COLECȚIA LIRIK
***1 NARCIS ZAHIU * Tecuci: CATRENUL CU POVEȘTI (mix**, A5, 180 pagini, copertă și ilustrații Narcis Zahiu)
Narcis Zahiu, un autor cu suflet de copil, puternic ancorat în această lume a inefabilului, sub paza versatilelor anotimpuri (succesiunea vârstelor), aduce aproape de sufletul și, mai ales, de simțirea copilului, câteva dintre elementele constitutive ale universului său, ce începe cu soarele și luna și se oprește undeva, dincolo de limitele spectrului vizibil. Catrenele sale, ca unități consensuale, prezintă, sub forma unei ghicitori sau a unei povești cu tâlc miniaturale, toate aceste elemente: cartea, copacul, becul, prăjitura, livada, creta, mingea, joaca…, dar și pe cele menite să deschidă ochișorii mirați sau să lărgească orizonturile cunoașterii, să rememoreze sau să devină motiv de sărbătoare: 8 Martie, 15 septembrie, Moș Nicolae, Ajunul… și multe, multe altele.
Poveștile din partea a II-a continuă unitatea cărții, fiecare dintre acestea fiind povestioare cu morală, împletind sinergic energiile visului la limita ficțiunii cu realul. Plăcute la ”atingere”, filele cărții se doresc a fi un mesaj venit dinspre vârsta maturității, către lumea copilăriei, a inocenței și visului curat. Cu certitudine, ca să redevii copil, trebuie să nu fi încetat niciodată să fi fost copil, nu atât din dorința de a redobândi lumina specifică acestei vârste, ci de a dovedi că nu ai fost niciodată părăsit de ea. O carte frumoasă, o lectură plăcută, care îi va cuceri pe copii, prin sinceritatea abordării, iar pe cei mari, cu maniera personală de a da contur tuturor acestor insolite lucruri. Mulțumind tuturor celor care ne ajută să redevenim copii și, implicit, autorului, găsim cuvintele lui Gaston Bachelard, mai mult decât potrivite: “Copilăria durează toată viața. Ea se întoarce mereu pentru a însufleți secțiuni mari ale vieții de adult. Poeții ne vor ajuta să găsim copilăria vie din noi, aceasta lume permanentă, durabilă, de neclintit”… (GHEORGHE A. STROIA)
** mix = proză + poezie
***2 LUCIA SILVIA PODEANU (Novaci – Gorj): TĂRÂMUL DURERII (versuri, A5 clapetat, 100 de pagini)
Tărâmul durerii este un tărâm aparte… florile sunt de culoarea sângelui, iarba creşte în tăcere, cerurile vânăt-purpurii, norii sunt de plumb, visele sunt presupuncturile nevralgice ale minţii, sentimentele contradictorii generează furtuni, sculptând destine în stâlpi de nisip şi sare, precum în ţara lui Lot. Poate doar credinţa rămâne intactă, neatinsă, mai puternică şi mai vie ca niciodată, ca unic remediu al atâtor coşmaruri, al atâtor înfrângeri asumate.
În această lume a plutirilor la graniţa transcenderii, mesajul principal al cărţii poate fi sintetizat în trei cuvinte simple: Durere, Speranţă, Credinţă. Durerea pentru dispariţia fiinţelor dragi şi, mai mult, pentru toate pierderile irecuperabile pe care neamul nostru le-a suferit de-a lungul existenţei sale milenare, dar care obligă la renaştere morală şi spirituală – prin care să redevenim ce-am fost: o naţiune liberă, care să aibă capacitatea de a-şi decide singură soarta, depăşindu-şi pentru totdeauna ideea de înfrângere. Speranţa – că există un capăt al durerii, uneori mai aproape, alteori mai îndepărtat, de la care viaţa se va putea măsura, simţi şi trăi altfel. Credinţa – că întotdeauna în lupta dintre Bine şi Rău, Binele învinge întotdeauna.
Prin Tărâmul durerii, Lucia Silvia Podeanu şi-a atins scopul – un îndemn general de a trece peste orice durere şi de a readuce în fiecare clipă a efemerei existenţe umane: Lumina, Dragostea şi Adevărul. (Gheorghe A. STROIA)
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!
În curând la Editura Armonii Culturale… Alexandra Ardusădan (Maramureș), Vasile Bele (Baia Mare), Mihai Leonte (Moldova Vache, Caraș-Severin), Rodica Popel (Iaşi), Dragoş Daniil (Bucureşti), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Gabriel Dragnea (București), Bombonica Curelciuc (Suceava), Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), … și multe alte noi apariţii editoriale!
Armonii Culturale
Februarie 2015



![]() |
Referinţă Bibliografică |