Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » IN MEMORIAM » Moment evocator: 75 de ani de la nașterea regretatului om de cultură gorjean Viorel Doru Gârbaciu (1 iul. 1948 – 26 mart. 2018)

Moment evocator: 75 de ani de la nașterea regretatului om de cultură gorjean Viorel Doru Gârbaciu (1 iul. 1948 – 26 mart. 2018)

La începutul lui Cuptor a acestui an se împlinesc 75 de ani de la nașterea regretatului om de cultură gorjean Viorel Doru Gârbaciu, motiv ce ne determină să scriem câteva rânduri în memoria acestuia și totodată să omagiem munca, creațiile și atașamentul său față de comunitatea pentru care a lucrat cu sârg, pricepere, devotament și responsabilitate.

Viorel Doru Gârbaciu s-a născut la 1 iulie 1948 în localitatea Telești, județul Gorj.  Părinții săi, Gheorghe și Tasia,  au fost renumiți dascăli în sat și totodată animatori culturali de excepție. De menționat faptul că mama sa Tasia scria poezie și a publicat  în mai toate revistele  și ziarele regionale între anii 1928-1947.

Urmează cursurile primare la școala din sat, chiar cu tatăl său Gheorghe. Apoi continuă studiile  gimnaziale și pe cele liceale la Liceul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

Începe studiile universitare la Cluj pe care le finalizează  la Facultatea de Limba și Literatura Română din cadrul Universității București.

Pasionat de muzică a fost solist vocal și chitarist al formației Melodic Grup a Casei Municipale de Cultură Târgu-Jiu, iar între 1973 și 1978 a activat în formația de teatru a acesteia. Din 1972 a fost membru al cenaclului literar Columna.

Și-a început activitatea profesională ca verificator de șine de cale ferată la Căile Ferate Române, apoi stenodactilograf la  Fabrica de Ciment Bârsești, agent hidrotehnic,  iar din anul 1976 a funcționat ca profesor de română și muzică la Liceul Industrial din Peștișani până în anul 1980 când ocupă prin concurs postul de profesor-conducător de activitate la  Casa Pionierilor (devenită ulterior Palatul Copiilor) – catedra ”Cenaclul Literar și Clubul Artelor”.

Din anul 1994 Viorel Doru Gârbaciu s-a transferat la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în funcția de consultant artistic și consilier editorial al editurii centrului.

În 1997 a fost numit consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură al Județului Gorj, iar în vara anului 2004 a fost numit director al Scolii Populare de Artă și Meserii Târgu Jiu, funcție din care a fost eliberat prin pensionare începând cu data de 1 iulie 2013.

Lucrând în domeniul culturii, a muncit mult, cu responsabilitate și punând suflet în tot ceea ce făcea.  Astfel, prin muncă, trudă și talent a reușit să regizeze zeci de spectacole de muzică și poezie comemorative și omagiale, creându-și  un  foarte bun renume de animator cultural

Talentat și excelent manager în domeniile culturii pe care le-a gestionat, a înregistrat o serie de realizări remarcabile, dintre care putem aminti: înființarea Ansamblului folcloric ”Maria Lătărețu” în cadrul Școlii Populare de Artă și Meserii Târgu-Jiu (10 martie 2005); înființarea primului Teatru de păpuși; a înființat grupurile folclorice  ”Măriile Gorjului” și  Grupul bărbătesc ”Ca la Gorj”; asigurarea primei stagiuni permanente a orchestrei de cameră ”Lyra Gorjului”; a  înființat și condus Editura ”Punct” și a fost consilier editorial al Editurii Centrului Județean al Creației Populare Gorj; a creat grupul ”Strunga”, cu care a obținut numeroase premii la festivaluri locale, zonale și naționale; a fost unul din artizanii Festivalului Național de Folk „Poarta Sărutului“; a înființat Fundația Culturală ”Tell”, și enumerarea ar putea continua.

De asemenea, Viorel Gârbaciu a fost realizatorul unor interesante emisiuni culturale la Radio Târgu-Jiu și la radio ”Omega”, precum: ”Curtea cu prieteni”, ”Om bun”, ”Floreta și toroipanul”, ”Muguri de fluier” și a făcut parte din Consiliul de administrație al centrului pentru Cultură și Artă ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.

Aplecat spre muzică, Viorel Gărbaciu a compus câteva imnuri apreciate de autorități și de public, precum muzica și textul pentru imnul echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, imnul echipei de baschet Energia Rovinari, imnul Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu. iar în anul 2014 a compus  imnul pentru județul Gorj, intitulat „Țara lui Brâncuși“. Tot atunci a fost premiat de autoritățile județene pentru întreaga activitate.

