor, pentru vindecarea celor bolnavi.
– În prima duminică din noiembrie, când îi vindecă pe suferinzii de boli grele.

Minunile Sfântului Spiridon

În vreme de secetă a adus ploaie pe pământ, iar prin rugăciunea lui a oprit ploaia cea peste măsură. Tot prin rugăciune a oprit curgerile râurilor, și a întors pe păcătoși, făcându-i să-și mărturisească păcatele. Cu mare curaj a dărâmat hambarele vânzătorilor de grâu și așa a pus capăt foametei.
Se spune că a preschimbat șarpele în aur, iar, după ce a scăpat pe săraci din lipsuri, a prefăcut iarăși aurul în șarpe.
După moartea fiicei lui (Irina), o femeie i-a cerut banii pe care îi încredințase spre păstrare fiicei lui, iar acesta, neștiind unde erau puși, a întrebat-o pe cea moartă și, aflând de la ea locul unde erau, i-a dat înapoi femeii.
Sfântului Spiridon i se arătau îngerii care slujeau la Sfânta Liturghie împreună cu el. O altă minune este întâmplarea cu cei care au încercat să-i fure oile de la turmă, care arată cât era de îndurător și de milostiv, încât nu numai că a dezlegat pe hoții care fuseseră legați cu lanțuri nevăzute toată noaptea și i-a vindecat de orbire, dar le-a dat la plecare și un berbec, îndemnându-i să-și schimbe viața.
Și așa, ocârmuind bine turma credincioșilor, încredințată lui, s-a mutat la Domnul la 12 decembrie în anul 348, la vârsta de 78 de ani, iar sfintele lui moaște sunt păstrate în mare cinste, până în ziua de astăzi, într-o raclă de mult preț, în insula Corfu.
Cele mai multe minuni de vindecare se petrec în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon. În ziua praznicului, bătrânii le amintesc tinerilor cât de importantă este această sărbătoare pentru fiecare credincios. Ei se roagă şi-i cer Sfântului ca din gospodăria respectivă Sfântul Spiridon să alunge boala şi să nu se nască monştri: copii cu malformaţii, vite cu două capete sau mai multe picioare decât este normal.

Sfântul Spiridon – salvatorul de ciumă (1673)

Epidemie de ciumă, din 1673 a pustiit insula Corfu, dar în toiul dezastrului s-a oprit brusc și în chip de neînțeles. Din bisericile și casele de pe insulă se înălțase rugăciune neîncetată către Dumnezeu și, cu trei nopți înainte de potolirea molimei, în vârful clopotniței a fost văzută o lumină strălucitoare mai presus de lume. Înlăuntrul luminii, privitorii puteau vedea limpede chipul Sfântului Spiridon cu o cruce în mână. În amintirea minunii din octombrie 1673, când Sfântul Spiridon a salvat insula Corfu de epidemia ciumei, locuitorii din Corfu fac procesiune cu sfintele moaște și îi mulțumesc pentru nenumăratele sale binefaceri către localnici și către lumea întreagă, prin rugăciune.

Mulțumire Sfântului Spiridon în rugăciune

Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri, toți care prin înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm.
*Bucură-te, Sfinte Ierarh Spiridon, mare făcător de minuni, păstor al Bisericii!
*Deși nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte, venim la tie să mărturisim păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
*Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă!
*Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor, să ne dăruiască vindecare de boli trupești și sufletești.
*Sfinte Ierarh Spiridon, învredniceşte-ne şi pe noi, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.
* Dăruiește-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare!
* Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor!
*Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător!
*Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni!
* Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă.
Amin!”.

Rugăciune către Sfântul Spiridon

În pământul celor blânzi ajungând, ca un părinte blând şi milostiv şi curat făcându-te, Sfinte Ierarh Spiridon, îmblânzeşte furtuna stârnită asupra inimii mele, ca întru Dumnezeiască linişte fiind, să te laud pe tine și să-ți cânt:
„Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”
Cu lucrări Dumnezeieşti curăţindu-ţi sufletul, în chip Dumnezeiesc te-ai făcut, Sfinte Spiridon şi te-ai îmbogăţit cu Lumina Duhului Sfânt, prin care să luminezi pe cei ce cu toată curăţia te fericesc pe tine:
„Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.!”
Hristos te-a ales păstor, preacuvioase, din pântecele maicii tale, blând, sfinţit şi curat, propovăduitor al sfintelor dogme şi al darurilor Duhului, ascultă-ne rugăciunea. Văzând pământul Ciprului însetat de apă şi lui Ilie asemănându-te, mulţime de ploi din cer ai pogorât, cu rugăciunile tale, preacuvioase, ca să te slăvim și să te rugăm:
„Sfinte Părinte Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!”
Omorând păcatul trupesc şi ochii sufletului mai înainte curăţindu-i, cu totul te-ai făcut biserică Duhului, preacuvioase, aducând cu sfinţenie jertfe cuvântătoare întru curăţie, ascultă glasul rugăciunii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor!
Amin

Sfântul Spiridon în credința populară

În credința populară se spune că Sfântul Spiridon îi apără pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni, şi îi pedepseşte pe care care îl nesocotesc.
*Se mai spune că, în această zi, săracii se îmbogăţesc, iar bolnavii se vindecă. Sfântul Spiridon poartă toate bolile şi e ţinut ca apărător de boli.
*Tot azi, în biserici se face agheasmă, care e bună pentru lecuirea bolnavilor.
*Potrivit tradiţiei populare, Sfântul Spiridon se ridică din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu credinţă şi dragoste. Pentru că aleargă prin toată lumea să îi ajute pe credincioşii aflaţi la ananghie, Sfântul îşi toceşte periodic încălţămintea, nişte papuci din mătase.
*Astfel că, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe data de 12 decembrie.
*Sfântul Spiridon este patronul cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.
*Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele, pentru că este rău de pagubă.
* În această zi, animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.
*Mulți credincioşi respectă această zi deoarece în popor se crede că Sfântul Spiridon îi îmbogăţeşte pe săraci şi îi vindecă pe bolnavi.
De aceea îl sărbătorim, îi aprindem lumină în candela sufletului și ne rugăm lui.

Maria FILIPOIU / UZPR

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București