Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » NOI APARITII » NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 26 MAI 2015

NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 26 MAI 2015

COLECȚIA LIRIK

***1. VIRGINIA BOGDAN* Focşani, Vrancea: TURNUL DIN FILDEŞ (versuri, A5, 88 pagini)

TURNUL DIN FILDEŞ (precum în poveştile Jataka) – este simbolul puterii, în niciun caz forţa fizică brută, ci forţa cugetului, puterea spirituală, invincibila sursă a vieţii. Per ansamblu, cartea reprezintă încă o reuşită a unui om ales, cu un suflet ales, dispus să servească poezia până la sacrificiul de sine. Virginia Bogdan rămâne o poetă de forţă, una dintre cele mai frumoase voci lirice vrâncene, din păcate, insuficient promovată şi recunoscută la adevărata sa valoare. O sursă inepuizabilă de energie spirituală, ţinută de multe ori în umbra unor nume,  aşa-zise ”ilustre”, dar care nu au puterea de a sesiza lumina care se ridică din spatele lor, ”ilustrându-i”. O lectură mai mult decât agreabilă, desprinsă parcă din esenţele cathartice ale scrierilor lui Valery Larbaud… (Gheorghe A. STROIA)

***2. TOMA BARBĂROŞIE* Focşani, Vrancea: AŞTEPTÂND MIŞCAREA APELOR (versuri, A5, 148 pagini)

               Toma Barbăroşie este, în acelaşi timp, un poet al exploziilor spontane şi un îndelung căutător prin marile tradiţii culturale ale omenirii. Aş putea garanta că nimic nu-i este străin: nici caietele lui Kafka, nici cârciuma din capătul străzii, nici tablourile lui Matisse, nici ignoranţa prostului fudul, nici îndrăcitele ritmuri ale jazz-ului,, nici tainele cogito-ului cartezian. Poetul ştie foarte bine că lumea aceasta creată de Dumnezeu îşi împarte semnificaţiile, în egală măsură, nepărtinitor, şi către Neant şi către Absolut. Altminteri, nici măcar n-ar fi poet.

Vă asigur că nu mă număr printre aceia, destul de mulţi, care să aducă laude în care nici ei nu cred sau care să caute obsesiv noduri în papură acolo unde nu sunt. Dacă este ceva care îmi place, atunci scriu, dacă este ceva care nu-mi place, atunci…prefer să tac. De vreme ce m-am bucurat să scriu aceste gânduri despre acest poet şi această carte… raţionamentul îl puteţi duce dumneavoastră mai departe, până la concluzia lui finală. (prof. PAUL SPIRESCU)

***3. BONNIE MIHALI * Suceava: PÂNZA NEVĂZUTĂ A SPERANŢEI (versuri, A5, 190 pagini)

 Poeta Bonnie Mihali nu se îndepărtează prea mult de natură, de teamă (uneori) că, dincolo de această splendidă alcătuire divină, nu se mai află nimic care să-i facă sufletul să vibreze. Realitatea fărâmiţată de timp şi suferinţă o va determina să se retragă în turnul de fildeş (ca o reacţie de apărare), o va arunca în braţele singurătăţii şi înstrăinării… Arborele, simbol al statorniciei, dar şi al verticalităţii „mă poartă sus, pe culmi victorioase”, aduce la lumină dorinţa acerbă a poetei de a se „fixa” într-un singur loc: ”Un arbore  a început să crească-n mine/ cu rădăcini subţiri, ramificate,/ le-ntinde peste tot şi mă subjugă, tandru,/…” ( Arbore) obosită, deseori, de această alergare fără scop şi de rătăcirea prin „ale sorţii labirinturi”. Încorporate în ideea poetică, metaforele sunt un izvor neistovit de sugestii. Anotimpurile,  ce oferă ochilor minunate privelişti, picură în suflet nostalgii, tristeţe, dar şi infinită bucurie, aşa cum ne spune poeta: „ Un leagăn mi-aş croi din flori de câmp,/ din margarete, maci şi albăstrele,/ ca-n adierea vântului să cânt/ o melodie stinsă-n praf de stele. ( Dorinţe nevinovate) (VALENTINA BECART)

COLECŢIA EPOSS

***1. ANGELA BURTEA* Brăila: DE VORBĂ CU INIMA (proză scurtă/ portret, 13 x 18 cm, 160 de pagini).

DE VORBĂ CU INIMA este, de fapt, încă una din treptele pe care Angela Burtea urcă pe scara destinului său literar, dovedind încă o dată că posedă capacitatea de a vedea, sesiza, simți, asculta, analiza și apoi, sintetiza, tot ceea ce vine dinspre mediul social și uman, înspre câmpiile sale interioare, cu ape limpezi și multe, multe raze de soare, dar din care – din când în când – răbufnește revolta, născută din acerba dorință de a schimba lucruri, fapte, oameni, dorință aflată în contrast cu imposibilitatea de a face aceasta în mod palpabil. Angela Burtea este o luptătoare, iar scrierile ei confirmă acest lucru. Lupta cea mai înverșunată pe care o duce este lupta cu ea-însăși, cu propriile sale emoții și stări, cu propriile limite, pe care încearcă și reușește să le depășească. Angela Burtea are, în schimb și o altă menire, pe lângă cea de a scrie: misiunea de a fi dascăl.  Cu certitudine, dascălul este un misionar, iar dacă acest dascăl se va apleca şi asupra scrisului, atunci o va face cu toată fiinţa sa, relaţia cu literele şi cuvântul păstrându-se în lumina vocaţiei sale. DE VORBĂ CU INIMA este o carte din care fiecare are câte ceva de învăţat, urmând ca cititorul să găsească în ea o lectură plăcută şi utilă, ca de altfel, în orice scriere semnată simplu şi apăsat, dar cu modestie şi onestitate: ANGELA BURTEA. (Gheorghe A. STROIA).

