Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » NICOLAE BĂNICIOIU: ÎMPLINIRI ȘI ÎNCERCĂRI ÎN 2021 ȘI PROIECTE LITERARE PENTRU 2022

NICOLAE BĂNICIOIU: ÎMPLINIRI ȘI ÎNCERCĂRI ÎN 2021 ȘI PROIECTE LITERARE PENTRU 2022

Anul care abia s-a încheiat, mi-a adus mari satisfacții pe plan familial și literar, dar și unele încercări, destul de grave pe planul sănătății, deoarece cu toții ne-am îmbolnăvit de covid. Eu și cei tineri din familie, am scăpat ușor pentru că am fost vaccinați, dar soția mea a avut o formă mai gravă, care ne-a dat mari ”bătăi de cap”. Pe plan familial a fost cea mai mare împlinire pentru că Bunul Dumnezeu ne-a hărăzit cu ”Dar Divin”, un nepoțel mult dorit și așteptat. După nepoțel, ceea ce nu are grad de comparație cu nimic din această lume, urmează realizările literare, proiectul ”Voiaj la Marginea Pământului”  în trei volume, Singapore, Australia și Noua Zeelandă, axat pe note de călătorie. Apoi am participat la două proiecte literare, pe care le-am considerat interesante, unul  dedicat aniversării marelui poet național  Vasile Alecsandri  ”Suflet Devreme, Bard Peste Vreme”, și celălalt, proiectul ”Milenarium”, un dicționar enciclopedic al scriitorilor români la începutul mileniului al II-Ilea. Dar ”Voiaj la Marginea Pământului” este ”marea mea realizare”, care s-a derulat pe parcursul  a doi ani de zile, 2020-2021. Proiectul nu a fost ușor, dimpotrivă, foarte greu. Mai întâi am făcut călătoria în sine, timp de 21 de zile, în februarie-martie 2020, pe ”muchie de cuțit” ca să nu prindem declararea pandemiei de Covid 19.  A urmat apoi, o perioadă de câteva luni bune, pentru ultimele clarificări și documentări.

Nu că nu  m-aș fi documentat înaintea plecării în călătorie, Slavă Domnului! Totuși, procesul de clarificare și armonizare al ideilor și imaginilor percepute pe timpul călătoriei, este absolut necesar dacă dorești rigurozitate și profesionalism. Așa se face că prin luna iulie 2020 am început să scriu prima carte, adică volumul ”I” Singapore. Dacă toate etapele premergătoare s-au desfășurat bine, scrisul propriu zis al fiecărui volum, în mod normal, s-a derulat pe parcursul a câte trei luni de zile.  Cu toate acestea, volumul al III lea Noua Zeelandă, s-a întins până în luna aprilie 2021, datorită unui regretabil incident tehnic la monitorul la care lucram, fiind nevoit să reiau totul  ”da capo”. În sfârșit, am finalizat și mi-am încredințat întregul proiect editurii Armonii Culturale, conduse de tânărul și remarcabilul George Nicolae Stroia, care, întrecându-se pe sine, a realizat o operă interesantă, într-un format plăcut, cu un design deosebit. Dar proiectul în sine a fost înnobilat  de personalitățile care m-au ajutat și care și-au pus amprenta, alături de mine, oferindu-mi cu generozitate, prefața și recenzii, care, cu siguranță au ridicat calitatea. Mă refer la distinsul om de cultură Elena Buică (Buni), scriitor de renume din Canada, cunoscutul scriitor și critic literar Nicolae Dina și talentatul scriitor și poet George A Stroia.