De-a lungul anilor omul de cultură Viorel Gârbaciu a scris poezie, eseuri și epigrame fiind colaborator, redactor, redactor șef sau director la numeroase publicații locale și naționale, precum: ”Literatorul”, ”Ramuri”, ”Luceafărul”, ”Rostirea românească”, ”Gorjeanul”, ”Hazul” (redactor), ”Hohote”, ”Demnitatea”, ”Cuvântul libertății”, ”Serile de la Brădiceni” (redactor), ”Revista învățătorimii gorjene”, ”Lada de zestre” (director), ”Crinul satelor” (redactor), ”Brâncuși” (redactor) ”Caietele Columna”, ”Columna”, ”Tradiții teleștene” (redactor-șef), ”Terra Litua” (redactor-șef), ș.a.

Poetul, eseistul și epigramistul Viorel Gârbaciu a fost membru activ al Cenaclului ”Columna” Târgu-Jiu precum și al Societății Umoriștilor Gorjeni.

După pensionare a devenit consilier editorial al Edituri ”Măiastra” din Târgu-Jiu precum și consultant artistic al Centrului pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Gorj.

Prin munca sa asiduă în domeniul culturii gorjene, și-a creat un bun renume și  a obținut, sute de premii naționale, fie cu tinerii talentați pe care i-a pregătit, fie cu formații de folk, teatru, recital de poezie sau grupuri satirice, atât la nivelul copiilor cât și al adulților.

 

De-a lungul anilor, poetul, eseistul și omul de cultură Viorel Doru Gârbaciu a publicat mai multe cărți, dintre care amintim (în ordine alfabetică): ”Copilăriri”, ”Copilul și țara”, ”De-a cuvântul”, ”Din drag de Gorj, Din drag de țară”,   ”Intrarea în basm”, ”Jucărele”, ”Mihai Eminescu la Florești – Gorj”, almanah, în colaborare, ”Nebuni de lună plină”, ”Povestea cu perele mălăiețe”, poezie,   ”Țara copilăriei”, poezie, parte din ele dedicate universului copilăriei.

Despre creația și activitatea culturală desfășurată de-a lungul anilor de Viorel Gârbaciu au scris, printre alții: Șerban Al. Doru, Grigurcu Gheorghe, Cornoiu Alexandru Eugen, Zenovie Cârlugea, Pânișoară Titu, Băleanu Sorin, Berca Tudor, Nicoleta Văduva, Mihaela Floroiu, Dorina Cioplea, Marius Chirculescu,  Liana Stoica,  Minodora Sucea, Ana Andrei,  Oana Popescu, Ion Predoșanu,  Oana Duncea,  Liviu Căpătaru,  Mihaela Bădică,  Adelina Belgun, Aura Stoenescu, Eugen Măruță, Ion Petre ș.a.

Este de remarcat faptul că Viorel Gârbaciu a fost implicat activ în activitatea scriitoricească, în anul 2012  devenind membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”, și responsabil regional al acesteia, calitate în care a pledat pentru protejarea drepturilor de autor și a facilitat  scriitorilor din Gorj, inclusiv a membrilor Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni,  înscrierea în această societate.

Viorel Gârbaciu a fost implicat și în activitatea politică, fiind un membru marcant al Partidului Național Liberal Gorj încă de la reînființarea sa (1990), a fost vicepreședinte al acestuia, consilier județean calitate în care a condus Comisia de învățământ și cultură a Consiliului Județean Gorj.

Viorel Doru Gârbaciu a fost căsătorit cu doamna Mariana,  cei doi având doi copii: Costin și Ianis.

După mai multe accidente vasculare, omul de cultură, poetul, eseistul, epigramistul și managerul cultural Viorel-Doru Gârbaciu s-a stins din viață, pe patul de spital, la doar 69 ani,  pe data de 26 martie 2018.

Ca un omagiu adus omului de cultură Viorel Doru Gârbaciu, în data de 14 august 2022 cu prilejul evenimentelor comemorative anuale organizate în memoria marelui domnitor Mihai Viteazul de la Poiana lui Mihai – Schela, a fost montată o cruce de pomenire ”întru’ veșnicie” în memoria prof. Gârbaciu.

De subliniat faptul că Dl. Viorel Doru Gârbaciu a fost membru fondator al ai Asociației Autorilor de Carte Documentară și Științifică devenită ulterior Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu-Jiu, oferind spațiu pentru sediul și activitățile acesteia la instituția de cultură pe care o conducea, respectiv Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și unde aceasta și-a desfășurat activitatea mai mulți ani.

În acest moment aducem omagiul  și recunoștința noastră,  celui care a fost prieten al nostru și al culturii gorjene, regretatul Viorel Doru Gârbaciu.

 dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 13. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 14. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 15. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., în curs de apariție la Editura ”Măiastra” Târgu-Jiu.