***2. CORNEL BOTEANU* Baia de Aramă, Mehedinţi: O VARĂ LA  PARALELA 45°(roman, 13 x 18 cm, 114 pagini).

Indiferent de genul literar abordat, profesorul CORNEL BOTEANU reuşeşte să „pună în operă“ o recuzită vastă, astfel încât tabloul epic să fie cât mai complet cu putinţă. În romanul O vară la paralela 45˚ intriga se derulează în interiorul unei binemeritate vacanţe, pe parcursul căreia eroul întâlneşte bucuria iubirii, ca răsplată pentru tristeţea datorată morţii unei fiinţe dragi. Unele dintre temele incidente cărţii sunt preluate din alte scrieri ce poartă semnătura autorului (spre pildă, din romanul Iovana, mitul lui Iorgovan). Prezentul volum cuprinde patru secvenţe ce reprezintă, în ordinea succedării lor, un ciclu existenţial firesc: suferinţa – datorată trecerii la cele veşnice a părintelui Dumitru, alinarea – descoperirea iubirii, prin întâlnirea cu Cristina, călirea voinţei – nevoia de morală şi moralitate (BAC-ul) şi finalitatea (vieţii)  – moartea lui Cătălin.

Toate secvenţele romanului poartă amprenta inconfundabilă de talent a autorului mehedinţean, tablourile pastelate, prin descrierile fizice ale itinerariului, având inserate din abundenţă „detalii“ spirituale (legendele locului, elemente de astrologie, religie, mitologie), dar şi veritabile incursiuni exegetice în istorie sau investigaţii de sorginte filologică. O bună parte din roman face referire la ritualurile „trecerii“, în rama cărora sunt „prinse” bocitoarele, slujbele de pomenire, toate acestea mărturisind atât iminenţa morţii, dar şi credinţa întru nemurirea sufletului. Ca de fiecare dată, Cornel Boteanu reuşeşte să dea scrierii în sine subtile nuanţe arhaice, prin folosirea regionalismelor în relatările sau dialogurile personajelor, ce conferă culoare şi autenticitate ansamblului. O VARĂ LA PARALELA 45˚ este o îmbinare eclectică de epic şi dramatic, peste care străluceşte, din când în când, ubicuul lirism specific autorului. O lectură interesantă şi atractivă, ce incită cititorul să aprofundeze, să descopere, dar să şi mediteze. (Gheorghe A. STROIA)

***3. MARIANA VICKY VÂRTOSU* Focşani, Vrancea: POVEŞTILE ALYAZIEI (literatură pentru copii, 13 x 18 cm, 112 pagini).

Cartea are un destinatar prioritar: Alyazia. Dar, la fel de bine, cartea se adresează copiilor de doi, trei şi patru ani, prezentându-le o lume a lor. O lume în care ei sunt serioşi şi responsabili în jocul lor la nisip, în muşuroiul de furnici, în dialogul cu pisica şi câinele casei. M-a inspirat  dorul resimţit pentru Alyazia, fetiţa venită acum un an în  familia noastră.  Cartea este alcătuită sub forma unui dialog, limbaj la îndemâna copiilor cărora le este adresată şi alături de care ne petrecem o jumătate de oră din  seară,  spunându-le poveşti.

Distanţa a motivat şi ea acest gen de comunicare, din dorinţa de a o şti pe Alyazia-Yazooy aproape de inima mea. Tot ce-mi doresc este ca vorbele mele să ajungă la sufletul ei, la sufletul copiilor de vârsta ei, să transmită emoţia pe care eu am trăit-o imaginându-mi că-i vorbesc. În rest, nimic nu mai contează… (Mariana Vicky VÂRTOSU).

COLECŢIA SATHYR

***1. CROITORU ION* Adjud, Vrancea: BUTAFORII DIN CUVINTE (mozaic umoristic, A5, 136 de pagini)

Fiecare scriere a lui Ion Croitoru, reputat dascăl adjudean, bucură sufletele cititorilor cu momente dedicate „micilor plăceri vinovate ale vieţii” – aşa cum însuşi autorul le caracteriza. Catrenele şi schiţele sale sunt pline de substrat, ludice, unica lor menire fiind aceea de a înveseli, de a distrage atenţia de la cotidianul funebru şi, nu în ultimă instanţă, de a penaliza hibele variilor domenii ale existenţei socio-umane: politica şi politicienii, neajunsurile sistemelor sanitare ori de învăţământ, relaţia dintre elev şi şcoală, etc. Fără a fi trivial, cu un bun simţ arhicunoscut, cu un umor pertinent şi rafinat, Ion Croitoru, aflat la cel de-al 16-lea titlu propriu, reuşeşte să construiască, de fiecare dată, versete reuşite, pline de parfum şi culoare, cu finaluri apoteotice, în deplină concordanţă cu perceptele generale ale genului. (Gheorghe A. STROIA)

___________________________________________________________

Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.

___________________________________________________________

 

ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!

___________________________________________________________

În curând la Editura Armonii Culturale… Alexandra Ardusădan (Maramureș), Vasile Bele (Baia Mare), Rodica Popel (Iaşi), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Gabriel Dragnea (București), Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), Narcis Zahiu (Tecuci), dr. Cornelia Păun (Bucureşti) … și multe alte noi apariţii editoriale!

Armonii Culturale

26 mai 2015

Facebooktwitterby feather