Apreciez că munca depusă a fost titanică deoarece eu n-am făcut doar ”note de călătorie”, ci și ”lecție”, de istorie, geografie și din alte domenii,  despre țările vizitate. Desigur, cărțile nu sunt ușoare din moment ce conțin informații științifice, pliate în mod armonios, pe note de călătorie. Sunt partajate pe două părți aproximativ egale, proză și versuri, care se completează și armonizează în mod plăcut. În general partea de proză completează ”golurile” care nu pot fi exprimate îndestulător prin versuri. Partea de versuri este cea care ”ușurează” sarcina cititorului, ducându-l cu lejeritate în ”mrejele” farmecului ideilor exprimate cu pasiunea  și simplitatea povestitorului captiv. De mic copil mi-a plăcut să descriu lucruri și fapte, să povestesc sau să scriu despre cee ace-am văzut și auzit interesant. Cu atât mai mult acum, când mi se ”puneau pe tavă”, idei și lucruri nemaiîntâlnite de mine. Trebuia să ”adun” cât mai mult, să selectez idei și fapte; să adun poze și ilustrații concludente și să le-mbrac în veșminte literare. Din moment ce primesc atâtea aprecieri la modul superlativ, de la scriitori și cititori, înseamnă că am reușit! Cărțile sunt bune iar munca mea este încununată de succes. Referitor la celelalte două proiecte literare, apreciez faptul că am avut onoarea de-a fi invitat și de-a participa cu mai multe poezii considerate reprezentative și de bună calitate. Am participat cu multă plăcere și le mulțumesc  coordonatorilor de proiecte, poetei Lia Nenciu și Editurii Liane Books pentru ”Suflet Devreme, Bard Peste Vreme”, și, distinsului scriitor George A Stroia și Editurii  Armonii Culturale, pentru ”Milenarium”.

Pentru Noul AN  2022 îmi doresc sănătate pentru întreaga familie, pentru cei dragi și apropiați și să scăpăm de pandemia care ne-a adus atâtea necazuri.

Pe plan literar, îmi doresc să-mi duc la îndeplinire două proiecte;  primul cu temă  memorialistică despre viața și activitatea personală, iar cel deal doilea, să continui proiectul meu de suflet ”Ocolul Pământului”, de mai mulți ani început dar stopat în ultimii doi ani, datorită pandemiei. Ocolul Pământului, proiect de mare anvergură, a început în 2017, odată cu o expediție în America de Sud, în care am vizitat patru țări, Peru, Bolivia, Argentina și Brazilia. Acesta a fost debutul soldat cu ”Note de Călătorie” America de Sud, prima carte din categoria voiajelor de călătorie. A urmat ”Popas în Orientul Îndepărtat” în 2019, două volume Japonia și Coreea de Sud, bineînțeles în urma vizitei în cele două țări, iar în 2020-2021 ”Voiaj la Marginea Pământului” cu cele trei volume Singapore, Australia și Noua Zeelandă. Pentru finalizarea Marelui Proiect mai sunt necesare câteva vizite, urmate bineînțeles, de scrierea volumelor respective. În final, doresc să mulțumesc echipei Observatorului de Toronto, și în mod special domnului director Dumitru Puiu Popescu pentru generozitatea cu care, de fiecare dată m-a onorat, publicându-mi cu profesionalism propriile creații literare. De asemenea distinsului scriitor, poet și publicist George Roca din Australia.  Și nu în ultimul rând, editurii Liane Book, doamnei Lia Nenciu (Daniela Popescu) poet, scriitor și editor, precum și editurii Armonii Culturale, cu domnul George A Stroia, poet, scriitor și editor. Nu pot încheia prezentul articol fără a aminti și comemora memoria distinsei doamne LIGIA DIACONESCU, om de cultură, scriitor și publicist, prea devreme plecată la cele sfinte. Dumnezeu s-o odihnească-n pace!

Dar pășind în Noul An 2022, pe lângă meritatele mulțumiri adresate cu emoții și sinceritate distinselor  doamne și distinșilor domni, colaboratoare și colaboratori din țară și de peste hotare, din inimă le  transmit tuturor, urările mele de bine, sănătate, bucurie și fără pandemie.

LA MULȚI ANI!

NICOLAE BĂNICIOIU

02 GERAR 2022

BUCUREȘTI

Facebooktwitterby feather